Skoleelever opplever utestenging og fæle kommentarer i skolechat, men kommunene vil ikke stenge chatten

Chat-funksjonen på chromebooken ble et viktig kommunikasjonsverktøy da skolene ble stengt. For noen elever har dette ført til utestenging og stygge kommentarer.

Chat-funksjonen i Google hangouts har ført til utestenging og stygge kommentarer for en del elever. Illustrasjonsbilde.
  • Ingvild Lygren
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Da alle skolene i Norge måtte stenge dørene i midten av mars, ble chromebooken et mye viktigere verktøy for elevene.

Flere elever begynte å ta i bruk chat-funksjonen via skolekontoen og Google hangout for å snakke med klassen og læreren på dagtid, men også for å holde kontakt med vennene sine utenom skoletiden.

Ikke alle opplevde dette som positivt.

Les også

Via skolekontoen har elever tilgang til tusenvis av andre elevers kontaktinfo: – Et alvorlig avvik

Stygge kommentarer i felleschatten

En pappa til en elev ved 3. trinn på en skole i Stavanger forteller at datteren hans fikk stygge kommentarer i felleschatten til klassen. Datteren kunne ikke slette kommentarene og opplevde det som ekstra belastning at de ble værende i samtalen i en lengre periode.

Faren kontaktet skolen med et ønske om å få fjernet kommentarene. Skolen svarte at dette var noe eleven som hadde skrevet meldingene måtte slette selv, men lovet å ta tak i problemene.

– Vi ba datteren vår om å blokkere eleven som plaget henne, men hun kunne fortsatt se den andre eleven sine meldinger i felleschatten. Det endte med at vår datter gikk ut av felleschatten, for å slippe å følge med på om det kom flere kjipe meldinger fra henne, sier faren.

Han ønsker ikke å stå fram med navn for å skjerme datteren, men reagerer på at skolen introduserer barna for en form for sosiale medier, som i mange tilfeller har 13-års aldersgrense, allerede fra barna er seks-sju år.

Aftenbladet er kjent med at andre elever også har opplevd å bli utestengt fra gruppechatter og få krenkende kommentarer i skolechatten.

Skolesjef Jørn Pedersen i Stavanger kommune mener at elevene trenger digital opplæring.

Digital dømmekraft

– Dette er et læringsverktøy som har like funksjoner som sosiale medier, men i motsetning til Snapchat ogIinstagram, så er vi i en mye bedre posisjon til å kontrollere bruken av denne chat-funksjonen, og til å styre og hjelpe elevene til å bruke det på en god måte, sier skolesjef Jørn Pedersen i Stavanger kommune.

Han er ikke kjent med de tekniske detaljene om hvordan sletting av meldinger fungerer i chatten, men sier at skolene har god kompetanse til å håndtere slike saker.

Les også

Ikke ta fra dem mobilen – lær dem heller å bruke den!

Verken i Stavanger eller Sandnes føres det oversikt over hvor mange elever som opplever uønskede hendelser i forbindelse med bruk av digitale skoleverktøy. Kommunaldirektør Pål Larsson for skole og oppvekst i Sandnes kommune forklarer at alvorlighetsgraden i den enkelte sak avgjør om informasjonen blir værende hos kontaktlærer eller om det tas videre til rektor. Kommunene ønsker at slike saker skal løses på lavest mulig nivå så langt dette er mulig.

Kommunaldirektør Pål Larsson for skole og oppvekst i Sandnes kommune sier at skolene har gjort vurderinger når det gjelder chat-funksjonen i Google hangouts.

Larsson forklarer at de har gjort vurderinger når det gjelder chat-funksjonen i Google hangouts.

– Spørsmålet er ofte om vi skal sette masse sperrer i systemene eller om skolene heller skal jobbe med å gi elevene digital dømmekraft. Det er alltid en balanse mellom om vi skal skru av funksjonene eller lære barna å ta bevisste valg, sier han.

Les også

Høysesong for svindlerne: Her er tipsene som gjør at du ikke blir lurt

En av årsakene til satsingen på digital kompetanse i skolene er å sørge for at elevene lærer å ta personlige valg når det gjelder nettbruk fra skolealder av, og at de fullfører skolen med gode holdninger og kompetanse.

– Elevene trenger denne kompetansen. Hvis vi ikke bruker disse verktøyene nå, så er elevene våre dårlig forberedt til livet de lever både i dag og i framtiden, sier Pedersen og Larsson.

Viktig kunnskap

Han legger ikke skjul på at både skolen og dagens foreldre har store utfordringer når det gjelder hva elevene gjør på for eksempel Snapchat og hvordan dette blir brukt. Skolesjefen sier at elever under 13 år skaffer seg tilgang til kontoer og godkjenner utlevering av data selv om de ikke er gamle nok. Han mener derfor det er viktig at elevene lærer seg å bruke digitale verktøy på en god måte innenfor trygge rammer i skolen, selv om det innebærer en risiko for at de kan bli krenket.

Les også

Nå kan festbilder og negative blogginnlegg brukes for å sile ut uønskede Airbnb-gjester

– Vi er avhengige av å bruke verktøyene for å kunne gi ungene kompetansen de trenger for å ta de riktige etiske valgene. Slik at de kan reflektere over god og trygg nettbruk, hva det betyr å være en god medelev stille opp og støtte, og ikke krenke hverandre på den digitale arenaen.

Publisert:
  1. Nettvett
  2. Google Hangouts
  3. Personvern

Mest lest akkurat nå

  1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

  2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

  3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

  4. Avhørte vitner kan ha husket feil

  5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

  6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget