Løgnaslaget kan bruke ordet «nazifrisør»

Retten mener Løgnaslaget kan bruke ordet «nazifrisør» i revyen sin, men de må betale egne saksomkostninger.

Per Inge Torkelsen fikk rettens avgjørelse hjemme på sitt arbeidsrom.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Kjennelsen kom fra Stavanger tingrett fredag formiddag.

– Det var deilig, det var en lettelse. Men det var ikke uventet, jeg regnet med at dette skulle være utfallet. Nå kan vi senke skuldrene og få lov til å spille revy og trenger ikke å bli sensurert av en hårsår frisør fra Bryne, sier Per Inge Torkelsen.

Frisør Merete Hodne saksøkte Torkelsen og kollegene i Løgnaslaget for at de omtalte henne som "nazifrisør" i revyen sin. Hodne krevde at Løgnaslaget fjernet dette ordet.

Ytringsfrihet

Det fikk hun imidlertid ikke medhold i, til tross for at retten mener at beskyldningen mot Hodne kan være egnet til å skade henne. De mener også at ordet kan oppleves både sårende og krenkende på omdømmet, men mener altså at hun ikke kan gis medhold i at retten kan pålegge Løgnaslaget å fjerne ordet fra forestillingen.

– Hvorfor var du så sikker på at dette ville gå veien, Torkelsen?

– Fordi det handler om ytringsfrihet, og det er vel ingen siden 1878 som har blitt dømt for noe humoristisk de har sagt eller skrevet. Derfor følte jeg meg nokså sikker. Og så er det en viktig sak. Vi må få lov til å drive med humor og satire. Vi må få lov til å ytre oss på revyscenen om aktuelle saker og temaer. Og dette har vært, og er, en aktuell sak.

Merete Hodne i retten onsdag denne uken.

Hodne fornøyd

Merete Hodnes forsvarer, Linda Ellefsen Eide, sier at hennes klient er meget fornøyd.

– Vi er meget fornøyd med tingrettens vurderinger under det som gjelder kravet. Det er godt at retten konstaterer at det i Norge fortsatt ikke er greit å kalle en privatperson «nazi». Etter rettsmøtet har vi diskutert og kommet fram til at sikringsgrunnlaget ikke var sannsynliggjort - så dette kom ikke som noen overraskelse, skriver hun i en sms.

Eide mener at spørsmålet om saksomkostninger er korrekt vurdert.

– Hodne er fornøyd - og føler at den kollektive mobbingen av henne som person må få en stopp, skriver hun.

Løgnaslaget møtte i Stavanger tingrett onsdag denne uken.

Som ventet, nesten

Brynjar Meling sier til Aftenbladet at han er fornøyd med resultatet.

- Det er en seier for ytringsfriheten. En viktig avgjørelse. Den viser at også humorister har et stort slingringsmonn i hvordan de kan ytre seg i samfunnsdebatten, sier Meling til Aftenbladet.

- Hva tenker du om at partene må betale sine saksomkostninger selv?

- Det er jeg uenig i. Retten kan ikke finne at Hodne har krav på midlertidig forføyning. På det grunnlaget skulle også saksomkostningsspørsmålet blitt avgjort, sier Meling.

Utenom saksomkostningsavgjørelsen var resultatet som ventet for Løgnaslagets advokat.

- For å si det slik så hadde jeg lovet å komme til Stavangeren i kveld og vaske toalettene etter dagens forestillinger om de hadde tapt saken. Med tannbørste, sier Meling, og legger til at Løgnaslaget har vært en fornøyelig gjeng å jobbe sammen med.

- Mulig humoren deres har smittet litt over på meg, sier han.

Dette sier retten

I kjennelsen konkluderes det slik:

«…selv om retten i det ovennevnte her har trukket opp flere av de relevante momenter som saksøkers eventuelle krav må basere seg på, mener retten at saksøker uansett ikke kan gis medhold i at retten kan pålegge Løgnaslaget å fjerne ordet «nazi-frisør» fra sin pågående forestilling.»

I kjennelsen heter det blant annet:

«Det er tale om revyshow, hvor satire og ironi, men også overdrivelser normalt inngår, blir sentralt i forhold til rettstridsvurderingen, herunder om saksøker må finne seg i den beskyldning som her gjennom sang, er rettet mot henne. Retten er også enig i at det skal svært mye til for at utsagn og betegnelser som fremkommer i en humorrevy, kan anses som ærekrenkende,» heter det i dommen.

Videre:

«Beskyldningen i herværende sak som peker hen til at Hodne er en «nazi frisør» - er nok slik retten ser det, mer en verdivurdering, selv om det også inneholder elementer av faktisk karakter,»

«Også ved revyer, hvor satire, ironi og humor benyttes, er det tale om fremføringer av beskyldninger for et stort publikum. En beskyldning i så henseende kan da være vel så sårende, og med store skadevirkninger, som om det til sammenligning fremgikk i en aviskommentar eller fra avisens lederartikkel. Det at det benyttes sammen med humor, slår begge veier. En slik beskyldning som her, vil det normalt være svært vanskelig å kunne forsvare seg imot», skriver retten.

Løgnaslaget kommer trolig til å anke den delen av kjennelsen som dreier seg om saksomkostninger.

Ekle henvendelser

Per Inge Torkelsen sier han har fått en del ekle henvendelser på telefon og mail de siste dagene.

– En del av disse er røffere i kjeften enn jeg noen gang har vært. Jeg prøver ikke å bry meg når det er anonymt, for det synes jeg er ganske feigt. Jeg synes at folk skal stå fram med navn og si at dette står vi for, men det er ikke kjekt å få ekle meldinger. Du blir ikke i godt humør av det.

– Er det sånn at du blir redd?

– Nei, egentlig ikke. De fleste tilbakemeldingene er overstrømmende positive. Jeg føler at ganske mange klapper meg på skulderen.

I kveld spiller Løgnaslaget revyen to ganger.

– Jeg gleder meg voldsomt til å hoppe inn på scenen og synge om en hårsår frisør fra Bryne.

Saken er en såkalt begjæring om midlertidig forføyning.

Ved en midlertidig forføyning ønsker man å sikre eller gjennomføre et krav midlertidig, inntil endelig avgjørelse foreligger.

Kravet i dette tilfellet, var at ordet «nazifrisør» ble fjernet fra sketsjen.

Publisert: