100 svar om UiS-studier og opptakskrav

Hvilket studie bør du velge? Hva kreves for å komme inn på drømmestudiet ditt? Er det mulig å ta deler av utdanningen i utlandet? UiS har gitt deg sine svar.

Fra nettmøtet med UiS i 2017, dagens nettmøte foregår fra hjemmekontor. Student Signe Gevik, fra venstre, student Silje Marie Angell, kommunikasjonsrådgiver Susanna King og Frøy Helle fra opptakskontoret. Tor-Fredrik Torgersen, bachelorstudent i datateknologi, er innfelt i bildet.
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Fristen for å søke om opptak til universiteter og høgskoler er i morgen, 15. april.

Tirsdag stilte Universitet i Stavanger (UiS) til nettmøte hos Aftenbladet for å gi deg svar på de spørsmålene du måtte ha om studier og opptakskrav.

De som svarte på dine spørsmål:

 • Susanna King, markedskoordinator ved UiS
 • Frøy Helle, rådgiver i utdanningsavdelingen
 • Silje Marie Angell, masterstudent i teknisk samfunnssikkerhet
 • Tor-Fredrik Torgersen, bachelorstudent i datateknologi
Nettmøte med UiS
Har du spørsmål om høyere utdanning og søknadsfristene? Trykk på send inn spørsmål.
Send inn spørsmål
 • DEL

  Hei, Jeg er interessert i Datateknologi og kunne tenkt meg og studere dette, men det jeg lurer på er hva er de mest vanligste arbeidsoppgavene etter man er ferdig student

  Ådne

  De fleste jeg kjenner som er i jobb nå er enten ansatt som konsulenter eller utviklere. Som konsulent vil du vanligvis være mellomleddet mellom bedriften du jobber i og deres kunder. Du kan for eksempel jobbe på et prosjekt for en kunde i 6-18 måneder og begynne på et nytt prosjekt etterpå. Som utvikler vil du ha mer fokus på å få fullført prosjektene og jobber vanligvis på kontoret til bedriften du er ansatt i. Utvikler handler mest om å kode og å være del av et team, mens en konsulent har et litt mer sosialt oppdrag i tillegg. Men det finnes også mange nye felt man kan jobbe seg mot for eksempel cybersikkerhet, kunstig intelligens eller blokkjede-teknologi. Med en bachelorgrad i data får du muligheten til å enten komme deg ut i jobb, eller ta en mastergrad og finne et felt du ønsker å spesialisere deg innen. Legger også ved link til utdanning.no som forklarer litt hva dataingeniører kan gjøre senere. https://utdanning.no/yrker/beskrivelse/dataingenior#yrke  

  Tor-Fredrik Torgersen, bachelorstudent i datateknologi
 • DEL

  Har lyst å begynne på sosionom studie. Lurer på om det er obligatorisk til å være studietime?

  R.s

  Hei, jeg er litt usikker på hva du lurer på her. Men på studier som sosialt arbeid vil det være en del obligatorisk undervisning, samt obligatorisk praksisperiode, da det er et praktisk yrke. På denne lenken kan du lese mer om de forskjellige emnene sosionom-studiet er bygd opp av, og hvilke av dem som har et minimumskrav for oppmøte: https://www.uis.no/studier/studietilbud/sosialfag-og-psykologi/sosialt-arbeid/studieplan-og-emner/ 

  Frøy Helle, rådgiver i utdanningsavdelingen
 • DEL

  Hvorfor intervjuer dere ikke søkere som har et sterkt ønske om å komme inn på et studie, men som ikke har snittet til det. Jeg har personlig et middelmådig snitt som gjør at jeg ikke kommer inn på bachelor i psykologi. Dette syns jeg er urettferdig, etter som jeg i mange år har ønsket å studere psykologi, fordi jeg enkelt og greit bare forstår hvordan hjernen fungerer. I tillegg har jeg masse empati og medfølelse. Selv om jeg ikke er flink i historie, matte og naturfag, så hadde jeg vært super flink i faget psykologi. Hva kan jeg gjøre for å komme inn på studiet?

  Anonym

  Hei, ettersom norge har et samordna opptak, hvor alle institusjoner samarbeider om søking og opptak, er det bestemt at karakterer og poengsum er det søkerne skal bli vurdert etter, da dette er en god indikasjon på søkernes nivå og kompetanse, samt mulig å saksbehandle på en rettferdig måte med tanke på likebehandlingsprinsippet. Det er selvfølgelig synd når det er individer som kunne gjort gode kandidater på populære studier ikke har sjans til å komme inn grunnet for lavt karaktersnitt, men enn så lenge er det dette som er bestemt opptakskriterier. Dersom universiteter skulle begynt med intervjuer og motivasjonsbrev måtte hele opptakssystemet i landet blit lagt om, og det ville krevd ektstremt mye mer kapasitet, i tillegg til at søknadsfristene måtte vært mye tidligere for å kunne ha mulighet til å behandle alle søkere. Dersom du virkelig ønsker å komme inn på psykologistudiet kan du vurdere å ta opp fag fra videregående skole, for å øke poengsnittet ditt, eventuelt kan du vurdere å ta psykolgistudier i utlandet, og da søke i land som også har intervjuer/motivasjonsbrev som en del av opptaksgrunnlaget slik at du kan fremheve dine egenskaper som gjør deg egnet for et slikt studie. Lykke til! 

  Frøy Helle, rådgiver i utdanningsavdelingen
 • DEL

  Hei, jeg lurte på hvordan de norske universitetene forholder seg til hva som skjer med IB nå som eksamen er kansellert og de fleste ikke har muligheten til å forbedre karakterene sine som egentlig var forventet fra begynnelsen av IB?

  Laia

  Hei, vi har ikke fått retningslinjer for hvordan vi skal forholde oss til IB og konsekvensene korona har fått for elevene på IB denne våren. Vi kommer til å gjøre det vi kan for at flest mulig søkere blir behandlet innen fristene og selvfølgelig være så fleksible som bare mulig, men når det kommer til opptak er allerede fristene og marginene vi jobber med svært små, så det er vanskelig å si hvordan det blir. Vi anbefaler alle å holde seg oppdatert på samordna opptak om oppdateringer gjennom våren.  

  Frøy Helle, rådgiver i utdanningsavdelingen
 • DEL

  er det nye psykologistudiet et profesjonsstudium? Hva kan du bli etter å ha studert det?

  anne

  Hei, det nye psykologistudiet er ikke et profesjonsstudium. Det er en bachelorgrad innenfor anvendt psykologi, og gir forskjellige karrieremuligheter etter endt studium. Dette kan du finne mer ut om her: https://www.uis.no/studier/studietilbud/sosialfag-og-psykologi/psykologi/hva-kan-du-bli/ 

  Frøy Helle, rådgiver i utdanningsavdelingen
 • DEL

  tenker å studere organisasjon og ledelse ved i lillehammer. Hvordan vet jeg hvilke masterstudier jeg kan gå videre med? Kan jeg for eksempel flytte til Bergen, Danmark osv?

  Nora

  Hei, dette ville jeg sjekket opp på nettsidene til høgskolen i innlandet, og evt med kontaktpersonene for det spesifikke studiet i Lillehammer, de vil være ekspertene på sitt eget studium og mulighetene dette studiet vil gi. 

  Frøy Helle, rådgiver i utdanningsavdelingen
 • DEL

  Hvordan er det kjønnspoeng fungerer? Hvilke fag?

  AFJ

  Hei, dersom du er kvinne får du 2 kjønnspoeng hvis du søker bachelorstudier i ingeniørfag (bortsett fra kjemi) på UiS. Disse kjønnspoengene legges til poengsnittet ditt. Du får ikke kjønnspoeng hvis du søker 5-årig sivilingeniørstudier. All informasjon om kjønnspoeng ligger her: https://www.samordnaopptak.no/info/opptak/opptak-uhg/poengberegning/legge-til-poeng/kjonnspoeng/

  Silje Marie Angell, masterstudent i teknisk samfunnssikkerhet
 • DEL

  Hei, dere har en sak på uis sine sider, der dere oppfordrer folk med fagbrev til å søke ppu for å bli lærere. Er det noe forskjell på ppu for folk med fagbrev og dersom du har en master i noe? Har selv fagbrev, i tillegg til bachelor i historie og engelsk. Kan jeg dersom jeg søker og fullfører kun undervise innenfor elektro, eller kan jeg utnytte bacheloren min i tillegg?

  Fredrik Kooijman Dørr  Generelt så er en kvalifisert til å undervise i de fag en har nok studiepoeng i, trenger ikke ha fagdidaktikk i alle fag. Har en ikke master får en ikke ta fagdidaktikk i engelsk eller historie. Du trenger ikke master for å komme inn på yrkefag, men da får en bare ta fagdidaktikk i det faget en har kommet inn på. Lykke til!

  Susanna King, markedskoordinator ved UiS
 • DEL

  Hei, autorisert Helsefagarbeider. Kan man søke på yrkesfag PPU?

  MARIA HEKLAND BORE

  Hei, dette er jeg usikker på. Ta gjerne kontakt med studiekonsulent for PPU-utdanningen Irene Husveg på irene.husveg@uis.no

  Frøy Helle, rådgiver i utdanningsavdelingen
 • DEL

  Skrev et spørsmål tidligere i dag, om uis vil forlenge frist for å dokumente For eks engelsk B2 ?Eksamen ble avlyst nå til sommeren, og da kunne standpunkt/nivå karakter blitt godtatt inntil eksamen. Universitetet kan jo bidra i en nokså spesiell situasjon.

  Olaf Kommedal

  Hei, dersom det gjelder søknader gjennom samordna opptak må søkere ta direkte kontakt med dem. Når det kommer til engelskkrav til søknader gjennom lokalt opptak er jeg usikker på om det er gjort noen unntaksbestemmelser, dette kan spørres om direkte til opptakskontoret på masteropptak@uis.no (eller admissions@uis.no dersom det gjelder internasjonale søkere)

  Frøy Helle, rådgiver i utdanningsavdelingen
 • DEL

  Hei. Jeg er en jente på 26 år fra Polen. Jeg har studert massasje og tatt en utdanning innen dette. Jeg har ikke fullført norskundervisningen min, er det noen muligheter for å ta noen studier på UiS. Tenker da først og fremst innen helse.

  Nysgjerrig

  Hei, for å kunne starte på studier i Norge må man dekke kravene til generell studiekompetanse, dette inkluderer norsk på minimun B2-nivå. På samordna opptak sine nettsider kan du finne ut hvordan du dekker kravene til generell studiekompetanse med utdanning fra Polen, og hva du må dokumentere i tillegg: https://www.samordnaopptak.no/info/utenlandsk_utdanning/ dersom du ønsker å søke studier innen helsefag, er det kun sykepleie vi på UiS tilbyr av grunnstudier, der må du også dokumentere spesielle opptakskrav som viser at du har minimum 3 i matematikk og norsk, hvordan dette dekkes finner du også på lenken over.

  Frøy Helle, rådgiver i utdanningsavdelingen
 • DEL

  Går det an å gå Realfagskurs halvårig og skifte til Realfagskurs helårig

  sindre

  Hei, det skal kunne gå an å be om utvidet studierett dersom du tar kontakt med de som er ansvarlige for realfagskurset. Send en epost til forkurs@uis.no for svar på dette. 

  Frøy Helle, rådgiver i utdanningsavdelingen
 • DEL

  Hei, er det mulig å bli lærer/grunnskolelærer dersom jeg velger å studere barnehagelærer.

  Stine

  Hei, dersom du ønsker å bli lærer/grunnskolelærer må du gå grunnskolelærerstudiet, barnehagelærerstudiet er for barnehage-nivået.

  Frøy Helle, rådgiver i utdanningsavdelingen
 • DEL

  Hei, sykepleie studier har opptakskrav NO3MA3. Er det nok at jeg har bestått norskprøve alle deler på B2 nivå?(Jeg er ikke norsk). Eller må jeg dokumentere timene jeg gikk på norsk kurs?

  Justina

  Hei, for å dokumentere minimum karakteren 3 i norsk med norskprøve, kommer det an på hvilken norskprøve du har tatt. For "Test i norsk - høyere nivå, skriftlig, karakter" må alle delprøver være bestått, for "Test i norsk - høyere nivå, skriftlig, poengsum" må man ha 450 eller bedre. Har man tatt norsk trinn 3 eller 1-årig kurs i norsk språk og samfunnskunnskap for utenlandske studenter på høyere utdanningsinstitusjoner må man ha C eller bedre (med bokstavkarakter) eller 3 eller bedre (ved tallkarakter) og har man Norskprøven for voksne innvandrere fra Kompetanse Norge/Vox må man ha B2 på alle fire delprøver. 

  Frøy Helle, rådgiver i utdanningsavdelingen
 • DEL

  Hei, i fjor søkte jeg flere bachelor for andre gang (første gang var i 2015 etter normert fullføring av vgs) men valgte heller å studere utenlands. Var jeg da fremdeles søker under førstegangskvoten? Er nå masterstudent men søker igjen på bachelor og antar da at jeg går i ordinær kvote? Og sist, hvis jeg har en master fra Norge, men aldri har tatt ex.phil/.fac, kan jeg da heller ikke søke om å få droppe disse på eventuell ny bachelor?

  Sissel

  Hei, dersom du var ferdig med videregående skole i 2015 vil du være for gammel til å søke i førstegangskvoten i år, da dette kun er tilgjengelig til året du fyller 21 for søkere med førstegangsvitnemål. Du vil derfor automatisk søke i ordinær kvote når du søker i år. Man kan ikke be om fritak fra fag man aldri har tatt. ex.phil er derimot ikke emner på mastergrader, dette vil kun være fag du tar på bachelorgrad, og dersom du ikke har hatt slike fag i utlandet må du ta dem for å få full bachelorgrad fra her i Norge 

  Frøy Helle, rådgiver i utdanningsavdelingen
 • DEL

  Når man søker master via søknadsweb blir vitnemålet fra bacheloren automatisk lagt inn? Vist ikke hvordan gjør man dette?

  Anonym

  Hei, dersom du har tatt bacheloren på en norsk utdanningsinstitusjon (ikke BI) vil karakterene automatisk være tilgjengelige for oss elektronisk gjennom systemet. Dersom du har tatt bachelorgraden din i utlandet, på BI eller annen privat insitiusjon, må du selv laste opp vitnemålet ditt i dine dokumenter i søknaden din gjennom søknadsweb. 

  Frøy Helle, rådgiver i utdanningsavdelingen
 • DEL

  Kommer sykepleiestudiet til å forandre seg med tanke på pandemien vi har rundt oss nå? Spesielt med tanke på den praktiske undervisningen.

  Benedicte Henriksen

  Vi samarbeider tett med både kommunene og sykehuset om gjennomføring av praksisperiodene. Med godt samarbeid og noe tilrettelegging, gjennomføres praksis også nå under koronautbruddet.  

  Susanna King, markedskoordinator ved UiS
 • DEL

  Går det an å jobbe som spillpedagog?

  Gamer

  Hei, ja det går ann. Det finnes som stillinger allerede på noen skoler, men er ikke så vanlig ennå.

  Susanna King, markedskoordinator ved UiS
 • DEL

  Om ein søker lektorutdanning 8-13 trinn og har ei bachelorgrad i engelsk, med historie som breiddefag, kor mykje av bachelorgraden kan ein få med seg i lektorstudiet? Må eg ta alle faga opp på ny? Alternativet er master i engelsk og PPU etterpå.

  Trude

  Hei, du bør ta direkte kontakt med instituttet for å se nærmere på dette. Send gjerne e-post direkte til anne-marie.nygaard@uis.no. Lykke til! 

  Susanna King, markedskoordinator ved UiS
 • DEL

  Hei, Jeg er ferdig utdannet innen byplanlegging på uis i sommer 2019. Jeg sliter med å finne jobb, mens alle andre med etnisk norsk bakgrunn fikk seg jobb med engang. Jeg lurer på om jeg må tenke å studere på nytt i noe fag som sikrer meg jobb eller hva anbefaler dere? Jeg er 35 år forresten! Mvh Rose S

  Rose S

  Hei Rose! Det var leit å høre at du ikke har fått deg jobb ennå, og det er jo ikke lov å diskriminere på grunn av etnisk ursprung. UiS tilbyr hjelp med CV-skriving og jobbsøker-kurs som kanskje kan hjelpe? https://student.uis.no/studiehverdag/veiledning/karriereveiledning/kurs/ Lytt gjerne på rådgiverpodden for å få noen tips og råd. Jeg tenker også at det kan være lurt å snakke med noen av arbeidsgiverne du har søkt jobb hos tidligere for å finne ut hva du kan gjøre for å stille sterkere. Ønsker deg masse lykke til!

  Susanna King, markedskoordinator ved UiS
Publisert: