Bygger p-plass, men dropper Vikingsenter. Is-Sonja forblir alene i Møllebukta

Nå kommer p-plassen for 100 biler i Hafrsfjord. Men Vikingsenteret skrinlegges. Turister og turgåere må fortsatt nøye seg med et lite skilt som forteller om «Slaget i Hafrsfjord». Og isen fra Sonja Hargaut.

Publisert: Publisert:

Sonja Hargaut har drevet iskiosken i Møllebukta siden 2016. Fortsatt er hun alene om å fortelle turister og lokalbefolkningen om historien bak Sverd i fjell og hva som skjedde i Hafrsfjord i 872. Foto: Jarle Aasland

  • Ellen Kongsnes

Ny p-plass for 100 biler åpner om to uker. Men planene om et Vikingsenter i Møllebukta blir samtidig skrinlagt. Foto: Ellen Kongsnes

I 2022 er det 1150 år siden Norge ble samlet til ett rike i det blodige Slaget i Hafrsfjord, ledet av hærfører Harald Hårfagre. Så langt har regionen gjort lite for å ta ut potensialet i denne viktige delen av norgeshistorien.

Derfor bestemte Stavanger kommune for et drøyt år siden at det skulle bygges et Vikingsenter i anledning jubileet. Senteret skulle plasseres i Møllebukta.

Nå skrinleges planene. I onsdagens møte i Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog valgte politikerne å droppe arbeidet med å få til et Vikingsenter i Hafrsfjord. Politikerne fulgte rådet fra prosjektgruppa.

I samme møte behandlet politikerne også planene for Stavangers 900-års byjubileum i 2025.

Selv om historie, identitet og tilhørighet er stikkord for jubileumsarbeidet, blir det en feiring uten et Vikingsenter som kunne formidlet byens betydning for rikssamlingen.

P-plass, uten kafé og museum

Men allerede i september åpner kommunen den splitter nye parkeringsplassen i Regimentsveien, like ved «Sverd i fjell».

P-plassen åpner om to uker og har plass til 100 biler. Lenge har det vært problematisk for biler og busser som kommer til «Sverd i fjell» for å se stedet der Norge ble samlet til ett rike.

Nå blir det iallfall lettere å parkere. Men fortsatt er det bare et usselt skilt fra 2019 som viser turister og turgåere at dette er selveste fødestedet til Norge. Og fortsatt blir det bare Sonja Hargaut i Iskiosken som forteller historien om Hafrsfjord og vikingene mens hun serverer kaffe og is.

Tre tause sverd troner ensomme på fjellknausen like ved. Det er ikke lett å finne det lille skiltet som forteller hva som egentlig skjedde her for 1200 år siden. Fritz Røes kunstverk «Sverd i fjell» som ble avduket i 1983, er også i ferd med bli borte bak voksende trær.

Sverdene til kunstneren Fritz Røe er knapt synlige bak de voksende trærne. ET lite skilt er ellers alt som forteller historien om den norske rikssamlingen. Foto: Ellen Kongsnes

LES OGSÅ:

Les også

Vil ha vikingsenter i Møllebukta

Les også

Mange muligheter for nytt besøkssenter i Ullandhaugtårnet

Sonja Hargaut har drevet iskiosken i Møllebukta siden 2016. Fortsatt er hun alene om å fortelle turister og lokalbefolkningen om historien bak Sverd i fjell og hva som skjedde i Hafrsfjord i 872. Foto: Rune Vandvik

– Kiosken vår er blitt et merke i Møllebukta, både for turister og turgåere, sier Sonja Harhaut, som har et brennende engasjement for historiske steder. Hun driver også Rosehagen på Jørpeland.

Når Vikingsenteret skrinlegges, slukkes samtidig drømmen om å gjøre Hafrsfjord og Møllebukta til en nasjonalhistorisk attraksjon.

– Vi er bare en bitteliten prikk i forhold til et vikingsenter. Men vi er den eneste prikken, sier Sonja Hargaut.

Hun venter nå spent på hvor iskiosken skal få stå i framtida, når p-plassen i Regimentsveien åpner og p-plassen ved Madlaveien skal bli oppstillingsplass for busser.

Ny p-plass for 100 biler åpner om to uker. Men planene om et Vikingsenter i Møllebukta blir samtidig skrinlagt. Foto: Ellen Kongsnes

Ny p-plass for 100 biler og aktivitetsapparater åpner om to uker. Men planene om et Vikingsenter i Møllebukta blir samtidig skrinlagt. Foto: Ellen Kongsnes

Ny p-plass for 100 biler åpner om to uker. Men planene om et Vikingsenter i Møllebukta blir samtidig skrinlagt. Foto: Ellen Kongsnes

Prosjektgruppa som skulle utrede et Vikingsenter har bestått av leder Bjarne Kvadsheim (Sp), Hilde Karlsen (H), Mette Vabø (V), Dag Mossige (Ap) og Daria Maria Johnsen (MDG). Leif Arne Moi Nilsen (FrP) og Eirik Faret Sakariassen (SV) har vært vara.

Hovedforklaringen fra politikerne i prosjektgruppa er at Forsvaret ikke vil selge tomta ved sjøen og resten er regulert til friområde.

Dessuten er Arkeologisk museum i gang med utvidelse og kommunen vil ikke bygge en konkurrent til museet på Våland i Møllebukta. Prosjektgruppa mener at den beste kompetansen på vikinghistorie allerede er på Våland.

En million kroner, som var satt av til forprosjektet for et Vikingsenter, er ikke benyttet.

– Det stoppet egentlig på tomta, vi fikk ikke den tomta vi ønsker, sier Dag Mossige som leder utvalget.

Han vil imidlertid ta tak i planen om å få til bedre skilt og formidling i Hafrsfjord, slik at besøkende får vite hva som kan ha skjedd for om lag 1200 år siden.

Les også

Vil bruke 20 millioner på å feire rikssamlingen

Les også

– Ikkje flinke nok til å ta tak i vikingtida

Historiker og forfatter, Torgrim Titlestad, har lenge markert seg som vikinghistoriens forkjemper i Rogaland, blant annet gjennom forskning og bokutgivelser på sitt eget Saga Forlag. Foto: Carina Johansen

Historiker og forfatter, Torgrim Titlestad, har lenge markert seg som vikinghistoriens forkjemper i Rogaland, blant annet gjennom forskning og bokutgivelser på Saga Bok i Stavanger.

Dødsstøtet for Vikingsenteret tar han med stoisk ro.

– Jeg har en viss forståelse for at Stavanger kommune tar det standpunktet slik saken står nå, sier Torgrim Titlestad.

Skal ideen om et vikingsenter lykkes, må alle krefter stå sammen: både museer, universitet, Saga Heritage Foundation og kommunene Sola og Stavanger.

– Det er mye kaos i saken nå. Både Ytraberget, Møllebukta og Sola kommune er aktuelle steder. Samtidig er det ulike planer og ideer i de ulike institusjonene som ikke drar i samme retning, sier Titlestad.

Han minner også om at det allerede finnes et «Viking House» ved cruisekaien i Stavanger sentrum, der det vises VR-film av slaget i Hafrsfjord på fire språk. Senteret åpnet i januar 2020 og er et samarbeid mellom Saga Bok og Guidecompaniet.

Han fortsetter imidlertid forskningen på slaget i Hafrsfjord basert på et nytt materiale med planlagt utgivelse i 2021.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

  2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

  3. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

  4. Gutt påkjørt på Bryne

  5. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag

  6. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!

  1. Rikssamlingen
  2. Hafrsfjord