Sp: – Rørende omsorg for grøntområde

Naboene på Sandved protesterte høylytt mot boliger i friområde, men til ingen nytte. Ap, FrP og Sp ga grønt lys for å sette kommuneplanen til side.

Publisert: Publisert:

Inger Margrete R. Nielsen og Tore R. Nielsen har vært naboer til friområdet på Sandved i 31 år og ber kommunen spare friarealet for boligutbygging. Foto: Fredrik Refvem

 • Julie Teresa Olsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Stikk i strid med kommuneplanen vil Sandnes Tomteselskap KF bygge sju nye eneboliger i et friområde som kommunen selv eier. Inntektene skal dekke 8,5 mill. kr. av kostnaden med å legge høyspentkablene på Sandved i bakken.

Den betente saken har pågått i lang tid. Forrige gang saken skulle til behandling i utvalg for byutvikling før sommeren, fikk Høyre et enstemmig utvalg med på å utsette saken.

Onsdag var politikerne på befaring i området, før saken ble heftig diskutert i utvalget.

Tore R. Nielsen har dokumentert flere ulike insekter og sommerfuglarter i friområdet. Foto: Fredrik Refvem

– Friområder av denne typen har en stor egenverdi. Vi har nasjonale og regionale føringer som vi må forholde oss til. Nedbyggingen av denne typen friområder må stanses. Denne typen grøntområder er et lavterskeltilbud som gjør at folk ikke trenger å sette seg i bilen for å oppsøke grøntområder. Vi politikere har et ansvar for å sikre at innbyggerne våre har tilgang til slike områder, sa Leiv Rune Mjølsnes (H).

Rørt

Han la frem et fellesforslag fra H og KrF om ikke å godkjenne reguleringsplanen.

Martin Håland (Sp) reagerte på Høyres voldsomme trang til å bevare friområde.

– Bakgrunnen for saken er at naboene ønsket å legge kraftlinjen i kabel, og det får en konsekvens. Jeg blir nesten litt rørt over Høyre sin voldsomme omsorg for dette. Dere burde lagt frem et forslag for hvordan vi da skal finansiere og løse dette, sa Håland (Sp).

Her er deler av grøntområdet som skal bli boliger. Foto: Rune Vandvik

– Finansiering er vel ikke er spørsmål i denne saken. Så det svarer vi ikke på, svarte Mjølsnes (H).

Fylkesmannen har tidligere kommet med innsigelser i saken og mente inngrepet i friområde ble for stort og at kvaliteten på området ville bli betydelig redusert.

– Jeg håper Høyre er like ivrige for å ta vare på alle de grønne lungene i denne kommunen. Et sterkt ønske om å få grave med disse strømledningene ligger til grunn for denne saken. Det får konsekvenser, sa Reidun M. Enge (Ap).

Komplisert

– Dette er et friområde med andre kvaliteter enn parker og plener. Parker og hager med kortklippet gressplen er artsfattige, og vi har ansvar for at mangfoldet får leve videre med oss, har nabo Tore R. Nielsen (79), tidligere fortalt i Aftenbladet.

Ragnvald Erga (Ap) innrømmet at det var en vanskelig sak.

– Det er et dårlig utgangspunkt å bygge ned friareale slik plansjefen skriver. Men nå er det faktisk slik at fylkesmannen har trukket innsigelsen. Vi støtter rådmannens innstilling, sa Erga.

– Nå har vi vært på befaring og dette er et fantastisk område. Alt skal ikke dreie seg om finansiering. Vi må tenke både på dem som bor i område og dem som skal bo der i fremtiden, sa Anne Lise Falch Anfinsen.

KrF kastet seg på.

– Jeg tror vi vil angre om vi bygger ned denne typen friområder. Det er jo ikke slik at vi mangler områder å bygge ut. Det finnes dyrearter som er rødlistet. Område bør bevares i sin helhet, mente Bjørg Riska Josefsen (KrF).

Krangel om eierskap

Naboer på Sandved er også sinte fordi Sandnes kommune vil selge et friområde de mener tilhører dem.

Olav Birkeland (H) mente det var helt naturlig at naboene hevder friområde tilhører dem og ikke kommunen.

– Her er vi inne på et juridisk felt som er vanskelig. De har papirer som viser at de har betalt for rågrunn til vei og friareal. De har levert inn kontrakter til kommunen som er oversett i saksbehandlingen. De har god grunn til å tvile på om kommunen kan overta dette område uten å ta hensyn til gamle avtaler, sa Birkeland.

Med ni mot fire stemmer vedtok utvalg for byutvikling å godkjenne innstillingen fra rådmannen. Dermed går det mot boligutbygging i friområde. Saken skal til endelig behandling i bystyret.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 2. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 3. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 4. Leteaksjon etter mann (63)

 5. Nattklubbene i Stavanger og Sandnes får åpne klokken 20

 6. To nye smittetilfeller i Sandnes fredag

 1. Sandved
 2. Byutvikling
 3. Sandnes
 4. Sandnes kommune