Brede troner på toppen – igjen

Brede Hangeland har spilt seg til stjernestatus i Fulham. I tillegg er han landslagskaptein. Det gjør at 27-åringen topper Aftenblad-sportens kåring av Rogalands 50 beste idrettsutøvere.

Publisert: Publisert:

  • Jan-erik Larsen
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Som vanlig kårer Aftenbladet de 50 beste idrettsutøverne i avisens dekningsområde. Kriteriet for å komme med, er at man enten kommer fra distriktet eller utøver sin idrett for en lokal klubb. Haugesund er for eksempel ikke en del av Aftenbladets dekningsområde.

Orienteringsløperen Anne Margrethe Hausken har hatt en flott sesong, men defineres ikke som å høre inn under Aftenbladets dekningsområde.

Dette er langt fra noen objektiv liste, og meningene om kåringen vil være mange og delte. Det er også vanskelig å sette utøvere fra ulike idrettsgrener opp mot hverandre. En pekepinn vil alltid være hvor lang vei det er opp til de aller ypperste internasjonalt. Vi har også vurdert utøverne ut fra hvor stor idretten de driver med, er og hvilket publikumstekke de har.

1. Brede Hangeland (1).

Fotball. Bidro sterkt til at Fulham reddet plassen i Premier League forrige sesong. Storspillet denne sesongen har gjort at han har havnet i søkelyset til flere engelske toppklubber. Utnevnt til landslagskaptein av daværende landslagssjef Åge Hareide.

2. Tonje Nøstvold (13).

Håndball. Hundvåg-jenta bidro sterkt til at Norge tok OL-gull i Beijing. I EM fulgte Marit Breiviks jenter opp med nok et gull –.uten at Nøstvold var like sentral i det mesterskapet.

3. Eirik Tage Johansen (14).

Golf. Har hatt en imponerende sesong som han kronet med å slå seg tilbake i det gode selskap på europatouren. Har klatret radikalt på verdensrankingen i en internasjonal stor idrett.

4. Gunn-Rita Dahle Flesjå (6).

Terrengsykling. Tok VM-gull i maraton. Vant også verdenscuprittet i Madrid. Følte seg uvel og veltet i OL. I ettertid viste det seg at hun var gravid under lekene i Beijing.

5. Eirik Verås Larsen (ny).

Padling. Flekkefjord-karen tok OL-sølv i Beijing på KI 1000 meter. Ingen stor publikumsidrett, men like fullt en stor prestasjon av veteranen.

6. Tor Arne Hetland (ny).

Langrenn. Har slitt med å holde ungguttene bak seg, og dermed forsvare tronen som Norges sprintkonge i langrenn, men som 34-åring hevder han seg fortsatt i verdenstoppen, med mange pallplaseringer i verdenscupen. Fylkets beste vintersportsutøver.

7. Cecilie Drabsch Norland (ny).

Svømming. Vant gull i Paralympics i Beijing på distansen 50 meter fri klasse S8 med 32,09. Satte også ny verdensrekord under Nordsjøstevnet på distansen 50 meter fri i klassen S8 med tiden 32,04. 8. Pål Varhaug (19).

Motorsport. 17-åringen fra Ålgård har hatt en imponerende sesong. Vant det italienske mesterskapet sammenlagt som den yngste noensinne. Skal neste sesong kjøre i klassen Formel Master hvor alle løpene sendes direkte på Eurosport.

9. Are Åsland Friestad (43).

Golf. Ble nummer seks i EM for seniorer og var også en viktig brikke på juniorlaget som vant VM-gull i Japan. Kåret til årets talent av Norges Golfforbund.

10. Tore Vikingstad (22).

Ishockey. Spiller for topplaget Hannover Scorpions i Tyskland som regnes for å være én av de beste ligaene i Europa. Er en av nøkkelspillerne på laget. Vurderer å gjøre comeback på landslaget i OL-kvalifiseringen.

11. Alexander Kristoff (10).

Sykling. Har markert seg med flere toppresultater i internasjonale ritt. Har spurten som sin store styrke. I løpet av 2009 kan han fort havne i et av de store profflagene.

12. Elisabeth Slettum (11).

Friidrett. Fylkets fremste sprinttalent. Satte ny norsk juniorrekord på 200 meter med 23,48, en forbedring av den gamle rekorden med sju hundredeler. Skjalg-jenta var også med på det norske laget som løp inn til norsk seniorrekord på 4x100 m på 44.35. Har vært mye skadet.

13. Kjetil Strand (7).

Håndball. Er én av de mest sentrale spillerne i Füchse Berlin. Skrev nylig under ny toårskontrakt med den tyske klubben. Har slitt med skade i det siste, men er svært viktig for landslaget når han er skadefri.

14. Lene Byberg (23).

Terrengsykling. Ble nummer seks i verdenscupen i terrengsykling sammenlagt, og viste at hun begynner å hevde seg i toppen i denne idretten. Var ikke heldig i OL i Beijing, der det ble 13..plass, åtte minutter bak vinneren Sabine Spitz fra Tyskland.

15. Erik Nevland (11).

Fotball. Bidro sterkt til at Fulham berget plassen i Premier League. Scoret to viktige mål etter overgangen fra Groningen. Har slitt med å få tillit av manager Roy Hodgson denne sesongen. Inn og ut av landslagstroppen.

16. Børre Steenslid (ny).

Fotball. Midtstopperen har vært Vikings beste denne sesongen. Én av veldig få spillere som har tatt ett steg fram. Ung og lovende som fort kan bli aktuell for utenlandske klubber.

17. Tore Torgersen (ny).

Bowling. Stavanger-mannen imponerte stort i VM hvor han tok tre bronsemedaljer i en sport som er stor internasjonalt. Har også gjort det bra i flere andre store turneringer.

18. Anders Krohn (40).

Motorsport. Har i år vunnet Formel 2000 i USA helt suverent med ni av 14 seiere. Tok også kongepokalen for 2008. Det store målet for 21 år gamle Anders Krohn i 2009 er Indy Car Lights-mesterskapet.

19. Bjørnar Ustad Kristensen (5).

Friidrett. Har hatt en tung og vanskelig sesong. Hadde OL i Beijing som det store målet, men skader ødela og han kom aldri ned mot kvalifiseringstidene på 3000 m hinder. Vil satse videre og er med i forbundets elitegruppe for 2009. 20. Rune Holta (3).

Speedway. Har ikke hatt sin beste sesong, men klarte å kjempe seg til 8..plass sammenlagt i Grand Prix. Det gjør at Randaberg-mannen får kjøre VM også neste sesong.

21. Paul Anders Holte (ny).

Friidrett. Satte nylig ny klubbrekord med oppsiktsvekkende 6,85 på 60 meter i sesongstarten innendørs. 24-åringen fra Skjalg er nå bare fem hundredels sekund bak EM-kravet i friidrett. Tok bronse på 200 m (22.06) og ble nummer fem (10,86) på 100 m under NM i Trondheim.

22. Camilla Herrem (46).

Håndball. Ble en av de store medieyndlingene under EM i håndball i Makedonia, der Norge vant EM-gull. Sola-jenta har utviklet seg veldig i Byåsen, der hun også ble cupmester i romjulen i fjor. Har en rekke profftilbud fra Danmark.

23. Hildeborg Juvet Hugdal (37).

Styrkeløft. Kraftjenta fra Sauda tok EM-gull i styrkeløft sammenlagt med 660 kilo under EM i Frydek-Mistek i Tsjekkia i mai. Mistet VM i Canada på grunn av skade, men vil satse videre i 2009. 24. Jan Ove Brynie (ny).

Karate. Ble nummer sju i 80-kilosklassen og sto for Norges beste plassering VM i Japan. Han imponerte med seirer over Usbekistan, Armenia og Chile, men tapte mot Japan og Egypt.

25. Victoria S. Løken (ny).

Svømming. Ålesund-jenta flyttet til Stavanger i august og konkurrer nå for Team Stavanger. Har smadret sine egne bestenoteringer og satt en rekke norske juniorrekorder i høst. Debuterte i senior-EM før jul.

26. Espen Valheim (ny).

Stup. En av de lokale stupkometene fra distriktet. Pingvin-stuperen tok fem medaljer på seks øvelser under nordisk mesterskap på Hamar og 17-åringen var beste lokale deltaker.

27. Espen Gilje Bergslien (ny).

Stup. En annet stortalent i stuping, med både norske og nordiske mesterskap. Deltok også i junior-VM. Bak Bergslien og Espen Valheim representerer Amund Gismervik, Eirik Valheim og flere jentestupere framtiden i stup-Norge.

28. Cezar Johansson (ny). Tennis. Ble årets kongepokalvinner i tennis og det fikk Stavanger-gutten til å satse for fullt på karrieren. Har prøvd seg i flere internasjonale turneringer de siste månedene.

29. Jarleif Amdal (21).

Vektløfting. Stort vektløftertalent fra Vigrestad, som nå har flyttet til Tønsberg for å satse maksimalt mot OL i London 2012. Fikk deler av sesongen ødelagt av kyssesyke.

30. Thomas Pereira (ny).

Fotball. Startet sesongen som reserve i Viking, og ble avskrevet av de fleste. Overtok som midtstopper for å løse en skadekrise og der overbeviste venstrebacken så mye at han ble kåret til årets spiller som 34-åring.

31. Ole Erevik (29).

Håndball. Skiftet fra Magdeburg til danske Kolding for å få mer spilletid. Har gjort det bra på klubblaget og er tatt ut til VM i håndball i Kroatia i januar.

32. Martin Fillo (ny).

Fotball. Kom til Viking fra tsjekkiske Plzen i januar. En av de mest seriøse og veltrente Viking-spillerne. Hadde en down-periode i sommer, men har rukket å bli en populær spiller med stor arbeidsmoral.

33. Svein Magne Brastad (ny).

Karate. Vant åpen klasse i det nordiske mesterskapet i karate. Deltok i både EM og VM, men nådde ikke opp i disse mesterskapene, verken individuelt eller i lagkampen.

34. Thomas Drange (ny).

Håndball. Har hatt stor suksess som høyreback i Fyllingen, og spilt seg inn på det norske herrelandslaget i håndball. Stavanger-gutten gjør sin VM-debut i Kroatia i januar.

35. Stian Skjerahaug (ny).

Turn. Stort turntalent, som tok NM-gull for juniorer på hjemmebane og viser at det gror godt Stavanger Turnforening. Har pes av kompisene Håkon Andreassen og Steffen Kristensen hele sesongen. En lovende trio.

36. Kristine Eikrem Engeset (8).

Friidrett. Hadde OL-ambisjoner om OL-plass på 3000 meter, og er blant landets fremste talenter. Har fått sesongen nesten helt ødelagt av skader. Operert i halsen.

37. Jørgen Møllerop (31).

Svømming. 20-åringen er blant landets beste fri— og butterflysvømmere. Tok medaljer i senior-NM og senket sine personlige rekorder i Nordsjøstevnet i november.

38. Andreas Pettersson (34).

Ishockey. Oilers leverte en skuffende 2007-08-sesong, og har også inneværende sesong en luke å tette til toppen. Andreas Pettersson er likevel en av de jevneste spillerne, som sjelden er dårlig.

39. Sebastian Kartfjord (41).

BMX. Landets beste BMX-syklist, som fikk OL-plass på overtid. Rittet i Beijing ble imidlertid ingen suksess og Kartfjord røk ut allerede i kvartfinalen. Sliter nå med en kneskade.

40. Brendan Brooks (24).

Ishockey. Var Oilers viktigste poengplukker i 07-08-sesongen, men slet med å komme i gang med årets sesong. Det er først den siste tiden han har begynt å levere igjen. Litt mer ujevn.

41. Kathrine Maaseide/Susanne Glesnes (20).

Sandvolley. Var det eneste norske paret som kan være bekjent av OL-innsatsen i sandvolley. De øvrige gikk som vanlig usedvanlig høyt ut, og endte med flaue mageplask i OL.

42. Ruben Smith (30).

Ishockey. Stavanger-gutten er målvakt for Storhamar i ishockey, og er med i landslagsdiskusjonen. Har inneværende sesong vært noe mer ujevn enn i fjor.

43. Astrid Grøttå Ree (ny).

Fotball. Har tatt nye steg i løpet av årets fotballsesong med Klepp. Laget ble historiens første NM-vinnere for juniorer og Grøttå Ree representerte Norge i VM for U20-lag.

44. Steffen Larsen (ny).

Karate. Utøveren tok laggull med Stavanger i NM og sølv individuelt i minus 75 kilo nordisk mesterskap. Deltok i EM og VM, dog uten suksess.

45. André Fosså Aguiluz (42).

BMX. syklisten falt stygt i kvartfinalen og skadet skulderen under VM i Kina i juni. Tildelt gullstipend fra Olympiatoppen som et av landets meste lovende talent. Tilbake etter skade med tredjeplass i ritt i Frankrike like før jul.

46. Henrik Ingebrigtsen (ny).

Friidrett. Et av distriktets meste lovende friidrettstalenter. Byttet fra langrenn til friidrett og Sandnes-gutten hevder seg allerede veldig bra i terrengløp. Ble nordisk mester for lag og deltok i EM i terrengløp som 17-åring.

47. Renate Jacobsen (ny).

Bowling. Markerte seg som landets fremste jentebowler i 2008, vant det åpne norske mesterskapet, og kvalifiserte seg til sin første europacupturnering.

Foto: Svein Hagen

48. Roy Hegreberg (39).

Sykling. Har hatt en sesong på det jevne. Syklet for det danske laget Team GLS, men den kommende sesongen skal han sykle for Team Sparebanken Vest med bror Morten Hegreberg som sportsdirektør.

49. Tarjei Skarlund (27).

Sandvolley. Hadde ingen suksess i OL sammen med sin daværende makker Jørre Kjemperud. Presterte likevel gode resultater i verdensserien. Satser nå videre i sanden med Martin Spinnangr.

50. Trond Idland (49).

Friidrett. Fikk store deler av sesongen ødelagt med sykdom og skade. Tilbake i terrengløypa i høst. Har potensial til å bli en god maratonløper.

51. Stian Helgeland (ny).

Svømming. Satte ny personlig rekord på 400 meter fri i klassen S6 i Paralympics i Beijing. Det holdt til 8..plass i finalen.

Ute av listen:

Nicolai Stokholm (4),

Fredrik Austbø (12),

Ole Haavardsholm (15),

Allan Gaarde (16),

Peter Ijeh (17),

Alexander Ødegaard (18),

Henriette Martinsen (25),

Ragnvald Soma (26),

Jørre Kjemperud (27),

Bjørn Maaseide/Iver Horrem (28),

Amund Gismervik (32),

Tore Samuelsen (33),

Marius Trygg (35),

Asle Andersen (36),

Morten Hegreberg (38),

Tine Hiorth Schøyen (44),

Lars André Tolås (45),

Rune Wiig (47),

Jacob Ziesler (48),

Tor Herman Omland (50).

HAR VI GLEMT NOEN? SI DIN MENING OM LISTEN HER!

Publisert:

Les også

  1. – Bedre å være stor i en liten klubb

Mest lest akkurat nå

  1. Steinar var veldig ensom. Løsningen han valgte, fikk mye større konsekvenser enn han hadde ant.

  2. Leter etter John Olav med full styrke

  3. Bryne suser mot opprykk. EIK er hektet av.

  4. Bil kjørte av veien på Ganddal

  5. Fire nye smittebærere i Sandnes siden torsdag

  6. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast