Slik forbereder SUS-ansatte seg på pandemien

De ulike avdelingene på SUS øver daglig på å ta mot pasienter med slag, hjertestans eller brukne bein, som også er smittet av covid-19. – Når disse pasientene begynner å komme inn må vi være godt forberedt, sier Elsa Søyland.

 • Pernille Filippa Pettersen
  Journalist
 • Jon Ingemundsen
  Fotojournalist
Publisert: Publisert:

En voksen mann blir fraktet inn på akuttmottaket på Stavanger universitetssjukehus. Sykepleiere i gule frakker og hvite masker beveger seg hurtig og målrettet rundt i rommet.

Etter simuleringen er alle med på en gjennomgang. – Vi ser på hva som kunne blitt gjort bedre. Vi finner alltid noe, sier Trine Tofte. Fra venstre: Steinar Bjørkhaug, Paul Vindelev, Bente Karin Torkildsen og Ørjan Undheim. Foto: Jon Ingemundsen

Blodtrykk og puls blir sjekket. Tall leses høyt før en røntgenmaskin innpakket i blå plast føres bort til mannen. Han ligger på det hvite bordet uten å røre seg. Mannen er kritisk syk og kan i tillegg være smittet med covid-19.

Anestesilege Paul Vindelev og lege i spesialisering Morten Buraas øver på hvordan de skal frakte pasienten (lege i spesialisering Rune Henne) fra akuttmottaket på riktig måte. Foto: Jon Ingemundsen

– Et tidsspørsmål

Mannen som ligger på det hvite bordet er ikke en ekte pasient, men lege i spesialisering Rune Henne. Denne gangen var det hans tur til å simulere pasient. Daglig øver akuttmottaket på å ta mot pasienter med bruddskader, hjerteinfarkt og hjerneslag som også kan være smittet av covid-19.

Elsa Søyland er daglig leder i stiftelsen Safer. Vi ønsker å trygge de ansatte som igjen er med på å trygge pasientene. Foto: Jon Ingemundsen

– Det er bare et tidsspørsmål før kritisk syke pasienter som også er smittet av koronaviruset kommer inn til akuttmottaket. Når det skjer må sykehuset være godt forberedt, sier Elsa Søyland. Hun er daglig leder i stiftelsen Safer, som er et læring- og simuleringssenter opprettet av Stavanger universitetssjukehus, Universitetet i Stavanger og Laerdal Medical.

Her øver anestesilege og sykepleiere på hvordan de skal håndtere en kritisk syk pasient som også kan være smittet med covid-19. Signe Steinnes, fra venstre, Tor Harald Skjæveland, Steinar Bjørkhaug, Rune Henne (pasient) og Paul Vindelev. Foto: Jon Ingemundsen

– Vi trener opp sykehuspersonell, ambulansepersonell, sykepleiere, leger og studenter i praksis til å bli gode til å håndtere virkelighetens situasjoner, sier Søyland.

Akuttsykepleier Harald Kjæveland tar på seg munnbind før han skal være i kontakt med pasienten. Ved siden av står akuttsykepleier Bente Karin Torkildsen. Foto: Jon Ingemundsen

Fremtidens scenarioer

Ved å trene på ulike scenario forbereder avdelingene ved SUS seg på hvordan de skal håndtere pasienter som kan være smittet med covid-19.

– Når vi simulerer er hele teamet på plass og vi gjør akkurat det vi ville gjort om vi tok imot en ekte pasient. Etter hver simulering justerer vi på rutinene våre. Vi er veldig endringsvillige, sier Trine Tofte, som er sykepleier på akuttmottaket. De siste to dagene har hun vært med på fire simuleringer.

Trine Tofte er sykepleier ved akuttmottaket. De siste to dagene har hun vært med på fire simuleringer hvor pasienten har vært smittet med covid-19. Foto: Jon Ingemundsen

– Uten simuleringene hadde vi ikke vært like godt forberedt. Covid-19 krever at vi får på plass nye rutiner som fungerer godt for oss og pasienten, raskt.

– Hvilke rutiner?

– De nye rutinene innebærer blant annet riktig bruk av smittevernutstyr, hvordan smittevernutstyret skal tas av og på, håndvask, desinfisering og hvordan pasienten skal fraktes, sier Tofte.

Hvordan smittevernutstyr skal tas av og på riktig, er en del av de viktige rutinene som må på plass. F. V: Harald Skjæveland, Morten Buraas og Katrine Kyllesø Melbøe. Foto: Jon Ingemundsen

Smittevernutstyr

Sigrun Qvindesland i RegSim (se faktaboks) forteller at simuleringen inngår i sykehusets beredskapsplan for covid-19.

– Vi forbereder oss fortløpende på hvordan de involverte skal utføre behandlingen under disse forholdene. For eksempel hva slags type smittevernutstyr man skal jobbe med og hvordan man best skal utføre jobben med utstyret på, sier fagdirektør Eldar Søreide.

Smittevernoverlege Jon Sundal mener det er viktig at helsepersonell blir trygge på å håndtere smittede pasienter og smittevernutstyr.

– Det er ekstremt betydelig for sykehuset at helsepersonell ikke blir smittet. Derfor må vi de ansatte trene på å bli gode på smittevern.

– Hvis vi begynner å trene når bølgen av covid-19-pasienter kommer inn, er det for sent, sier fagutviklingssykepleier Stian Bergby. Foto: Jon Ingemundsen

For-mottak

For å skille mellom pasienter som kan være smittet av covid-19 har SUS satt opp egne brakker utenfor akuttmottaket som fungerer som et for-akuttmottak. Ingen blir testet for covid-19 i brakkene. Pasienter med luftveissymptomer tas inn i eget mottak og testes der. De andre går til ordinære poster.

– Hvis vi begynner å trene når bølgen av covid-19-pasienter kommer inn, er det for sent. Det er viktig at vi får på plass gode rutiner og nye tiltak allerede nå, som for-mottaket er et godt eksempel på, sier fagutviklingssykepleier Stian Bergby.

Smittevernoverlege Jon Sundal forteller at det er ventet et økt trykk i april og mai. Foto: Jarle Aasland

150–200 innlagte

Med dagens stengte samfunn viser prognoser at antallet innlagte på Haukeland i Bergen kan være 180, da toppen av smittede ventes i månedsskiftet juli-august. Ifølge Sundal er det ikke urealistisk med samme antall innlagte ved SUS.

– Vi skal ha kapasitet til 150 innlagte og 40 i respirator. Hvis behovet blir større må vi frigjøre flere poster, sier Sundal. Onsdag formiddag er 15 innlagt. 5 av de innlagte er under intensivbehandling og trenger respirator.

– Er det realistisk at 150 pasienter blir innlagt i samme tidsrom?

– En pasient med respirasjonssvikt vil trolig trenge respiratoren i to uker, og sykehusinnleggelse en periode etterpå. De som ikke er under intensivbehandling trenger kanskje en uke. Derfor er det ikke umulig at mellom 150–200 pasienter kan bli liggende på sykehuset samtidig, sier Sundal.

Sigrun Qvindesland er prosjektleder i Regional koordinerende enhet for Helse Vest som samarbeider med Safer. Foto: Jon Ingemundsen

– Motiverte

Søyland og Qvindesland mener de ansatte ved SUS gjør en viktig innsats for å være godt forberedt når krevende situasjoner oppstår som følge av en ventet økning av syke og smittede pasienter fremover.

– Jeg har vært med på flere av simuleringene og de ansatte er svært motiverte og engasjerte. De vil virkelig gjøre en god jobb og bidrar med høy innsats på alle simuleringene, sier Qvindesland.

– Akkurat nå er det mye nytt som skjer og det er en stor fordel at vi fortsetter å avdekke de svake punktene, forsterker det vi ser fungerer og trener slik at alle kan jobbe mest mulig optimalt, sier Søyland.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Engelske puber åpnet igjen: – Jeg kunne ikke vente

 2. Lege- og sykepleierkonflikt ved intensivavdelingen på SUS: - Uryddig og utydelig

 3. Kjæresten til Donald Trumps eldste sønn koronasmittet

 4. En person innlagt med korona på SUS

 5. – Vi har en ordfører som er på lag med Stavangers næringsliv

 6. – Neste sommer finnes ikke for alle eldre heller

Mest lest

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Stavanger
 4. Laerdal Medical
 5. Universitetet i Stavanger