Enebolig solgt for 1,1 million over prisantydning

Stadig flere eneboliger i Stavanger og Sandnes selges over prisantydning. På Lura fikk selgeren 1,1 million over prisantydning for denne eneboligen.

Den 381 kvadratmeter store eneboligen på Lura gikk for 5,65 millioner kroner. Det var 1,1 million over prisantydning.
 • Torkel Anstensrud Schibevaag
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Lura/Forus - stor enebolig på 381 kvadratmeter - sentralt - barnevennlig - tomt på 629 kvadratmeter», er overskriften på boligannonsen.

Nylig gikk den «kjekke» boligen, som megleren omtaler den, til 5,65 millioner kroner. Prisantydningen lød 4,55 millioner kroner.

– Det var mye folk på visning, og det ble en god budrunde, forteller eiendomsmegler Kay Stian Espeland i Proaktiv Eiendomsmegling.

LES OGSÅ: Boligmarkedet 2017: Tror det blir en kamp om objektene

Tall Aftenbladet har samlet inn viser at januar og februar i 2017 ble 26 prosent av eneboligene i Stavanger og Sandnes solgt over prisantydning. På samme tid i fjor ble kun ni prosent solgt over prisantydning.

– Vi ser at eneboligmarkedet går godt. Samtidig har boligmarkedet begynt å røre på seg, og dermed stiger prisene igjen, forteller regionsjef Rune Bertelsen i Eiendomsmegler 1.

Totalt er snittprisene på boliger i Stavanger og Sandnes 300.000 kroner høyere enn på samme tid i fjor. Det viser tall fra årets to første måneder.

– Budene sitter løsere

Eneboligen på Lura har 262 kvadratmeter primærrom. Det gir en kvadratmeterpris på 17.366 kroner, men etter budrunden endte kvadratmeterprisen på 21.564 kroner. I Sandnes er kvadratmeterprisen på 25.900 kroner i snitt.

LES OGSÅ: Tror på sterk vekst i boligmarkedet

– Vi ser at det er generelt flere på visning for øyeblikket. Det er større positivitet i markedet, og budene sitter løsere. Det er likevel ikke ofte at boliger går såpass mye over prisantydning. Med riktig megler og objekt, så får du en god pris, sier eiendomsmegler Espeland.

– Var prisantydningen for lav?

– Vi mener prisen var satt noenlunde riktig, men til slutt er det markedet som bestemmer. Det er ikke så ofte man får det spørsmålet, når boliger selges under prisantydning, svarer han.

SE TABELL: På ett år har 17 prosent flere eneboliger i Stavanger og Sandnes blitt solgt over prisantydning.

Kilde: Eiendomsmegler 1 og Finn.no.

Januar og februarOver prisantydning (prosent)Lik prisantydningUnder prisantydning
20169784
2017261163

Økende boligpris

– Folk er til stede i markedet for øyeblikket, men at vi får slike budrunder er ikke vanlig. Vi ser også at omløpshastigheten er på vei ned, forteller daglig leder Rune Larsen i Eie Eiendommegling Sandnes.

På eneboliger i Stavanger og Sandnes har omløpstiden sunket fra 77 til 72 dager. Det viser januar- og februartallene fra 2016 og 2017. Samtidig har snittprisen steget fra 4,9 til 5,1 millioner. I samme periode har antallet solgte eneboliger økt fra 96 til 160.

– Salg av denne typen er utenom normalen, men noen ganger er det gjerne slik at flere ønsker å bo i samme område. Det gir det ekstra utslag i budrunden. Hadde nabohuset også vært ute for salg, er det kanskje ikke sikkert at prisen på denne boligen hadde blitt like høy, mener Rune Bertelsen.

Strengere krav til meglerne

I Oslo har det tidligere vært en diskusjon på avviket mellom salgspris og prisantydning. Det førte til at bransjeorganisasjonen Eiendom Norge og Finanstilsynet ble enige om nye krav til meglerne for dokumentasjon av prissetting ved boligsalg.

– Megleren må dokumentere at prisen bygger på riktig markedsverdi for boligen, og at boligselger er villig til å akseptere boligens prisantydning, forteller administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.

– For Stavanger var avviket mellom salgspris og prisantydning på minus 5,5 prosent i februar 2016 og minus 1,5 prosent i februar 2017. Det er et klart tegn på at boligmarkedet går bedre, legger han til.

LES OGSÅ: Det svakeste boligmarkedet i landet i 2016

I den aktuelle gaten boligen ligger i, har prisene variert fra 4,1 til 6,5 millioner kroner siden 2012. Men dette huset er i areal det største som har blitt solgt.

– De har hatt en god budrunde, og det har resultert i en god pris, sier Larsen i Eie eiendomsmegling.

– Boligmarkedet er kanskje på vei tilbake, og bunnen er nådd, legger han til.

LES OGSÅ: Friskmelder ikke boligmarkedet

I januar og februar 2017 ble det solgt 619 boliger i Stavanger og Sandnes. Det er 180 flere boliger enn på samme tid i fjor.

Studentene sliter på boligmarkedet- Boligmarkedet kan være på vei mot en bobleLysbakken foreslår radikalt grep i boligmarkedet
Publisert:
 1. Boligmarkedet
 2. Eiendomsmegler1
 3. Eiendomsmeglere
 4. Bolig

Mest lest akkurat nå

 1. Da julebordet ble avlyst, fikk Morten en idé

 2. Hvor bor de rikeste i din kommune?

 3. Aktor ber om ni måne­ders feng­sel for bedra­geri­tiltalt Ap-politiker

 4. Helsedirektoratet snur om koronapass. Mener det ikke bør brukes.

 5. Kan forsinke åpningen av nye SUS: Frykter statlige millioner til ny kollektivtrasé kommer for seint

 6. John Arne Riise blir trener for kvinnelag i Rogaland