Stavanger-lege pågrepet av politiet

Politiet pågrep tirsdag morgen Stavanger-legen Lakis Papartemis. Legen er siktet for skatteunndragelser i millionklassen.

Siden høsten 2013 har Lakis Papartemis drevet sin legevirksomhet fra lokaler i Stavanger sentrum. I går ble han pågrepet av politiet, og siktet for grov skatteunndragelse. Aftenbladet har i en serie artikler siden i vår satt søkelyset på legens virksomhet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Den tidligere barnelegen ved Stavanger Universitetssjukehus har siden høsten 2013 drevet Maya-klinikken i Stavanger sentrum. Tirsdag morgen slo politiet til både mot kontorlokalene til Lakis Papartemis og mot hjemmet hans.

— Vi har pågrepet en person som er siktet for grov skatteunndragelse. I den forbindelse gjennomføres det også ransakinger på aktuelle adresser, sier politiadvokat Angjerd Kvernenes i Rogaland politidistrikt.

Tirsdag formiddag ransaket minst tre tjenestemenn kontorlokalene til Stavanger-legen. Flere beslag ble båret ut i en sivil politibil som stod parkert utenfor Maya-klinikken.

-Vil han bli fremstilt for varetektsfengsling?

— Det har vi foreløpig ikke tatt stilling til. Det er veldig tidlig i etterforskningen, sier Kvernenes.

Overført til utlandet

Aftenbladet har i en serie artikler siden mai i år omtalt virksomheten til Lakis Papartemis.

Blant annet er det dokumentert at legen de siste årene har overført flere millioner kroner til utenlandske bankkontoer disponert av ham selv eller to av sine nærmeste. I samme periode har han i flere ligningsoppgjør opplyst at han ikke har hatt inntekt i det hele tatt.

Bare i løpet av én dag i mai 2013 overførte legen mer enn åtte millioner kroner fra sitt firma til to banker i et europeisk skatteparadis. Det skjedde etter at legen overfor skattemyndighetene både i 2010 og 2011 hadde oppgitt å ha null i inntekt. I 2012 tjente han ifølge egne opplysninger i selvangivelsen beskjedne 306.000 kroner.

Lakis Papartemis var i en periode involvert i flere forretningsprosjekter med Johannes Lunde. Aftenbladet har blant annet avslørt at legen skrev ut sykemeldinger til Johannes Lunde da den omstridte forretningsmannen skulle på ferie.

Foreløpig siktelse

I tillegg har Aftenbladet avdekket at Papartemis skal ha tappet et legesenter der han var ansatt for så mye penger at det medvirket til konkurs. Det angivelige underslaget skal ha skjedd ved at legen fikk en rekke pasienter til å sette penger for legekonsultasjonene inn på sin private konto i stedet for arbeidsgiverens.

I mailer til Aftenbladet har legen avvist at han gjorde noe ulovlig mens han jobbet ved det aktuelle legesenteret.

— Kan det bli aktuelt å utvide siktelsen mot legen?

— Dette er en foreløpig siktelse. Etterforskningen kan føre til at den blir utvidet, sier politiadvokat Kvernenes.

I avhør

Legen satt tirsdag formiddag i avhør på politikammeret. Advokat Brynjar Meling er oppnevnt til legens forsvarer.

Aftenbladet har ikke lyktes i å få kontakt med Papartemis' forsvarer.

Også tilsynsmyndighetene har rettet søkelyset mot Papartemis, som har tatt spesialutdannelse som barnelege.

Allerede før jul i fjor mistet han retten til å skrive ut medisiner i gruppe A og B.

Så sent som i midten av november i år ble det offentlig kjent at Statens helsetilsyn har fratatt Lakis Papartemis legeautorisasjonen.

«Vi har kommet til at du er uegnet til å utøve ditt yrke forsvarlig på grunn av grov mangel på faglig innsikt, uforsvarlig virksomhet og grove pliktbrudd», skrev Statens helsetilsyn i sitt vedtak fra i sommer.

Papartemis har etter dette forsøkt å få autorisasjonen tilbake. Maya-klinikken har vært drevet i hele perioden ved hjelp av en ny lege.

LES OGSÅ:

Publisert: