La ned ungdomsbedriften, de tjente for mye

Høyre vil øke inntektsgrensen og gjøre overgangen fra ungdomsbedrift til vanlig bedrift enklere. Håpet er å skape flere bedrifter.

Fra venstre: Daglig leder Annelin Sødal i Drapé, leder Terje Hetland i Sandnes & Jæren Unge Høyre, markedsansvarlig Julie Marie Knutsen i Drapé, leder Aleksander Stokkebø i Rogaland Unge Høyre og ungdomskandidat til Stortinget og HR-ansvarlig Amalie Victoria Bertheussen i Drapé.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Det er slike fag vi trenger i tider hvor man snakker om omstilling, sier markedsansvarlig Julie Marie Knutsen i ungdomsbedriften Drapé.

Gjennom «topplinjen for innovasjon og ledelse» på Hetland videregående skole har jentene i Drapé fått muligheten til å starte ungdomsbedrift, der de tilbød en annerledes kjole som kunne knyttes og formes etter eget ønske.

– Det har vært veldig kjekt og lærerikt. Vi har fått drevet læring i praksis, utdyper daglig leder Annelin Sødal.

Ungdomsbedrifter har en inntektsgrense på 140.000 kroner. Grensen nådde jentene i Drapé, og ble tvunget til å enten legge ned eller starte et vanlig selskap.

– Vi vurderte å etablere et vanlig selskap, men det er mye som skal til. Overgangen til et aksjeselskap er stor. Derfor valgte vi å legge ned, forteller HR-ansvarlig Amalie Victoria Bertheussen.

Øke inntektsgrensen og forenkle overgangen

Det ønsker Terje Hetland, leder i Sandnes & Jæren Unge Høyre, og Aleksander Stokkebø, leder i Rogaland Unge Høyre og ungdomskandidat til Stortinget, å endre. På Høyres landsmøte fikk de resten av partiet med på å heve inntektsgrensen for elev- og ungdomsbedrifter og forenkle overgangen til fast virksomhet/bedrift. Forslaget er inkludert i partiets Stortingsprogram foran høstens valg.

– Med god ideer og driftig ungdom går flere ungdomsbedrifter så bra at de enten bevisst holder igjen eller tjener for mye og må legge ned. Vi ønsker færre hindringer i veien, og vil gjøre det lettere for ungdomsbedriftene å nå sitt fulle potensial, mener Hetland.

– Inntektsgrensen har stått stille i mange år og heller ikke vært inflasjonsjustert. Dermed har den i realiteten blitt stadig lavere. Tiden er moden for en økning, slik at flere ungdomsbedrifter får blomstre. Det må være lov å lykkes, konkluderer Stokkebø.

Lærer og ildsjelen bak «topplinjen innovasjon og ledelse» på Hetland videregående skole, Marit Haaland Gjerde, roser forslaget fra Høyre. - Det er utrolig viktig at elevene får hjelp i overgangen til et vanlig selskap.

Skaper flere arbeidsplasser

Forskning viser at flere bedrifter startes av de som har drevet ungdomsbedrifter. Bedriftene som startes av disse, gir flere arbeidsplasser og er mer levedyktige.

  • 20 prosent større sannsynlighet for etablering av egen bedrift i ung alder.
  • 50 prosent større sannsynlighet for etablering i voksen alder (35 - 45 år).
  • Bedriftene som startes av tidligere UB-elever er mer solide, har bedre utvikling, gir flere arbeidsplasser og har større inntekt i moms, skatt og avgift.

Langtidsforskning 1990 – 2007 - 166.606 elever med ungdomsbedrift og 221.000 personer i kontrollgruppen. Kilde: Ungt Entreprenørskap.

– Det viser hvor viktig det er å satse på ungdomsbedriftene. Gir du de unge muligheter, griper de dem! sier Stokkebø.

– I en tid der Rogaland skal omstille seg, må vi heie frem gode ideer og grundere. Aldri før har det blitt skapt så mange bedrifter som nå, og vi trenger enda flere, legger Hetland til.

– Trenger hjelp

De ønsker å sette seg ned med Ungt Entreprenørskap for å finne ut hvordan flere ungdomsbedrifter kan bli gjenskapt som faste bedrifter.

– Vi heier på unge grundere, og vil at flere skal følge drømmen. På sikt kan det gi flere arbeidsplasser, sier de to Unge Høyre-politikerne samstemt.

Ildsjel bak «topplinjen for innovasjon og ledelse» og lærer på Hetland videregående skole, Marit Haaland Gjerde, roser forslaget fra politikerne.

– Det er utrolig viktig at elevene får hjelp i overgangen til et vanlig selskap. I dag er det flere formelle hinder i veien, mener Gjerde.

Publisert: