Hamnarholmen

  • Jone Laugaland
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 21 år gammel

Hamnarholmen utenfor Slåttevik i Tysvær er ei av de flotteste naturhavnene på nordsiden av Boknafjorden. Sjøl om det er tilrettelagt med brygger og fortøyningsbolter nok til at 30 40 båter kan ligge godt, er det ofte fullt. Det er lunt for nordavinden og sol til langt på kveld.

Om våren og høsten er det båter fra Haugesund og Karmøy som dominerer ved Hamnarholmen, men i sommerferien er det også mange båtfarende fra Stavanger-området som legger turen hit.

Sørfra er det enklest å gå Boknasundet, på vestsida av Austre Bokn og Ognøy. Lykta på Rauholmflua og Susort markerer innseilingen til Førlandsfjorden.

Det er Nord-Rogaland og Sunnhordland Friluftsråd som har tilrettelagt Hamnarholmen for båtfolk med brygger, toaletter og grillplass. Utbyggingen har pågått i flere etapper.

Hvis man fortsetter lenger innover i Førlandsfjorden, går man under brua over Mjåsund. I Haukåsvågen er det mulig å ligge med dregg og fortøyning i land. Men det er ikke tilrettelagt med brygger og fortøyningsbolter.

I Slåttevik drives det landhandel i gammel tradisjonell stil. K. Jørgensen A/S heter forretningen, som markerte sitt 150 årsjubileum i 2001 med å ta i bruk nyrestaurerte lokaler. Her selges diesel og bensin til båtfolk i tillegg til vanlige dagligvarer. Det er kort vei fra Slåttevik opp til riksveien mellom Bokn og Aksdal. Her er det bussforbindelse til Stavanger og Haugesund annenhver time hver dag.

Bygder som Slåttevik og Susort fikk ikke veiforbindelse før i 1960-årene. Tidligere var det båtforbindelse både til Haugesund og Stavanger.

Kårstø er den store arbeidsplassen i Tysvær. Mange i bygdene i denne delen av Tysvær har arbeid der.

Lokalt omtales Hamnarholmen oftest som Hamnaren. Men vi har valgt å bruke navneformen som brukes i sjøkartet. Navnet sikter til at det er havneplass ved holmen. I tidligere tider har denne naturhavnen blitt brukt som havn både av farende fiskere og lokalbefolkningen.

jone.laugaland@aftenbladet.no

Publisert: