Lørdag klokken 06.30. Jærbuen Jo smyger seg ut av soveposen i det svært provisoriske soverommet i Grendahuset, som ligger noen få stavtak fra startområdet til Sesilåmi. På med skiklær - og Arsenaldrakt. Så er han klar for å debutere i det tradisjonsrike skirennet fra Setesdal til Sirdal.
Torsdag sa vakthavende statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt at været under Sesilåmi skulle bli svært ruskete og lite egnet for skitur.
Han tok feil.
Ved starten i Brokke i Setesdal skinner sola fra blå himmel, null vind og seks minusgrader.
God kontroll
Etter mange formaninger fra gamle Sesilåmi-ringrever, har Ånestad planen klar.
– De to første milene må gå rolig for seg. Og jeg må for all del ikke la meg rive med av de andre deltakerne til å gi gass opp de lange, seige bakkene mot Kvislevasskaret på 1000 meter, som er løypas høyeste punkt, sier han.
Som sagt så gjort. Ånestad finner en fin fart som han ikke viker fra.
Underveis er 42-åringen nøye med å ta til seg nok mat og drikke. Og selv om han har sekken full i godsaker, får han nok næring ved rennets fire matstasjoner. På Øyuvbu står Jofrid Haga og deler ut havresuppe. Sandnes-kvinnen er én av nær 250 frivillige som passer på at mosjonistene skal få en best mulig opplevelse.
Saken fortsetter under bildet:
– Det er en opplevelse å få lov å bidra, sier hun, og spør Ånestad om han har et mål med turen?
– Nei, jeg skal bare til mål, svarer han.
Endret livsstil
I september 2015 var Ånestad lei av å være i elendig form, derfor ble han med i Aftenbladets Sprek-prosjekt, hvor trener Leif Inge Tjelta lærte ham å trene systematisk. I tiden etterpå har mosjonsløp gitt ham motivasjon til å fortsette treningen. Først og fremst løping, men nå altså, ski.
– For to år siden ville dette vært helt utenkelig. Jeg tipper jeg kanskje ville klart å gå en mil før jeg hadde lagt ned ned i en snøfonn, sier han.
Denne dagen er det ikke snakk om å legge seg ned, men etter 26 kilometers jevn gange, merker han turen på kroppen.
Kroppen kjennes bra ut, det er pusten som sliter, sier jærbuen og justerer ned tempoet ørlite.
– Folk kan si hva de vil, men for vanlige folk, som meg, er Sesilåmi en styrkeprøve, sier han.
Kun én mil igjen. Litt tyngre blikk, men fortsatt nok overskudd til å holde helt inn. Seks timer og 51 minutter etter start, krysser Ånestad mållinjen.
– Jeg tror jeg vant vektklasse, 115 pluss, med god margin, flirer Ånestad, strålende fornøyd med egen innsats.
For meg var dette en fantastisk opplevelse som jeg gjerne gjør igjen.
– Var du noengang i tvil om å klare det?
– Aldri godt å vite om man går på en smell, men jeg gikk jevnt og kjente aldri at jeg var i nærheten av å gå i kjelleren.
Nå håper han flere vil prøve seg på skirennet.
– På mosjonsløp som dette, stiller fantastiske mennesker opp for å gi oss flotte opplevelser. Vi må bli flinkere til å delta, sier han, og gir følgende råd til folk som ønsker å prøve seg i Sesilåmi:
- Du bør ha litt teknikk i opp- og nedoverbakker, og være brukbar i de forskjellige skiteknikkene: fiskebein, staking og diagonalgang.
- Vit at skiene dine er gode og testet ut på forhånd.
- Spis og drikk på alle drikkestasjonene
- Dyrk jernviljen
De kvikkeste
Raskeste kvinne ble Tonje Homme, som krysset mållinjen på sluttiden 3.19,59. Hun var 31 sekunder foran sin argeste konkurrent,Wenche Lægraid Kvæven.
I herreklassen vant Joar Thele. Han gikk inn til vinnertiden 2.29,47 og var hele 6.24 minutter foran nummer to, Sjur Obrestad Gabrielsen fra Sandnes.
Fornøyd
Roy Hegre, styreleder i Sesilåmi, er strålende fornøyd med årets renn.
– Vi har nesten ingen skader og ser enormt mange blide folk som krysser målstreken. Dessuten fikk vi noen ekstra deltakerne siste dagene også. Totalt med Sesilåmi og barneskirennet Minilåmi samlet de rundt 900 deltakere, sier han.