1000 unge mangler læreplass

– Vi trenger flere læreplasser i hele fylket. Det er viktig at bedriftene reagerer. Dette er et samfunnsansvar for oss alle, sier fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal og Harald Minge i Næringsforeningen i Stavanger-regionen. Cirka 1000 unge har ennå ikke har fått seg læreplass til høsten.

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal og Harald Minge i Næringsforeningen oppfordrer bedriftene til å kontakte Opplæringsavdelingen i Rogaland fylkeskommune.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den vanlige veien til fagbrev er to år på skolebenken og to år i lære. Hvert skoleår trengs det cirka 2400 læreplasser i Rogaland, som er det fylket i landet med flest lærebedrifter og flest lærlinger. Likevel er det en kamp hvert år om å skaffe nok. I fjor var det rundt 240 elever som ikke fikk plass.

– Det er viktig å sikre kvalifiserte fagarbeidere for morgendagens Rogaland. Sammen kan vi gi ungdommene en mulighet til å fullføre utdannelsen og bidra til å skape en sikrere framtid for dem, sier fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) og Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Opp og ned

Det ble tatt et lignende initiativ ovenfor næringsforeningens medlemmer på tampen i fjor høst. Da lykkes de med å skaffe 30 ekstra lærebedrifter.

– Dette er en syklisk region, det går enten opp eller ned. Utdanningsinstitusjonene lider når det er lavkonjunktur. Faren da er at vi mister kompetanse som trengs når det begynner å gå bedre i regionen. Derfor er det viktig at bedriftene tar inn lærlinger, også i tyngre perioder slik som den vi har vært gjennom. Heldigvis er det ting som tyder på at det går bedre i næringslivet nå, sier Harald Minge og Solveig Ege Tengesdal.

Alle fikk 6-er på eksamen, men bare én har fått læreplass

Næringsforeningen har gjennomført en fersk måling, der 430 bedrifter var med. Den viser at optimismen er større nå enn bare for et halvår siden.

– Derfor er det viktig at bedriftene reagerer nå. De må sørge for tilgang på kompetanse. Vi har et ekspansivt næringsliv som skal utvikle seg videre, så vi trenger ungdommen. For å ivareta verdiskapningen er det viktig at vi får de unge ut i arbeid, både de som skal ta fagbrev og de som utdanner seg på Universitetet. Hvis dette undermineres og stopper opp, så mister vi momentet og kan få en periode der det er veldig vanskelig å skaffe kvalifisert arbeidskraft. Det er snakk om glimrende ungdommer. Topp folk som vil ut i bedriftene, sier Harald Minge og Solveig Ege Tengesdal.

Kampanje

Det er behov for læreplasser innen de fleste fagområder, enten det er i offentlige eller private bedrifter. Spesielt mangler det plasser innenfor elektrofag, teknikk og industriell produksjon, samt bygg- og anleggsteknikk. Fra 2018 vil det være behov for flere læreplasser innenfor helse- og oppvekstfag. Utenom de unge er det mange som jobber for å skaffe læreplasser, blant annet Fagopplæringen i fylket, partene i arbeidslivet, opplæringskontoret og kommunene.

Rogaland fylkeskommune er i gang med en kampanje for å få flere bedrifter og offentlige virksomheter til å ta imot lærlinger. I kampanjen blir ungdom oppfordret til å lage filmpresentasjoner av seg selv til fremtidige arbeidsgivere. Disse filmsnuttene er en del av kampanjen og kommer til å bli lagt ut på Facebook etter hvert.

– Vår klare oppfordring til bedrifter, kommuner, kommunale selskap og statsetater er å ta inn flere lærlinger, både innenfor eksisterende fag, men også innenfor fag som virksomheten ikke har hatt lærlinger i tidligere. Bli en lærebedrift i dag. Så er du forberedt i morgen, oppfordrer Ege Tengesdal og Minge.

Publisert:
 1. Rogaland fylkeskommune
 2. Rogaland
 3. Lærlinger
 4. Harald Minge
 5. Solveig Ege Tengesdal

Mest lest akkurat nå

 1. Syklist påkjørt i Stavanger

 2. Kommunen krever sjarken fjernet – kan koste eieren flere hundre tusen

 3. Flere unge kan ikke lenger bruke en vanlig datamaskin: – Holder ikke med et kurs

 4. Ryfast: Stenges to ganger i døgnet i 10 dager

 5. Bendi fra Sandnes skal til Bocuse d'Or: – Når jeg først har sagt at jeg skal gjøre noe, gjør jeg det

 6. «Elsker du mobilen din høyere enn meg, pappa?» Her er tegnene på at du er mobil­avhengig.