Les hva SUS svarte om korona

Tre SUS-ansatte svarte på nett om korona.

Disse tre SUS-ansatte stilte på nettmøte: Avdelingsoverlege Iren Høyland Löhr ved medisinsk mikrobiologi, fra venstre, smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe og beredskapssjef Elisabeth Haga Jacobsen.
 • Stavanger Aftenblad
iconDenne artikkelen er 425 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Spørsmålene de fikk gikk på alt fra om en kan reise til Danmark, hvordan det er best å reise til Oslo, hvor lenge smitten er på overflater og mer intrikate spørsmål om mikrobiologi.

Du kan lese hva SUS svarte i feltet under:

Siste innlegg
 • av Pernille Filippa Pettersen
  DEL

  Takk til alle som har sendt inn spørsmål. Vi håper dere har fått gode svar på det dere har lurt på. Vi takker for oss denne gangen. God onsdag videre! Mvh. Iren Høyland Löhr, Elisabeth Haga Jacobsen og Lars Kåre Kleppe.

 • DEL

  Hei, jeg sluttet å røyke for ett år siden og har "midlertidig" gått over på snus. Men slik korona situasjonen er i dag merker jeg at jeg snuser mer og det hender jeg blir litt irretert i halsen. Når jeg klarer å begrense det reduseres irretasjonen. Jeg har testet meg tidligere, samtidig med irretasjonen men da mistet jeg luktesansen. Testen var negativ, kan jeg da anta når irreasjonen dukker opp med jevne mellom rom at det er snusen som gjør det?

  Anonym

  Hei! Snus irriterer slimhinnene, så dette høres ikke unaturlig ut. Veldig bra at du har testet deg i alle fall. Du må avgjøre selv om det er symptomer du bør akseptere. Snus er uansett ikke noe vi vil anbefale så det beste ville vel være å slutte :-)

  av Lars Kåre Kleppe
 • DEL

  From your experiences with contact tracing, do you see transmission from "real" asymptomatic carriers. To make it even clearer, I am talking about people that are truly asymptomatic across the whole period of the disease and I am not talking about pre-symptomatic who develop symptoms later.

  Ruben

  A very good question, with no easy answer. I think the proportion of transmission linked to asymptomatic carriers is significantly lower than for symtpomatic persons. Many of the casereports highlighting this raises as many questions as they give answers. Risk of transmission is linked to the lenght of contact and symptom-severity.

  av Lars Kåre Kleppe
 • DEL

  Er det ok å sitte rundt 20+ personer på jobb til lunsj, bruke samme lille kjøkken med ett kjøleskap, ta ut og inn fra oppvaskmaskin osv.? Det er vanskelig å overholde minst 1 meters avstand når alle er tilstede. Vi oppfordres til å være tilstede på jobb, hjemmekontor er altså unntaket.

  Anonym

  Dette høres i utgangspunktet ikke greit ut, avstandsreglene gjelder også på jobb. Man kan forsøke å legge til rette ved å dele personalet i grupper som spiser til forskjellige tidspunkt, for å unngå at så mange sitter samlet på pauserommet. Sørg for å ha overflatedesinfeksjon tilgjengelig, slik at kontaktflater på kjøkkenet og andre steder kan tørkes av hyppig, og sørg for at alle gjennomfører god håndhygiene.

  av Elisabeth Haga Jacobsen
 • DEL

  Kan en forkjølet foreldre følge/hente sine barn i barnehagen? Man skal jo egentlig holde seg hjemme.

  Marte

  Ja, man skal holde seg hjemme ved luftveissykdom og bør la seg teste

  av Iren Høyland Löhr
 • DEL

  Kan jeg reise til ålborg med colorline 24/8- 26/8 uten att det blir rødt fra Erna tar test etter hjemne igjen

  Berit

  Slik det er nå er dette OK. Vi får følge med på hva Erna sier:-)

  av Lars Kåre Kleppe
 • DEL

  He Må reisende barn i karantene når de har besøkt noen i rødt land?

  nermina adzemovic

  I utgangspunktet, ja. Det er noen regler for unntak som gjelder avtalt samvær med foreldre med delt bosted i forskriften. Her må dette leses nøye og bør gjennomføres med stor grad av forsiktighet

  av Lars Kåre Kleppe
 • DEL

  Hvorfor operer vi med en avstand på 1m, når øvrige land i Europa (ihvertfall innen EU) operer med 1,5 - 2m avstand. Og i tillegg risikerer man bot om avstanden er under 1,5m?

  Kåre K.

  Ja, dette er et godt spørsmål, alt dreier seg om grader av risiko og hvordan folk reagerer på råd og forbud. Risikoen er mindre jo større avstanden er, sånn sett er jo jo mer jo bedre alltid greit. Samtidig har vi i Norge bedre plass rundt oss og møter færre på vår vei og det skal være gjennomførbart. Hva som blir den endelige fasiten blir spennende å se.. Det viktigste er i alle fall at meteren må forbli en meter, og ikke krympe slik vi vel alle ser tegn til. De grunnleggende reglene skal vi holde på med enda.

  av Lars Kåre Kleppe
 • DEL

  . Jeg går på spinning på et treningssenter et par kvelder i uka. Der har de halvert antallet sykler som brukes og avstanden til nærmeste syklist er ca1,5 m. Det virker som om at smiittevferntiiltakene er bra på senteret.Jeg er over 70 år, så bør jeg fortsette med denne aktiviteten.

  Frode Ottosen

  Det synes som om de har tatt smitteverntiltakene på alvor her. Det er en lett forhøyet risiko på grunn av alder, men så lenge det ikke er andre risikofaktorer som gjør at du har alvorlig eller høy risiko høres dette OK ut.

  av Elisabeth Haga Jacobsen
 • DEL

  Finnes det legemidler, antistoffer eller noe slags midler nå ved sus eller andre norske sykehus som kan tas i bruk om nødvendig dersom alvorlig syk person på cellegift, cortison og annet skulle bli smittet? Vil antistoffer etter hvert tas i bruk og hvordan gis det?

  Anonym

  Ved alvorlig sykdom vil det bli gitt omfattende støttebehandling, men det er ingen målrettede "virusmedisiner" som er utviklet for sykdommen. Det vil kunne gis behandling med kortikosteroider i tråd med nasjonal og internasjonal praksis. Det arbeides med å etablere behandling med antistoffer "tatt" fra personer som har hatt sykdommen selv og har utviklet antistoffer som da kan gis som en type blodoverføring. Det har ikke vært gjort ved SUS så langt.

  av Lars Kåre Kleppe
 • DEL

  Hva er levetid på viruset på overflater - type kontor pulter,PC skjermer og filt skriveunderlag?

  Bodil Tjoflåt

  Det er ikke klare konklusjoner på dette, det vi går ut fra er at viruset ikke er levedyktig på flater lenger enn dager til kanskje maks 14 dager. Det mangler gode data på dette viruset. Vanlig rengjøring med såpe og vann fjerner også virus fra overflater.

  av Lars Kåre Kleppe
 • DEL

  Må til vanlig være svært påpasselig medå unngå smitte. Er det nå grunn til å være ekstra forsiktig med legebesøk? (Smitterisiko venterom pluss lege). Hvordan er risikoen på sus? Hele bygget, poliklinikker og avdelinger. Bør f eks gastromedisinske inngrep settes på vent? Vil det være en fordel å bruke munnbind ved nødvendige konsultasjoner og innleggelser?

  Anonym

  Alle pasienter som kommer til SUS for planlagte undersøkelser og behandling blir spurt om symptomer og om de har vært ute på reise eller vært i nærkontakt med smittede før de kommer til oss. Det samme gjelder ledsagere og besøkende. Det er veldig viktig for oss å unngå at vi får smitte inn i sykehuset, nettopp for å unngå at personer som er i risikogruppen blir utsatt for smitte. Derfor har vi fortsatt besøksrestriksjoner og kontroll ved inngangene, for å hindre at personer som kan være smittet kommer inn uten at vi har kontroll på det. Dersom en pasient som skal til en planlagt undersøkelse eller behandling kan være smittet, forsøker vi først å utsette den planlagte behandlingen. Dersom pasienten ikke kan vente, vil vedkommende bli tatt i mot og behandlet med smitteverntiltak.

  av Elisabeth Haga Jacobsen
 • DEL

  Når man bor i gul sone i Danmark og må kjøre gjennom rød sone ( uten å stoppe ) for å komme videre til Norge, må man da i karantene?

  Tove Holzmann

  Forskriftens paragraf 5a sier at man kan reise gjennom et rødt område med egen bil eller buss med visse forbehold. dersom de besøkende:

  a. reiser i privat kjøretøy eller turbuss på vei til eller fra Norge

  b. er på vei til eller fra et område som er nevnt i første ledd

  c. ikke overnatter i området og

  d. oppfyller kravene til avstand og god smittehygiene under reisen.

  av Eivind Aarre
 • DEL

  Hva tenker dere om julebord? Er det innafor i år?

  Fan av Lars Kåre!

  Jul er langt frem i disse tider. Arrangementsreglene har ikke blitt endret siden juni og åpner for slike arrangement, men mange bedrifter ser nok på det som en risiko og vi har ved sykehuset frarådet å ha sosiale tilstelninger i tiden fremover.

  av Lars Kåre Kleppe
 • DEL

  Min mann kommer fra Frankrike i dag. Må i karantene . Og bør selvfølgelig teste seg. Kan jeg fortsatt være på jobb?B.

  Bente Aune Håvardstein

  Ja, personer i samme husstand som en person i reisekarantene kan gå på jobb, din mann kan teste seg i tråd med kriteriene, men det vil ikke forkorte en karantene. Oppstår symptomer bør han testes på nytt og da er det lurt å unngå for mye kontakt i påvente av et nytt testsvar

  av Lars Kåre Kleppe
 • DEL

  Hei. På fredag ble det sagt en del om hvor mye en reduserer smitterisikoen mhp. avstand og bruk av munnbind. Det ble da sagt at 1 m avstand alene reduserer smitterisikoen med 80 %. Vet vi hvor stor avstand vi må holde for å redusere smitterisikoen tilnærmet 100 %?

  Jon Are Skansen

  Dette er et spørsmål uten sikkert svar. Alt dreier seg om grader av risiko. Vi går ut fra at risikoen er svært liten ved avstand over 2 meter. Det var årsaken til at dette var rådet i starten og også benyttes som utgangspunkt i smittesporing. Samtidig har romstørrelse, ventilasjon, antall personer og den sykes grad av symptomer og smittsomhet en betydning.

  av Lars Kåre Kleppe
 • DEL

  HeiJeg vil bare si tusen takk til dere som gjør en kjempe jobb. Hva skulle folk gjøre uten dere?

  Hundvåg

  Tusen takk for hyggelig tilbakemelding

  av Lars Kåre Kleppe
 • DEL

  Er det trygt å reise med buss til Bergen?

  Gry Wallem Nielssen

  Ved bruk av offentlig kommunikasjon kan smitte skje før (venteområde/holdeplass, ombordstigning), under, eller etter (avstigning, bagasjeutlevering) reisen. Smitterisikoen er knyttet til antall kontakter mellom personer, hvor nær hverandre folk er og hvor lenge personene oppholder seg nær hverandre i avgrensede områder. Jo lengre reisen er, jo viktigere er det å opprettholde god avstand, ivareta god håndhygiene, og unngå å reise dersom man er syk. Dersom disse rådene blir ivaretatt, vil en reise til Bergen med buss være trygg.

  av Elisabeth Haga Jacobsen
 • DEL

  Vi skal feire 60 års dag i september, og flere familiemedlemmer bor i Danmark. De bor helt sør i Dk og må kjøre gjennom rød sone for å komme til båt i Hirtshals. Må de da i karantene når de kommer til Norge?

  Tove Holzmann

  Forskriftens paragraf 5a sier at man kan reise gjennom et rødt område med egen bil eller buss med visse forbehold. dersom de besøkende:

  a. reiser i privat kjøretøy eller turbuss på vei til eller fra Norge

  b. er på vei til eller fra et område som er nevnt i første ledd

  c. ikke overnatter i området og

  d. oppfyller kravene til avstand og god smittehygiene under reisen.

  av Lars Kåre Kleppe
 • DEL

  HeiKan man oversmitte før man er smittet? Det vil si ta på noe i butikk som det er smitte på. Levere dette til en person for så at den blir smittet.

  Tore

  Ja, man kan overføre virus fra luftveier via hender til andre gjenstander i dagene før man blir syk, risikoen øker frem mot sykdomsstart.

  av Lars Kåre Kleppe
Publisert:
 1. Korona-viruset
 2. Stavanger Universitetssjukehus (SUS)
 3. Koronaviruset