Datatilsynet avslutter saken om at PPT-klienter i Sandnes fikk sine navn offentliggjort

Flere klienter til PPT i Sandnes fikk navnet sitt offentliggjort i en arkivportal. Datatilsynet har nå avsluttet avvikssaken.

Interkommunalt Arkiv (IKA) holder til i Arkivenes hus på Ullandhaug. De forvalter arkivene på vegne av Sandnes kommune.
 • Christine Andersen Johnsen
  Christine Andersen Johnsen
  Journalist
Publisert: Publisert:

Dette har skjedd:

 • Torsdag 20. mai ble det meldt om at 2636 personer som mottok tjenester fra Sandnes PPT i perioden 1985-1996 hadde ligget ute med navn på nettsiden arkivportalen.no siden 20. november 2020.
 • Selve mappene med tilhørende journaler var låst, men man kunne se navn på personer som hadde en journal hos PPT i Sandnes i perioden.
 • Interkommunalt arkiv i Rogaland (IKA), som forvalter disse arkivene på vegne av Sandnes kommune, var raskt ute med å fjerne navnene igjen etter at en privatperson varslet dem om saken.
 • Datatilsynet omtaler hendelsen på generell basis som alvorlig, og sier at de ansvarlige må gå gjennom rutinene sine.

2. juni sendte Datatilsynet et brev til Sandnes kommune hvor de opplyser at de avslutter avvikssaken.

– Dere opplyser at dere har truffet tiltak for å lukke avviket og begrense konsekvensene, samt hindre at dette skal skje igjen i fremtiden, skriver rådgiver Monica Bø i Datatilsynet, og legger til:

– Vi legger til grunn at dere følger opp at tiltakene dere har iverksatt fungerer og er tilstrekkelige. Det er viktig at organisatoriske og tekniske tiltak følges opp med god opplæring.

Les tidligere saker om avviket:

Les også

Nesten 2200 navn knyttet til PPT-journaler fra Sandnes lå søkbare i arkivportal

Les også

Sandnes vil ikke varsle de berørte om alvorlig «data-glipp»

Varsler ikke de berørte

Aftenbladet har tidligere skrevet om at Sandnes kommune ikke vil varsle de berørte.

– Etter nøye vurderinger har kommunen kommet til at de berørte ikke vil varsles personlig, men gjennom denne meldingen. Datagrunnlaget for varslingen, som er et eldre, manuelt ført register, er laget for et annet formål og anses ikke som pålitelig nok, skrev Sandnes kommune i en pressemelding på sine nettsider.

De som lurer på om de er berørt kan kontakte kommunen. I avviksmeldingen til Datatilsynet opplyser kommunen at det kan vise seg å være en uforholdsmessig stor jobb å få varslet alle de berørte.

– Og med et så gammelt og potensielt utdatert/tvetydig datagrunnlag kan det også være en informasjonssikkerhetsrisiko knyttet til dette arbeidet, står det videre.

Skyldes uhell og rutinesvikt

Ifølge avviksmeldingen finnes det kontrollmekanismer som skal hindre at sensitive personopplysninger kommer ut på portalen. I dette tilfellet har man laget oversikter ned på mappenivå, og på et tidspunkt har navnene på klienter blitt synlige på arkivportalen.no.

IKA Rogaland har opplyst at feilen skyldes et hendelig uhell kombinert med system- og rutinesvikt.

– Systemet vi bruker har et brukergrensesnitt som fort kan resultere i feil og vi burde hatt bedre rutiner for publisering av katalogopplysninger på Arkivportalen, skriver IKA Rogaland på sine nettsider.

Det var på denne nettsiden, arkivportalen.no, at navn på 2636 personer som har vært i PP-tjenesten i Sandnes lå søkbare i nesten seks måneder.

For å unngå at noen lignende skjer igjen fjerner IKA sensitive opplysninger fra det interne katalogsystemet, og finner i stedet et mer egnet område for sikker oppbevaring. Samtidig vil de oppdatere interne rutiner for publisering av katalogopplysninger på Arkivportalen.

Ifølge IKA er det et begrenset antall personer som har sett opplysningene.

– Arkivportalen er en nettside med relativt lite trafikk, og som heller ikke er tilgjengelig for søkemotorer som for eksempel Google og Bing, så det er sannsynligvis ikke sensitive opplysninger på avveie.

Publisert:
 1. Datatilsynet
 2. Sandnes kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen

 5. «Det er klart du ikke tror på kjærligheten. Du vokste jo opp med din mor og meg»

 6. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»