Rødt vil ha rask NorthConnect-avklaring

Ap sier nei til den omstridte NorthConnect-strømkabelen mellom Norge og Storbritannia. Dermed kan det være flertall på Stortinget for å skrinlegge prosjektet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil stanse utbyggingen av NorthConnect-kabelen mellom Norge og Storbritannia. Da trenger han Ap og Frp med på laget. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  • NTB-Eirik Husøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Rødt vil samle hele opposisjonen og stemme ned det omstridte kabelprosjektet til Skottland etter at Frp gikk ut av regjering. Regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF har bare 61 av 169 mandater på Stortinget.

Sp har allerede fremmet et forslag i Stortinget om å stanse planene, men Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil ha en avklaring så raskt som mulig. Derfor tok han kontakt med Ap og Frp tirsdag i et forsøk på å samle opposisjonen om en felles kurs.

– Etter Frps uttreden av regjering tyder mye på at det ikke lenger finnes noe stortingsflertall som støtter byggingen av strømkabelen NorthConnect, sier Moxnes.

Det var Nationen som omtalte saken først.

Ap vil ikke ha strømkabelen

Ap-leder Jonas Gahr Støre går nå ut og sier nei til strømkabelen. I samme slengen varsler han at Ap vil fremme et forslag for Stortinget.

– Vi finner det nødvendig å fremme et forslag for Stortinget når den parlamentariske situasjonen nå er ny, for å forsikre oss om at regjeringen ikke gir grønt lys for å bygge NorthConnect, sier Støre til VG.

Også Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi har uttalt seg kritisk om kabelutbyggingen i en kronikk i VG før jul:

«Vi skal ikke sponse Europa med billig kraft. Når selskapet NorthConnect nå har søkt konsesjon om å selge billig norsk kraft til Europa, er det norske strømkunder som blir sittende igjen med regningen. Det er en dårlig løsning», skrev han.

Dyrere strøm

Det er kraftprodusentene E-CO Energi, Vattenfall, Agder Energi og Lyse Produksjon som har gått sammen og etablert prosjektselskapet NorthConnect. Planen er å selge norsk strøm til utlandet.

Ifølge en rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil kabelen gi et samfunnsøkonomisk overskudd, men gi høyere nettleie og høyere strømpriser med rundt 1–3 øre per kilowattime.

NorthConnect-kabelen ligger for tiden til konsesjonsbehandling i Olje- og energidepartementet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Trafikkulykke ved Sola sjø - én person kjørt til legevakt

  2. Med samme regler som Ikea kunne 700 vært på konsert her. Det gjør sjefen forbannet

  3. Koronababyer er ikke helt som andre babyer

  4. Økning i innlagte koronapasienter. Flere under 60 år på respirator

  5. Dette mener ordføreren og kommuneoverlegen om rånetreffet på Sola

  6. FULL OVERSIKT: Oppda­terte tall for smittede og døde – sjekk din kommune