Stavanger innfører ikke tiggeforbud

Stavanger sa nei til tiggeforbud for to år siden. Ikke noe nytt har skjedd som gjør det nødvendig å endre det, gjør varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) klart.

For to år siden sa Stavanger nei til tiggeforbud. - Det har ikke skjedd noe nytt, derfor holder vi på det vedtaket, sier varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) til Aftenbladet.
 • Margunn Ueland
  Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel


Nå oppfordrer justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) storbyene om å innføre tiggeforbud. Frps gruppeleder Christian Wedler i Stavanger tar opp saken i form av et spørsmål i Stavanger bystyre mandag 24. april.

Wedlers spørsmål

Wedlers spørsmål er: «Vil ordføreren vil ta initiativ til å få nedsatt en gruppe som skal se på alle mulige lokale tiltak for å stoppe den grove utnyttingen av de utenlandske tiggerne og de utenlandske prostituerte. Her nevnes f. eks. tiggerforbud, campingforbud, skjerpet belysning på kveldstid og kameraovervåkning av sentrale steder i sentrum, forbud/regulering av salg av blader og lignende på offentlige sted eller f.eks regulerer tillatelser til kun å gjelde rusmisbrukere og andre tiltak som kan være aktuelle».

Christian Wedler, Frps gruppeleder vil innføre tiggeforbud i Stavanger.

Mens man i en interpellasjon kan fremme forslag som bystyret diskuterer og fatter vedtak om, fører et spørsmål bare til at man får et svar fra ordføreren. Det blir ingen diskusjon i bystyret og ikke noe vedtak.

Han tar altså ikke opp saken som en interpellasjon som han tidligere denne uken sendte Aftenbladet (torsdagsavisen).

Les også

FrP foreslår tiggeforbud

Bjørg Tysdal Moe (KrF) er varaordfører i Stavanger.

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) som skal lede bystyrets møte førstkommende mandag, vet allerede hva hun vil svare: Hun vil ikke ha tiggeforbud i Stavanger:

– Nei. Vi har hatt saken til behandling for et par år siden, da var svaret nei fra klart flertall i Stavanger. Begrunnelsen var blant annet at politiet heller ikke ønsket det. De har et regelverk og politivedtekter og lovverk som gjør at de kan håndtere situasjonen.

Vedtaket ble fattet i formannskapet i oktober 2015, og alle partier bortsett fra Frp og PP stemte mot. Les mer om det her:

Les også

Stavanger vil ikke ha tiggeforbud

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

-Ikke noe nytt

Nå oppfordrer også justisminister Per-Willy Amundsen fra Frp storbyene om å innføre tiggeforbud. Bare en by har dette fra før, Lillesand.

-Initiativet til å innføre tiggeforbud kom fra regjeringen sist også. Da tok vi en gjennomgang og havnet på nei. Vi ser ikke at situasjonen har forandret seg, er reaksjonen til varaordføreren i Stavanger.

Ikke nødvendig

Varaordføreren synes heller ikke det er nødvendig å nedsette en gruppe som skal se på «alle mulige lokale tiltak» slik som Wedler foreslår.

– Ordfører og rådmann har regelmessige møter med politiet. Disse problemstillingene har vært oppe flere ganger de siste årene og flere ting har blitt gjort. Vi har gått på byen med både politiet og egne ansatte og påpekt hvor det mangler lys og hvor det eventuelt kan være kameraovervåkning. Dessuten har vi et eget kommunalstyre (KMU) som kan ta initiativ til tiltak om nødvendig, sier hun.

Kriminalitet

Christian Wedler (Frp) sier hans hensikt er å få slutt på kriminalitet og prostitusjon.

– Det er også min misjon. At er kriminalitet forbundet med noen av de som kommer, har vi visst om. Det er ikke ny informasjon. Der er kriminalitet i noen av miljøene, men det er mange av de som tigger som er fattige og gjør det av nød. De skal ikke lide fordi andre driver med kriminalitet. Kriminalitet må bekjempes. Men vi er trygge på at politiet aksjonerer når der er noe å slå ned på. Det er politiet sin oppgave å ta seg av kriminalitet. Vi politikere har regelmessig og god dialog med politi og hjelpeorganisasjoner som Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon. Vi har også en god teknisk avdeling som jobber godt i forhold til å hindre uønska situasjoner, svarer Tysdal Moe.

Hun utdyper:

-For noen år tilbake, var der innbyggere som opplevde seg truet av reisende folk fordi de kom med bobiler og var parkert nær blant annet båthavnen i Hillevåg og opplevde truende situasjoner. I den situasjonen hadde vi god kontakt med politiet og teknisk etat hos oss var aktiv. Vi har politivedtekter og et lovverk som skal følges. Ved å håndheve det og jobbe sammen med kommunalt ansatte og politi, fikk vi bukt med noen av de utfordringene. Og nylig ble en restaurant i Stavanger som ble stengt fordi hadde underbetalte medarbeidere. Jeg har vært på byen med politiet. De har påpekt hekker som må vekk fordi det foregikk går prostitusjon bak disse. Lys og kameraovervåking har vi også jobbet sammen med politiet om.

– Hele poenget mitt er at er det er ikke noe nytt i Stavanger. Derfor holder vi oss til vedtaket gjorde for to år siden. Hadde det vært noe nytt, hadde vi fått visst det gjennom den tette kontakten med politiet. En slik gruppe Wedler vil ha settes ned hvis noe er akutt. Hvis ikke, er det beste å jobbe med dette jevnt og trutt slik som det nå gjøres, konkluderer Tysdal Moe.

Venstres gruppeleder Per A. Thorbjørnsen rykker ut mot Wedler som vil ha tiggeforbud.

– Lettvint og kunnskapsløst

Venstres gruppeleder Per A. Thorbjørnsen mener det er «lettvint» av Wedler å lansere tiggeforbud etter «Brennpunkt» sitt program «Lykkelandet». (Brennpunkt har fulgt tiggermiljøet i Bergen i nesten to år, med skjult kamera og spaning. Dokumentaren viser hvordan et rumensk nettverk på 140 personer styrer prostitusjons- og tiggermarkedet i Bergen.)

Å tro at prostitusjon og pillesalg blir borte hvis vi får tiggeforbud, er så inderlig kunnskapsløst.

– Rumenere og romfolk er ikke det samme. Å tro at prostitusjon og pillesalg blir borte hvis vi får tiggeforbud, er så inderlig kunnskapsløst. Prostitusjon og pillesalg er knyttet til et marked. Intet marked, intet problem. Å sette folk i fengsel for å tigge, er et samfunn jeg ikke ønsker. Frp sitt umiddelbare rop om forbud er i beste fall impulsivt, i verste fall et samfunnssyn på avveier, sier Thorbjørnsen.

Bystyrerepresentant Inge Takle Mæstad (KrF)

– Frp i spagat

Også bystyrerepresentant Inge Takle Mæstad (KrF) rykker ut mot Frps tiggeforbud-iver:

– Politisk spagat er en krevende øvelse. Særlig om en samtidig vil ha troverdigheten i behold. Fremskrittspartiet klarer det ikke når de på ene siden ville forby tigging for å hindre prostitusjon, og på den andre siden oppheve loven som forbyr kjøp av seksuelle tjenester, påpeker han.

Fremskrittspartiet klarer det ikke når de på ene siden ville forby tigging for å hindre prostitusjon, og på den andre siden oppheve loven som forbyr kjøp av seksuelle tjenester.

– Det er et skremmende og ubestridt faktum at mennesker utnyttes på det groveste av kyniske bakmenn og menneskehandlere – også gjennom tigging. Samtidig er det et trist, og like ubestridt faktum, at noen av våre medmennesker ikke finner andre måter å sikre seg til livets opphold enn gjennom å spørre andre om penger. Men vi kan ikke forby disse å be om hjelp fordi andre utnyttes! På samme måte som vi heller ikke forbyr firma å legge stein i gårdsrom, selv om vi vet at mennesker utnyttes grovt av andre firma som tilbyr det samme, sier Mæstad videre.

– Politiet må få gode nok verktøy til å overvåke og etterforske de som står bak. Samtidig må ofrene som våger å fortelle sin historie sikres beskyttelse. I kampen mot menneskehandel må vi ha virkemidler som rammer bakmennene hardt, beskytter de som utnyttes, men som ikke rammer de uskyldige! mener KrF-politikeren.

– Dårlig løsning

Anna Kvam, Miljøpartiet de Grønne.

Også Miljøpartiet de Grønne tar avstand fra Frps ønske om å innføre tiggeforbud:

Å forby tigging fordi det kan være skalkeskjul for kriminalitet ville vært som å forby oppussing fordi mange byggefirma er skalkeskjul for en kriminell økonomi.

– Tigging i seg selv er en harmløs aktivitet, som ulike ressurssvake grupper tyr til. At tigging, som så mye annet, kan brukes om skalkeskjul for kriminalitet, er overhodet ikke grunn god nok til å forby det. Å forby tigging fordi det kan være skalkeskjul for kriminalitet ville vært som å forby oppussing fordi mange byggefirma er skalkeskjul for en kriminell økonomi. Det finnes ikke enkle løsninger på store kompliserte spørsmål, og det bekymrer meg dypt at noen politikere gir inntrykk av det nå, sier Anna Kvam fra Stavanger som topper partiets stortingsliste i Rogaland ved høstens valg.

Publisert:
 1. Tigging
 2. Tiggeforbud
 3. Stavanger bystyre
 4. Bjørg Tysdal Moe
 5. Christian Wedler

Mest lest akkurat nå

 1. Stigende koronatall: Flere innlagt og flere smittet

 2. Skroter forslag til forskrift om elsparkesykler i Stavanger

 3. Monica Mæland har fått ny jobb

 4. Flere pasienter utviklet spredning av kreft mens de deltok i norsk kreftstudie. – Vi er veldig lei oss

 5. Utenlandsk storklubb vil se mer av lokalt talent

 6. Mange hoster. Slik finner du lettere ut hvilket luftveisvirus du er smittet av