23 elever i karantene etter elevsmitte på Bryne videregående skole

Bryne vgs-eleven fra Stavanger som er koronasmittet, tok toget til og fra skolen. Smittevernlege er ikke bekymret for superspredning og ber folk se etter symptomer før de ber om test.

Publisert: Publisert:

200 elever og lærere må holde seg hjemme tirsdag etter at en elev her ved Bryne vgs er smittet av covid-19. Foto: Jarle Aasland

 • Geir Sveen
  Journalist

Like før klokken 16.00 tirsdag ettermiddag sendte Bryne videregående skole og Time kommune ut en felles pressemelding. Her heter det at 23 personer er i karantene etter elevsmitte på Bryne videregående skole

Etter at nærkontaktene nå er satt i karantene, er det besluttet at
alle klassene skal tilbake på skolen fra og med i morgen onsdag 9. september.

- Etter råd fra kommuneoverlegen har vi besluttet at alle klassene møter som vanlig fra og med onsdag morgen. Det er gjort ytterligere tiltak for å redusere smittefaren, blant annet er alle elevene bedt om å ta matpausen i klasserommet, sier rektor Ingunn Folgerø.

Avgjørelsen om å la klassene vende tilbake til skolen er tatt i tråd med Folkehelseinstituttet sine retningslinjer.

– Vi ser ikke at vi nå skal innføre tiltak for elever som bruker togstrekningen, men dette er noe vi nå vil ta opp med Folkehelsetilsynet, sier kommuneoverlege i Time, Øystein Fjetland Øgaard.

Les også

Elev ved Bryne videregående skole har fått påvist koronasmitte

Han er tidlig tirsdag morgen nettopp ferdig med et møte med ledelsen på skolen, etter at det mandag kveld kl. 22.15 ble kjent at en elev er smittet av Covid-19.

Da sendte skolen ut en felles SMS-melding til alle elever og ansatte.

Smittesporing også på tog

– Nå handler det om smittesporing og nye tiltak, poengterer Øyvind Opdal, stedfortredende rektor på Bryne, når Aftenbladet møter ham og kommuneoverlegen i hovedinngangen til skolen.

En del av smittesporingen vil måtte dreie seg om Jærbanen. Skolen vet ikke hvor mange elever som tar tog på strekningen fra Egersund i sør eller fra Stavanger i nord, men det gjelder de fleste.

De kommer til Bryne i store bølger.

Stavanger kommune opplyser tirsdag at eleven som er smittet ved Bryne videregående skole er bosatt i Stavanger.

Stavanger kommune følger opp den smittede og kartlegger nærkontakter, opplyser kommunikasjonsrådgiver Ståle Madland Schjelderup.

Nærkontakter som må i karantene, vil bli kontaktet. De med symptomer, også milde, må teste seg, ellers er det ikke nødvendig.

Råd til jærbane-reisende

Ruth Midtgarden, smittevernoverlege i Stavanger kommune, er ikke spesielt bekymret for Jærbanen.

– Jeg ville ikke vært spesielt engstelig selv om jeg har tatt Jærbanen. Hovedbudskapet vårt er at du skal teste deg hvis du har symptomer. Ellers ikke, sier Midtgarden.

LES MER:

Les også

Kommuneoverleger: Ved rask bedring trenger ikke barn å teste seg

Smittet i nærområdet

Skoleeleven er smittet i sitt nærområde, opplyser Ruth Midtgarden.

Time og Stavanger kommuner samarbeider om smittesporing og karantenevurdering.

– Alle som har vært i nærkontakt, vil bli kontaktet, sier Midtgarden.

Foreløpig er det ikke påvist at eleven har smittet noen andre.

– Vi snakker ikke om et utbrudd slik det ser ut nå, sier hun.

Kommuneoverlege i Time, Øystein Fjetland Øgaard (til venstre) kom tidlig tirsdag morgen til Bryne vgs for å diskutere smittesporing og tiltak med skoleledelsen. Her i samtale med stedfortredende rektor Øyvind Opdal. Foto: Geir Sveen

Mange får ståplasser

Det ble tidlig kjent at den smittede eleven tok toget til Bryne, og at vedkommende pleide å sitte med en annen elev.

- Dette toget er fullt fra Skeiane stasjon. Kommer du på Ganddal, Øksnevad eller Klepp stasjon må du stå, forteller elever.

Tirsdag var «skoletoget» imidlertid ikke til å kjenne igjen, da det kom til Bryne klokken åtte.

– Men også toget sørfra har mange skoleelever. De siste sitteplassene forsvinner på Varhaug, forteller Helene Johannesen, som tirsdag tok et litt seinere tog hjemme fra Varhaug.

Mange bruker Bygg A

Sammen med medelevene Mariel Bø og Gina Ravndal på salg, service og sikkerhet, diskuterer de meldingen som tikket inn kvelden før.

Gina Ravndal, til venstre, kom denne morgenen fra Sandnes, Mariel Bø kom fra Bryne og Helene Johannesen kom med toget fra Varhaug. De er ikke permittert selv om de bruker samme bygg som den smittede eleven. Foto: Jarle Aasland

De har sin undervisning i Bygg A. Det samme hadde også eleven på studiespesialisering som er smittet. I samme bygg ligger også kafeteriaen og biblioteket. Men det er bare de 200 elevene på studiespesialisering som må holdes seg hjemme.

– Det kan jo hende at eleven har hatt kontakt med andre på bygget, og derfor burde kanskje flere holdt seg hjemme, spør elevene.

Gjør det som er nødvendig

Skoleledelsen sier at de nå i samråd med kommuneoverlegen vil gjøre det som er nødvendig. Tirsdag formiddag var det ikke aktuelt å sende flere grupper på hjemmeundervisning.

Det er viktig å minne oss sjøl på at vi ikke er helt ferdig med koronaen, sier Øyvind Opdal på Bryne vgs. Foto: Jarle Aasland

- Men vi har innført nye strakstiltak. Vi øker avstanden mellom elever. Dette gjør vi også for minne oss selv om at vi ikke er helt ferdig med koronaen, sier stedfortredende rektor Øyvind Opdal, før han går på kontoret for å oppdatere skolens nettside, der de hele tiden vil legge ut siste nytt om situasjonen.

Beskjeden er at alle som har vært nærmere enn 2 meter fra den smittede eleven i mer enn 15 minutter ikke går på skolen. Men holder seg hjemme.

Dette blir presisert

Kommuneoverlegen presiserer dette i en melding som er sendt ut av Time kommune:

– Elever som er sendt hjem, er i hjemmeskole, ikke i karantene. De trenger ikke å ringe Luftvegslegevakta på Kleppe, koronatelefonen i Stavanger, eller be om testing. Bare de som måtte ha symptomer, også milde, skal be om å bli testet. Elevene ble sendt hjem slik at Bryne vidaregåande skule, Time kommune og hjemkommunen til smitta eleven, Stavanger, kan drive effektiv smittesporing og varsle nærkontaktene. Kun de som blir varslet om det, skal i karantene, sier kommuneoverlege i Time, Øystein Øgaard i meldingen.

Stor pågang på luftveislegevakt og koronatelefonen

Det har i dag vært stor pågang både hos luftveislegevakten på Kleppe og koronatelefonen i Stavanger.

Kommuneoverlegen oppfordrer folk om å ikke ringe uten at de har symptom.

- Det vil bidra til at de som trenger å bestille test kommer gjennom på telefon. Om en ikke har symptom er det liten sjanse for at en prøve vil gi positivt resultat. Det er derfor ikke nødvendig å testa seg, seier Øgaard.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

 2. Han skal gi Sandnes 400 nye kontorplasser

 3. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag

 4. Viking raste etter nederlaget: – Sjokkerende

 5. Iven Austbø har forlenget med Viking

 6. FULL OVERSIKT: 5 døde, 832 påvist smittede i Roga­land – sjekk din kommune

 1. Koronaviruset
 2. Tog
 3. Bryne
 4. Varhaug
 5. Sandnes