Prisdryss for forskning på rus, psykiske lidelser og Alzheimer
Liv B. Fevang hedres for å skape håp hos psykisk syke pasienter og deres pårørende. Og rusforsker Sverre Nesvåg er «Årets forsker» ved Stavanger universitetssjukehus.
- Thomas ErgoJournalist

Det er høst og tid for prisdryss ved Stavanger universitetssjukehus (SUS). Under Forskningens dag ved Klinikk for psykisk helse onsdag denne uka ble Liv Brevikås Fevang kåret til «Årets formidler».
Prisen fikk hun for sin «unike evne til å formidle håp til pasienter, pårørende og helsepersonell med utgangspunkt i egne erfaringer».
Breivikås Fevang er undervisningsansvarlig konsulent med erfaringskompetanse ved Forskning- og undervisningsenheten for psykisk helsevern ved SUS.
Hun berømmes for å løfte fram «erfaringsperspektivet lokalt, regionalt og på nasjonalt nivå på en forbilledlig måte». Og: For å å skolere andre erfaringsformidlere slik at pasienters og pårørendes perspektiv blir ivaretatt.
Gikk du glipp av disse? Dette er Aftenbladets mest populære reportasjer
Kan forebygge psykose
Prisen for «Årets beste forskningsartikkel» ble i år tildelt to overleger.
Audun Osland Vikmo, overlege ved alderspsykiatrisk seksjon på Klinikk for psykisk helsevern, har gjort et viktig funn for Alzheimer-pasienter med alvorlig psykose. Disse psykosene kan ha sammenheng med fortetting av hjernens små blodårer. Ved å identifisere og behandle blodårefortettingen kan man redusere risikoen for psykose hos pasienter med Alzheimer.
Melissa Weibel, avdelingsoverlege ved akuttseksjonen på samme klinikk, har studert pasienter som både ruser seg og har psykose. Hun fant ut at pasienter som har psykoselidelser og slutter å ruse seg faktisk har like gode prognoser, altså mulighet til å bli friske, som pasienter som ikke har ruset seg. «Forskningen hennes er derfor et sterkt argument for å slutte å ruse seg, hvis man har en psykoselidelse», forklarer Jan Olav Johannessen, fungerende forskningssjef ved Klinikk for psykisk helsevern til Aftenbladet.
HISTORIEN OM SIW (dokumentar): Kvinnen de ikke klarte å glemme
Fortsetter pasienten å ruse seg, får hun en mye dårligere prognose. Det er spesielt alvorlig, siden annen forskning tyder på at så mye som halvparten av de som fortsetter å ruse seg, vil utvikle schizofreni.
På Forskningens dag ble det også delt ut pris for «Beste poster». Dette er plakater om forskning som forskere gjerne stiller ut på internasjonale fagkonferanser. Prisen gikk til Miguel German Borda, forsker ved Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling (SESAM). Han fikk prisen for forskning på nevropsykiatriske symptomers rolle i utviklingen av Alzheimer og Lewy Body-demens.
Årets forsker ved SUS
Tidligere denne måneden ble årets forskningspris delt ut av Stavanger universitetssjukehus. Den gikk til Sverre Nesvåg, forskningsleder ved KORFOR, Regionalt kompetansesenter for rusforskning, Helse Vest. Prisen fikk han for å ha stått i spissen for å utvikle to av landets viktigste tiltak for kvalitetssikring av rus- og psykisk helsefeltet i Norge:
- BrukerPlan: Et statistisk verktøy for kartlegging av omfang og karakteren av rusmisbruk og psykiske lidelser blant tjenestemottakere i kommunene.
- KvaRus: Et nasjonalt kvalitetsregister for behandling av skadelig bruk og avhengighet av rusmidler.
– Jeg hadde aldri trodd at en rusforsker, utdannet som antropolog, kunne bli tildelt en forskningspris fra et sykehus, sa en overrasket Nesvåg i takketalen.
Rusforsker Sverre Nesvåg: – I Stavanger pulveriseres ansvaret for sånne som Siw
Her kan du lese de prisvinnende forskningsartiklene (ekstern lenke):
Beste forskningsartikkel: Audun Osland Vikmo og medforskere:
Beste forskningsartikkel: Melissa Weibell og medforskere: «Early Substance Use Cessation Improves Cognition — 10 Years Outcome in First-Episode Psychosis Patients»
Mest lest akkurat nå
Aftenbladet anbefaler
– Det beste dei klarte på SUS den kvelden, var å pressa ei sjuk jordmor på vakt. Det er ikkje godt nok
Regjeringen legger kriseplaner for rasjonering av strøm til vinteren
53-åring fra Rogaland tiltalt for nettovergrep mot 17 mindreårige jenter
– Nesten alle foreldre velger instinktivt det farligste stedet