Regjeringen forbyr hytteopphold

Folk har ikke lyttet til formaninger om ikke å oppholde seg på hytta. Nå kommer lovforbudet.

Publisert: Publisert:

Regjeringen forby opphold på hytter utenfor egen hjemkommune. Her fra Sirdal. Foto: Pål Christensen

 • Geir Søndeland
  Journalist

– Vi kommer til å forby opphold på hytter utenfor egen hjemkommune, varslet helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse torsdag.

– Hytteturister sier at de vil på hytten fordi de ikke vil bli utsatt for smitte på samme måte som når de er hjemme. Vårt ønske om å få folk hjem, handler ikke om det, men om hensyn til små kommuner som har veldig mange små fritidseiendommer. De kommunene har ikke kapasitet til å ta seg av syke hyttefolk i tillegg til sine egne innbyggere, sa Høie.

Bent Høie og regjeringen innfører hytteforbud. Foto: Ørn E. Borgen/NTB scanpix

Ifølge Høie tillates det at familiemedlemmer som er i karantene på grunn av smitte i husstanden, kan få oppholde seg på hytten.

– Den som er smittet, må holde seg hjemme. Det vil hindre at familiemedlemmer blir smittet ved bruk av samme bad og kjøkken. Unntaket vil være i forskriften, og man slipper å søke om det, sa statsråden.

– Når forskriften kommer, vil det ikke være dispensasjonsmuligheter. Det vil imidlertid være noen unntak. Det skyldes at hyttekommuner melder om at de ikke har kapasitet til å behandle dispensasjonssøknader, sa Høie.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) varslet at brudd på forbudet vil straffes med bøter og opp mot bestemmelser i smittevernloven.

Løsning på utstyrsfronten

Utenriksdepartementet har jobbet intenst de siste dagene med å finne løsninger på restriksjoner på transport av smittevernutstyr fra EU til Norge og EØS-landene.

– Nå vil Norge bli behandlet på lik linje med EUs medlemsland. Det viser at EU, EØS og EFTA-landene står sammen i den vanskelige situasjonen som vi nå opplever, sa Høie.

 • Hvorfor gjør noen land helt andre ting enn Norge i møte med koronaviruset? Hør Aftenbla-bla:

Høie viste til stor vekst i antallet videokonsultasjoner i helsetjenesten etter oppfordringer om det:

– Behandlere over hele landet har åpenbart sett hvilke muligheter som ligger der. Mellom 4000 og 4500 av landets 4800 fastleger har nå videoløsninger tilgjengelig. Over 1000 psykologer bruker nå videokonsultasjon. Tallene er økende. Slik får heldigvis mange nå hjelp i en tung tid, sier Høie.

– Vi jobber for fullt på mange måter og områder for å skaffe utstyr til sykehus og kommuner. Jeg vil gi stor takk til tannleger som har gitt beskyttelsesutstyr til andre deler av helsetjenesten, sa han.

Studenter får støtte

Mæland opplyste også at:

 • Den nye kriseloven skal andregangsbehandles tirsdag.
 • Flere må ha hjemmeeksamen innen høyere utdanning. Muntlig eksamen kan kanskje gjennomføres via Skype eller lignende. Eksamener på lavere trinn kan bli avlyst, men avgangselever vil få vitnemål.
 • Mange studenter er avhengig av deltidsjobben sin og vil komme i økonomiske problemer. Nav har kapasitetsproblemer, og studenter skal nå «sluses inn døren» til Lånekassen.

Helsedirektoratet presiserte at også yngre mennesker kan bli syke av koronaviruset og oppfordres til å ta kontakt om man trenger behandling.

Hvis du er syk med korona eller bor sammen med noen som er smittet, så skal du ha vært helt frisk i minst sju dager før du kan gå ut og omgås andre, presiserer Helsedirektoratet.

Direktoratet har også kommet med råd om prioritering av helsehjelp under koronakrisen (se fakta).

Fraråder lokale koronaregler

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler ikke å iverksette tiltak som innreiseregler og karantene mellom kommuner og landsdeler.

FHI mener innreiseregler og karantene mellom kommuner og landsdeler anses å ha liten effekt på smittespredningen i Norge nå.

«Det er heller ikke gitt at en total forsegling av et lite samfunn vil medføre den ønskede utflatingen av smittekurven. Det kan tvert imot medføre at svært mange blir syke samtidig når grensene åpnes, kanskje på et tidspunkt uten like stort fokus på generelle smittereduserende tiltak», uttaler FHI.

Enighet om krisepakke

Et flertall på Stortinget ble torsdag enig om en krisepakke (se fakta) som berører blant andre arbeidsgivere, Nav, kommuner, helsevesen, studenter, transport, undervisning, utsatte barn med mer.

Tross press fra blant andre Ap og SV vil ikke regjeringen lager avtaler mot utbytte fra bedrifter som får krisestøtte.

Ytterligere tiltak er varslet allerede fredag og i neste uke.

Effekten av de nasjonale tiltakene vil man først kunne si mer om i neste uke, ifølge NRK.

Miljødirektoratet har advart mot å overbelaste avfallsmottakene etter meldinger om redusert kapasitet og mulig stenging som følge av koronakrisen, ifølge NTB.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Koronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Bent Høie
 4. Monica Mæland
 5. Folkehelseinstituttet