Åpen golfbane i Sandnes – Stavanger avventer

– Hvis det er flott at folk er ute og går tur, er vel golf også flott, mener Ådne Stensland i Golf Management i Sandnes. Fredag åpnet han golfbanen – i strid med golfforbundets anbefalinger.

Bærheim golfbane har nå åpnet - med visse restriksjoner.
 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
Les også

Siste nytt om koronaviruset

iconDenne artikkelen er 678 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– Vi hadde full kapasitet i går, med de restriksjonene vi har pålagt de spillende. Og det var flott å se hvordan spillerne fulgte de retningslinjene og begrensningene vi har lagt på grunn av koronapandemien, sier Stensland.

Banen på Bærheim er organisert som et eget selskap, og er organisatorisk løsrevet fra både Sandnes golfklubb og Norges Golfforbund. I praksis betyr det at medlemmene i Sandnes golfklubb betaler kontingent til klubben. Medlemmene der, og hvem som helst andre, kan spille på banen mot en avgift.

Norges Golfforbund har anbefalt alle sine medlemmer om å stanse all idrettslig aktivitet på bane, driving range og simulatorer fram til og med 26. mars. Ikke bare på grunn av smittefare for utøvere og ansatte, men også i solidaritet, og for at golfen skal være med å tydeliggjøre alvoret i situasjonen og de beslutninger som er fattet av overordnede myndigheter. De henviser også til anbefalingene fra Norges idrettsforbund og Folkehelseinstituttet.

Åpnet etter turoppfordring

Stensland stengte golfbanen på Bærheim umiddelbart da pålegget fra forbundet kom. Det gjorde ikke Stavanger golfklubb, som mente at det gikk for langt i forhold til myndighetenes anbefaling.

– Det å stenge golfbanen, men ikke vår nærmeste nabo turstien rundt Store Stokkavatn, virket ulogisk, sier daglig leder Frode Vassbø Stavanger golfklubb.

Men etter henstilling fra Stavanger kommune, valgte de å stenge banen for spill, av solidaritetshensyn.

Nå når flere smittevernleger oppfordret friske folk, også de som er i karantene etter utenlandstur, om å komme seg ut og gå tur i frisk luft.

Les også

– Helt supert å gå tur! Bare pass på

– Det er jo mange som er ute og går tur sammen til Dalsnuten og andre steder. Hvorfor kan ikke da golfspillere få gå på golfbanen?

Han utarbeidet en liste over restriksjoner for golfspillet.

Blant annet får de bare gå maks tre sammen, for å holde seg innenfor Sandnes kommunes regningslinjer for utendørsaktivitet. Toaletter og fasiliteter holdes stengt, og det innføres strenge hygieneregler for hvordan en skal forholde seg til utstyr. Ellers oppfordres alle til å følge de generelle rådene for hvordan en skal forholde seg rundt hosting og menneskelig kontakt.

– Jeg kontaktet Sandnes kommune og fikk medhold i å åpne banen. Hvis ikke hadde vi ikke gjort det, sier Stensland.

Dermed åpnet golfbanen igjen på fredag. Siden maks antall som kan gå sammen er redusert til tre, vil den totale kapasiteten for en dag på banen være 170 spillere. Denne ble fylt.

Stavanger golfbane er nærmest nabo til turstien rundt Store Stokkavatn. Hvorfor er det ok å gå tur, men ikke gå på banen og spille golf?

– Ikke verre enn turgåing

Stavanger golfklubb holder fortsatt stengt fors spill, mens baneområdet er åpent for turgåing. Men de følger Stenslands argumentasjon langt på vei. Ifølge Vassbø har de også vært i ny dialog med Norges Golfforbund, som nå har satt ned en arbeidsgruppe for å diskutere veien videre for golfbanene.

– Grunnen til at vi fortsatt holder stengt, er at vi retter oss etter henstillingen fra Stavanger kommune. Men vi er i tett dialog også med dem om dette framover, sier Vassbø.

– Jeg ser ingen forskjell i smitterisikoen mellom turgåring og golf, så lenge folk bruker sunn fornuft og forholder seg til de generelle reglene som er gitt, sier smittervernoverlege Ruth Midtgarden i Stavanger kommune.

– Golf er idrett, ikke turgåing

Sola Golfklubb er Norges største golfanlegg med to baner og nesten 2000 medlemmer.

– Vi har valgt å rette oss etter Norsk Idrettsforbunds pålegg om å la all idrettt og trening opphøre. I tillegg tar vi solidaritetshensyn, sier daglig leder André Mortensen i Sola Golfklubb.

Her er hans begrunnelse:

– I mange tiår har golfforbundet argumentert for at golf er en idrett, og må fortsatt jobbe inn mot myndighetene for at golfklubbene skal få tilsvarende tilskudd og støtte som resten av idretten.

Skal vi nå plutselig oppføre oss som om vi ikke er en idrett, men turgåere? Og når noen kommuneleger anbefaler stengning, som i Egersund, mens andre sier det er greit å holde åpent, velger vi å forholde oss til direktivene og retningslinjene fra idrettens øverste organer. Synes også at det er synd at de forskjellige golfklubbene nå ikke greier å stå samlet i denne saken, sier Mortensen.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Disse korona­reglene gjelder nå

 2. FHI-topp: Må veie ulempen ved å isolere friske smittede opp mot nytten

 3. 24.288 nye koronasmittede registrert siste døgn

 4. Guldvog: – Testing i skoler og barnehager kan nedprioriteres

 5. FHI: I verste fall må 1 av 5 bli hjemme fra jobb hvis smitten får herje fritt

 6. Åtte spørsmål og svar om vaksinen nå og fremover

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Golf
 4. Sandnes
 5. Stavanger