Hjem til jul etter fire timer i ferjekø

Årets juleferie startet med fire timer venting i ferjekøen i Mekjarvik for fem år gamle Tara Karlsson Pedersen. Det ble natt før hun kom fram til farmor og farfar på Stord.

 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tara på fem og mamma Maiken hopper seg gjennom «Jeg gikk meg over sjø og land» mens storesøster Otilie, storebror Brage og pappa Bjørn sitter igjen i bilen. I ferjekøen langs Mekjarvikveien drøyer noen tida med Ipad og telefon, mens andre teller biler og tar hoppeleken.

Bilene snegler seg sakte framover, men fortsatt er det 2,5 kilometer fram til ferja. Familien Karlsson Pedersen og de andre lengst bak i køen vil nok ikke rekke 22.30-ferja som går om to timer. Da blir klokka 00.30 før familien på fem kommer seg videre.

Mamma Maiken hadde lest om ferjeproblemene før de satte seg i bilen. De visste at ferja var flyttet fra Mortavika til Mekjarvik på grunn av vind og bølger. Men familien fra Kristianlyst tok sjansen likevel. Det er så godt å være framme når Lille Julaften renner opp.

LES OGSÅ:

Les også

Stengt Mortavika-kai skapte lange køer ved Mekjarvik

Foreløpig er humøret på topp. På Stord venter farmor og farfar - og kanskje julenissen.

- Var det du som hadde bestilt en pizza? spør Tina Tjørsvoll, spøkefullt. Trailersjåføren Andreas Vika, som hadde kjørt fra grensa til Tyskland siden torsdag morgen, satte stor pris på vennene som kom kjørende med pizza til ham i ferjekøen.

Ett hakk lengre fram i køen står Andreas Vika fra Skånevik i sitt splitter nye vogntog. Han startet torsdagen ved grensa til Tyskland og hadde kjørt gjennom hele Danmark og Sørvestlandet, da han valgte E39 framfor Haukelifjell på grunn av kolonnekjøring. Da han kom til Randaberg ble det bråstopp og fire timer venting i ferjekø i stedet.

– Da kom jeg på at jeg har en kompis her ute. Så jeg ringte å ba ham kjøpe en pizza til meg.

De gode kompisene er Jan Henrik Aske og Tina Tjørsvoll som egenhendig leverte pizzaen fra Pizzabakeren til Andreas Vika i ferjekøen, med kolonnebil fra Risa. Ingenting å si på servicen.

– Nå ser jeg lyst på ventetida, gliser Vika. Vi må jo ta det med et smil.

Risa dirigerte køen

Klokka 21 torsdag kveld hadde ferjekøen endelig trukket seg vekk fra E39 og sperret ikke lenger trafikken nordover til Rennesøy. Men fortsatt var ventetida lang.

Odd Stokkeland i Risa AS informerte bilistene om ventetid og hjalp de han kunne med kolonne til Kvitsøyferja.

Helt siden i 16-tida hadde ferjekøen skapt store trafikale problemer i hovedveien på Randaberg. Odd Stokkeland fra Risa AS forteller at køen på det verste strakk seg helt sør til avkjøringen til Randaberg.

Risa AS kalte ut fire mann på overtid for å dirigere og overvåke trafikken i ferjekøen. Mange biler skulle til og fra industriområdet like ved og måtte kjøre i kolonne med følgebil i motsatt kjørefelt. Kystbussen og hente-bringekjøretøy fikk også passere i kolonne, samt biler som skulle til Kvitsøyferja.

Drøyet ventetida med pizza

Inne i trailerkupeen er det god beinplass, god utsikt og frisk duft av pizza. Andreas Vika ser slettes ikke mørkt på det. Han regner med at kjøre-hviletiden akkurat går opp ved at han kommer seg over fjorden med 00.30-ferja.

– Da kan jeg legge meg å sove. Deretter er det bare halvannen time hjem, smiler Vika.

Him te jul, blir det, okke som.

Regn på julaften 13 av 17 siste årMøkkavær hele jula
Publisert:
 1. Risa AS
 2. Randaberg
 3. E39
 4. Mekjarvik
 5. Mortavika

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger-ordfø­reren: – Situa­sjonen er mer alvor­lig enn vi ønsker

 2. Bank tapte retts­sak – kan få stor betyd­ning for svindel­ofre

 3. Da Sol­skjærs etter­følger sa sin mening på TV, fikk han mange uvenner

 4. – Håpløs «Kiss and fly» ved Stavanger lufthavn

 5. Fant død mann på Bryne: Fem menn dømt for urik­tig for­klaring

 6. Vi strøm­kunder betaler for sosiale reformer SV fikk gjennom i budsjettet. Vil vi det, eller vil vi ha lavere strøm­priser?