MDG og SV krever gransking av Lyse

Gruppelederne Eirik Faret Sakariassen (SV) og Torfinn Ingeborgrud (MDG) krever en ekstern og uavhengig gransking av Lyses tap i selskapet Smartly AS.

Torfinn Ingeborgrud (MDG) og Eirik Faret Sakariassen (SV) vil ha en uavhengig gransking av Smartly-tapene i Lyse-konsernet. Foto: Stein Halvor Jupskås

 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Bakgrunnen for kravet er presseoppslag i Aftenbladet og Dagens Næringsliv i løpet av det siste året.

Kommuneøkonomi

DN har brakt en oversikt over de samlede tapene fra 2013 fram til første halvår i år, og har kommet fram til at nær 400 millioner er tapt så langt.

Les også

Lyses "lille hjerne" ikke smart nok for sikringsskapet

Les også

Lyse har tapt 400 millioner på mislykket smart-satsing

Les også

Lyses Smartly-satsing: - De har tatt en sjanse, og da kan man tape penger

Aftenbladet skrev i vår at bare tapene i fjor, 191 millioner kroner, har påført Stavanger som eierkommune tapt utbytte på 39 millioner.

I august viste Lyses regnskap for første halvår at driftsresultatet for Smartly fikk en ytterligere minus på 98 millioner kroner i løpet av årets første seks måneder.

– Kommunen er i en meget anstrengt stilling økonomisk. Vi opplever redusert skatteinngang og er i en situasjon hvor kuttes i tjenestetilbudet. Når kommunen så eier 43 prosent i et selskap som taper 400 millioner kroner, føler vi en forpliktelse til å finne ut hvordan dette kunne skje og hvordan vi skal unngå liknende tap i fremtiden. I artikkelen i Dagens Næringsliv antydes det at tapene kan bli enda større enn de 400 millionene, sier Sakariassen og Ingeborgrud.

Halvårsresultatet for Lyse-konsernet viste et resultat etter skatt på 630 millioner kroner, mer enn dobbelt så mye som på samme tid i fjor.

– Det betyr at kommunene fortsatt får og kommer til å få et betydelig tilskudd fra Lyse?

– Det stemmer.. Det er andre ting i regnskapet som slår positivt ut, blant annet inntekter fra Altibox og salget av LNG-anlegget i Risavika, medgir Ingeborgrud.

Positivt?

De to ber om å få belyst om tapet på Smartly kan bli enda større enn de foreløpige tallene tilsier. Og om deler av tapene er flyttet til andre selskaper i Lyse-konsernet, eventuelt til datterselskap.

– Vi kjenner til at antall ansatte i Smartly er redusert fra om lag 100 på det meste til et tyvetall i dag, sier Sakariassen.

De to gruppelederne, som begge sitter i formannskapet, understreker at de ikke har noen grunn til å tro at det er skjedd noe ulovlig i saken. De bedyrer også at de ikke er ute etter å henge ut noen for de valg som er foretatt.

– Vi vil begge det beste for Lyse. Nettopp av den grunn er det viktig å få svarene på hva som har gått galt i denne satsingen, for så å bruke svarene på en positiv måte framover. Vi skal utarbeide en ny eiermelding for selskapet. Da er dette informasjon vi trenger for ikke å trå feil framover, sier Ingeborgrud.

– Man skulle tro at partier som MDG og SV var klare for å ta en viss risiko for å utvikle nye og miljøvennlige løsninger?

– Det er vi. Men Når tapene blir så store som dette, er det grunn til å stoppe opp. Det må finnes en balanse der man kan utvikle miljøvennlige løsninger uten at det får slike konsekvenser for kommuneøkonomien, sier Sakariassen.

Privat byrå

Lyse er et aksjeselskap. Kan dere kreve en gransking av et AS?

– Det kan vi. I lovverket heter det at en eier kan sette fram forslag om dette i forbindelse med selskapets generalforsamling. I dette tilfellet regner vi med å få støtte både i Stavanger og de andre eierkommunene for vårt krav, og at Lyse selv vil se gevisnten av å få en uavhengig gransking, sier de to.

– Er det interkommunale Rogaland revisjon som skal foreta en slik gransking?

– Vi peker ikke på de. Vi vil at denne jobben skal bli utført av et solid revisjonsbyrå, sier Eirik Faret Sakariassen.

Publisert:
 1. Næringsliv
 2. Kommuneøkonomi
 3. Stavanger
 4. Smartly
 5. Eirik Faret Sakariassen

Mest lest akkurat nå

 1. Korona­tiltak på Nord-Jæren for­lenges: – Vi kjøper oss litt tid

 2. Massetesting i hytte­kommune på Sør­landet

 3. For 20 år siden fikk søskenparet fra Figgjo en idé. I dag er de med på å drive en milliardbutikk

 4. – Høyre er like grådige som fotball­eierne som vil danne Super League

 5. Ordførere frykter kø-katastofe og ber Nye Veier overta ny E39 Osli-Ålgård

 6. Viking får bot etter Berntsen-exiten: - Vi mener dommen er feil