Krever 400.000 skattekroner tilbake

Over 400.000 kroner har Per Gunnar Waagen betalt til staten, etter det han mener var en feilaktig skjønnsligning i 1995. Nå er skattekravet opphevet, men pengene får han ikke igjen.

Publisert: Publisert:

Foto: Thomas Fosse

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Etter at Per Gunnar Waagen kom i fast arbeid i Stavanger kommune for seks år siden, har staten tatt trekk i lønn for å dekke skattekravet etter skjønnsligningen i 1995. Skjønnsligningen ga en restskatt på 196.000. Selv om Waagen har betalt inn over 400.000 kroner i tvungen tilleggsskatt, har renter og renters rente gjort situasjonen umulig å komme ut av. I februar 2008, 12 år etter skjønnsligningen, var kravet på 342.705 kroner.

LES OGSÅ:

Les også

Dokumenter forsvinner

LES OGSÅ:

Les også

Skatt vest har ingen dokumenter om saken

Opphevet skattekravet

19. februar opphevet Skatt vest skattekravet på det som heter billighetsgrunnlag. Gjelden slettes, men etaten innrømmer ingen feil.

Waagen mener han har krav på å få tilbake pengene. Han hevder både å ha levert inn klager og hatt møter med ligningskonsulenter om den feilaktige ligningen. Skatt vest hevder det aldri er mottatt klage og ser ingen grunn til å ta opp saken på ny.

– Her er det gjort en grov feil mot min far, og vi kommer til å kjøre denne saken videre. Han bør i det minste få tilbake de pengene han uriktig er blitt tatt fra gjennom flere år, sier sønnen Per Jan Waagen.

Skjønnslignet

Historien starter på begynnelsen av 1990-tallet, da Per Gunnar Waagens transportfirma gikk konkurs etter en arbeidsulykke på 80-tallet.

Ifølge Waagens selvangivelser og loggførte transportoppdrag hadde han inntekter som leiesjåfør på 30.000-40.000 kroner i årene etter konkursen. Husstanden klarte seg på konas inntekter.

Overraskelsen var derfor stor da han for inntektsåret 1995 ble skjønnslignet til en inntekt på 351.000 kroner med et skattekrav på 196.000 kroner, til tross for han var personlig konkurs og ikke hadde driftsmidler.

Riktignok leverte han selvangivelsen tre dager for sent, men det ville normalt ført med seg en straffeskatt — ikke en inntekt 12 ganger høyere enn hans inntekt på 28.800 kroner.

Ikke mottatt

Problemet er at ligningskontoret aldri registrerte levert selvangivelse for Waagen for 1995. Han står fortsatt med «ikke levert». Heller ikke kladden som han viser til Aftenbladet, er verdt papiret den er skrevet på.

Paul Rynning, Waagens advokat, mener ligningskontorets skjønnsligning er et klart brudd på ligningsloven. Han mener Waagen i flere år har måttet betale for at ligningskontoret har rotet bort dokumenter.

– Waagen skulle ikke blitt skjønnslignet i det hele tatt, men når han likevel blir det, brytes attpåtil flere punkt i ligningsloven. Det er helt urimelig at ligningskontoret gjemmer seg bak at selvangivelse og klager ikke er levert. Tror de Waagen skrev dem for seg selv, sier Rynning, som er blant landets mest erfarne advokater i skattesaker.

Møter med saksbehandlere

Mens Waagen jobbet med klager for ligningen i 1995, ble selvangivelsen for 1996 levert for seint. I første omgang resulterte det i skjønnsligning med utgangspunkt i inntektsåret 1995. Waagen fikk i stand møte med en saksbehandler to ganger i løpet av september 1997. Saksbehandleren omgjorde med et pennestrøk ligningen for 1996, men gjorde ingenting med 1995. Ifølge Waagen ble han sendt hjem og bedt om å sette opp en klage som deretter måtte sendes inn til ligningskontoret for året 1995. Klagen ble skrevet umiddelbart etter møtet og innlevert til ligningskontoret i resepsjonen. Waagen hørte ikke noe mer.

Skatt vest vil ikke behandle saken

De neste årene klaget han via brev og telefon uten resultat. Han ga etter hvert opp. Sønnen Per Jan Waagen tok saken opp i fjor sommer, og via advokat Paul Rynning ble det fremmet klage til Stavanger ligningskontor – nå Skatt vest. Skatt vest mener klagefristen er gått ut og vil ikke behandle saken.

Publisert:

Les også

 1. Dokumenter forsvinner

 2. Kritikk til Skatteetaten

 3. Rydder opp i gamle saker

 4. Skatt vest har ingen dokumenter om saken

 5. Skatteetaten får kritikk i rapport

Mest lest akkurat nå

 1. Stavanger-kvinne blir tidenes yngste deltakar i «Mesternes mester»

 2. To nye tilfeller av koronasmitte i Sandnes

 3. Nordmenn på reise fikk karantene-sms

 4. To til sykehus etter at Secret Service skjøt mann utenfor Det hvite hus

 5. 80 syklister og elsparkesyklister bøtelagt i Oslo

 6. Knusende rapport om forholdene på konsert i Egersund lørdag