Ønsker ikke lovforbud mot nikab i skolen

Regjeringens forslag om å innføre et nasjonalt forbud mot bruk av plagg som dekker ansiktet i skoler og barnehager skapte debatt blant fylkespolitikerne.

Fylkespolitikerne vil at man skal vise ansiktet på skolen, men vil likevel ikke forby bruk av nikab og andre plagg som dekker ansiktet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Jeg blir nedstemt av at vi behandler denne saken. Dette er ikke et problem i dag, og jeg tror kanskje at finlandshetter er mer utbredt enn nikab i skolene våre i Rogaland, sa Marianne Chesak (Ap) tirsdag, da fylkesutvalget behandlet et høringsforslag fra regjeringen om å forby bruk av plagg som dekker ansiktet.

Forbudet gjelder plagg som helt eller delvis dekker ansiktet (som nikab, burka, finlandshette og maske), men ikke plagg som bare dekker hodet, som lue og hijab.

Retningslinjer, ikke forbud

Et flertall av politikerne stemte for et alternativt forslag fra Arbeiderpartiet om å «innføre felles retningslinjer i utdanningssektoren som sikrer at ansiktet er fullt synlig i undervisningssituasjoner.» De mener et lovforbud kan virke mot sin hensikt, men vil likevel at retningslinjer skal gjøre at skoler skal måtte slippe å ta stilling til bruk av nikab eller ikke.

Høyre støtter imidlertid et lovforbud.

– Nikab er fremmed for oss. Det er veldig unorsk. Det er helt korrekt å konkludere med at det ikke passer inn med nikab i vårt samfunn. Det er enklere å innføre et forbud før dette vokser seg større, sa Åse Simonsen (H). Også Fremskrittspartiet ønsker et forbud.

Mot nikab, men mot et nikab-forbud

Anja Endresen (V) vil ikke ha et nasjonalt forbud.

– Jeg er en innbitt motstander av nikab, men jeg er også imot et nasjonalt lovforbud, sa hun.

Venstre og MDG støttet Arbeiderpartiets forslag subsidiært. Også KrF og Senterpartiet støttet det alternative forslaget.

Fylkesrådmannens innstilling var å støtte forbudet fordi han mener at det vil «gi signal om at det norske samfunnet ikke aksepterer en praksis som kan begrense kvinners frihet til å delta i samfunnet på lik linje med menn.»

Johannes har forbud

Johannes Læringssenter i Stavanger innførte forbud mot heldekkende ansiktsplagg i 2010.

– Årsaken til det er at vi driver med språkopplæring, der kommunikasjon er viktig. Det blir vanskelig dersom vi ikke ser ansiktet til kursdeltakeren. Dessuten er vi et læringssenter som både har barnehagebarn, skolebarn, ungdomsskolebarn og voksne. For oss som bor i Norge og er vant til å se ansiktet til de vi omgås, kan det oppleves litt skremmende når ansiktet blir dekket. Vi er i et skolemiljø der alle skal gi seg til kjenne og vise hverandre hvem de er, sier rektor Odd Ragnar Waade Ommundsen.

Et veldig lite problem

Han sier at de bare har hatt et par episoder der noen har ønsket å bruke nikab på skolen.

– Det er et veldig lite problem. Vi snakker om mindre enn en promille av deltakerne våre.

Ommundsen understreker at de har sjekket regelverk og har fått en analyse av lovavdelingen i justisdepartementet som konkluderer med at det ikke er brudd på menneskerettigheter å forby heldekkende ansiktsplagg.

Også Oslo-skolen, enkelte videregående skoler i Østfold, Akershus, Buskerud og Møre og Romsdal, i tillegg til noen høyskoler har forbud mot heldekkende ansiktsplagg.

Publisert: