Graver opp skipsvraket på Orre

Klepp kommune inviterer til grillfest når skipsvraket, som trolig er «Chieftain», skal hentes opp 20. juni.

Publisert: Publisert:

Bilde fra utgraving i regi av Stavanger maritime museum sommeren 2016. Foto: Jarle Aasland

Våren 2016 ble restene av et gammelt vrak oppdaget på Orresanden i Klepp. Kommunen har sammen med MUST Stavanger maritime museum gjennomført en prøvegraving og foretatt analyser av treverket.

Vraket har skapt stor oppmerksomhet og fått bred omtale i media. Prøvegravingen av vraket viste at skipet var fra 1800-tallet, basert på byggeteknikken. Lokalt på Klepp er det mange som tror at vrakrestene stammer fra «Chieftain» som forliste på Orresanden 1881.

LES OGSÅ: Slik skal "Chieftain" komme opp av sanden

Det er riksantikvaren som har gitt Klepp kommune tillatelse til å ta opp vraket med tanke på konservering. Datoen er satt til 20. juni 2017. Arbeidet vil starte klokken 09.00 tirsdag og foregå frem til klokken 12.00. Kommunen opplyser at det tas værforbehold.

LES OGSÅ: Nå graves vraket frem

Restene av et gammelt skip har dukket opp av sanden på Orrestranda på Jæren. Man tror det kan være seilskuta «Chieftain» som forliste ved Orre 11. november 1881. Foto: Fredrik Refvem

Kommunen vil sette opp grill og servere grillmat ved funnstedet.

– Vi ber om at interesserte for anledningen parkerer ved Friluftshuset på Orre, opplyser Klepp kommune i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Dette var oldefars seilskute

Prosjektleder Bitten Bakke i avdeling for sjøfart og industri i Museum Stavanger og vrakentusiast Jan Wiig kan konstatere at tre- og kobbernagler er intakt på disse spantene. Foto: Fredrik Refvem

Publisert: