Biskopen sier nei til sjamanen og Märtha i St. Petri

Stavanger-biskop Anne Lise Ådnøy sier nå nei til arrangementet med Märtha Louise og sjamanen Durek Verrett i St. Petri kirke.

Märtha Louise og sjamanen Durek Verrett får nei til å holde et arrangementet i St Petri kirke.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Biskop Anne Lise Ådnøy i Stavanger bispedømme sier til TV 2 at arrangementet flyttes. Det skulle etter planen holdes mandag 20. mai.

Reagerer på behandlingen av syke

– Vil du si noe mer om hva som er årsaken til at du nå sier nei?

– Det er summen av ting, bildet er mye større nå. Durek Verretts relasjon til syke er det mest alvorlige, sier biskop Ådnøy til Aftenbladet.

– Har du fått mange reaksjoner underveis på at prinsessen og sjamanen skulle opptre?

– Noen har nådd meg også, men det meste har versert i media. Og så tror jeg dialogprest Silje Trym Mathiassen har tatt imot en god del.

– Hvorfor fikk de først ja til å avholde arrangementet? Og var du overbevist om at det var greit å si ja?

– Det ja-et kom ikke fra meg. Dette var en utleiesak som Domkirken og St. Petri menighetsråd åpnet for - med forutsetning om at dialogpresten skulle ha en innledning og avslutning under selve arrangementet. Biskopen har ikke vært part i utleiesaken, og kirkelig dialogsenter er ikke arrangør av dette. Men arrangementet fikk lov av menighetsrådet til å leie kirken.

– Jeg var kort orientert, og så har jeg de siste dagene fått så mye mer informasjon at jeg har sett at jeg har vært nødt å bruke det som heter biskopens tilsyn, som betyr at jeg har bedt menighetsrådet om å omgjøre det vedtaket.

– Er det nødvendig med dialog mellom sjamaner og kristendommen?

– Det er nødvendig med dialog på alle områder. Det er jeg overbevist om. Både fordi vi er mennesker sammen og fordi vi har behov for å forstå hverandre, og må føre en samtale som kan kalles dialog. Når det gjelder samtaler på tvers av religiøse linjer, er det noe som kirkens øverste organ, Kirkemøtet, har vedtatt at vi skal drive med.

Flere har tidligere tatt til orde for at biskopen måtte sette foten ned for dette arrangementet. Både i og utenfor kirken.

– Har dere vært delt i denne saken innad i Domkirken og St. Petri?

– Det er ulike syn her, men menighetsrådet gjorde et vedtak samlet.

– Skal du gå på arrangementet?

– Jeg regner med det. I dag har jeg ikke fått tid til å summe meg. Jeg hadde uansett tenkt å gå i St. Petri.

– Har det at prinsessen og sjamanen bekreftet at de er kjærester hatt innvirkning på at du ser annerledes på saken?

– Nei. Det har ikke hatt innvirkning på dette.

Kommenterer ikke

Dialogprest Silje Trym Mathiassen har forsvart arrangementet og skulle etter planen stå for rammene rundt arrangementet mandag. Hun ønsker imidlertid ikke å kommentere saken overfor NRK og henviser til Stavanger bispedømme.

Les også

LES OGSÅ: Kyrkja og den autoritære sjaman

Sjamanen er skuffet

Verrett sier til TV 2 at han er skuffet over avgjørelsen:

– Hvem som helst kan skrive hva som helst på nettet, si at jeg sa noe, og få folk til å tro på det. Det blir bare rot. Jeg er svært skuffet. Jeg skulle gjerne vært der sammen med biskopen i kirken og snakke om kjærligheten i religionen. Jeg har gått på kristne skoler, jeg har studert kristendom. Det vitner om uvitenhet at jeg ikke får lov til å snakke i kirken på grunn av sladder, sier sjamanen i et intervju på TV 2.

Flyttes til Clarion Hotel

Prinsessens Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, sier til VG at de fikk beskjeden like før TV 2 publiserte sak.

– Slik jeg har forstått det er det den norske kirke som sier nei fordi de mener han bryter norsk lov, kvakksalveloven. Men de har ikke spurt ham, sier hun til avisen.

Carlsen opplyser at arrangementet blir flyttet til Clarion Hotel i Stavanger.

Onsdag ettermiddag sendte biskopen ut en pressemelding der hun skriver:

«Stavanger biskop sendte i dag brev til Domkirken og St. Petri menighetsråd med pålegg om å oppheve vedtak 27/19 om utleie av St. Petri kirke til arrangement 20. mai 2019, til samtale mellom Prinsesse Märtha Louise og Shaman Durek.

I tjenesteordningen for biskopen heter det at: Biskopen fører tilsyn med bruk av kirkene og avgjør klager på bruk og utlån av kirkene etter nærmere regler fastsatt av Kirkemøtet.

Ut fra sitt tilsyn med bruk av kirkene, gir Stavanger biskop menigheten pålegg om å oppheve utleievedtaket.

- Det er de siste dagene kommet frem nye opplysninger i media om Shaman Durek og hans virksomhet. Stavanger biskop legger til grunn at arrangementet derfor ikke kan finne sted i et kirkerom», står det i brevet.

Turné

Prinsessen og sjamanen skal ut på en foredragsturné om selvrealisering som starter i København søndag. Deretter bærer det videre til Stavanger, Tromsø, Oslo og Fredrikstad neste uke.

I Stavanger skulle arrangementet blitt holdt i St. Petri kirke, noe som har høstet kritikk fra flere hold.

Stavanger-biskop Anne Lise Ådnøy.
Les også

Märtha Louise bekrefter at hun er kjæreste med sjamanen

Publisert: