112 flypassasjerer ble sendt med buss fra Oslo til Stavanger natt til søndag

De skulle egentlig landet på Sola klokken 17.05 lørdag ettermiddag. I stedet ble det en lang busstur med ankomst ved 3-tiden natt til søndag. - Hvorfor ikke utsette flygningen i stedet, undres passasjerer.

Publisert: Publisert:

To fulle busser er på vei fra Oslo lufthavn til Stavanger natt til søndag etter at Norwegians DY538 ble kansellert. Foto: Johannes C. Apon

 • Andreas Askildsen
  Frontsjef
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Lørdag ettermiddag la tåka seg som et lokk over Stavanger lufthavn, Sola. Sikten var så dårlig at flere fly valgte å snu etter å ha sirklet over distriktet. Andre ble forsinket eller kansellert.

Kontrabeskjed fra cockpit

Et av flyene som skulle til Sola var Norwegians DY538 fra Oslo lufthavn. Passasjerene var kommet om bord, sikkerhetsdemonstrasjonen var gjennomført og det meste var klappet og klart til avgang. Så kom kontrabeskjeden fra cockpit:

– Piloten kom på høytaleren og sa at det var såpass mye tåke på Sola at det var for risikabelt å fly og at det ikke ville endre seg i dag. Vi måtte gå til terminalen og vente på videre beskjed, sier Johannes C. Apon.

Ved serviceskranken fikk de beskjed om at de ikke kom til å bli flydd til Stavanger samme kveld. Det var heller ikke mulig med ombooking på grunn av fulle fly søndag, ifølge Apon.

– En time etter opprinnelig avgang kom beskjeden om buss for fly. At den skulle komme klokken 19 og kjøre oss til Stavanger, sier Apon.

Les også

København-fly kunne ikke lande på Sola, tett tåke førte til at det gikk videre til Bergen- så gikk det tilbake til Sola og gjorde et nytt landingsforsøk

Hvorfor ikke utsette flygningen?

Han stusser over at Norwegian ikke utsatte flygningen. Fra bussen på vei vestover fikk han med seg at flere fly landet på Sola, deriblant to SAS-flygninger fra Oslo.

– Det var god stemning blant passasjerene. Gode samtaler og hyggelige folk. Men mange lurte litt på beslutningsgrunnlaget, sier Apon.

Ved 22.40-tiden var bussen på E18 mellom Langesund og Kragerø. Forventet ankomsttid var klokken 03.45, ifølge Google Maps.

Sen ankomst

Selv om han gjerne skulle vært foruten 8 timers mørkekjøring og totalt 11–12 timers reiseforsinkelse, er han ved godt mot.

– Jeg brukte matkupongen på snop og brus og koser meg med å snakke med medpassasjerer, og se litt på Netflix, sa Apon.

Norwegian: - Kapteinen avgjør

– Det er beklagelig overfor de passasjerene som nå sitter i busser, men fra tid til annen hender det at vi er nødt til å kansellere, sa Andreas Hjørnholm, pressekontakt i Norwegian, sent lørdag kveld.

– Hvorfor ble ikke flygningen utsatt til tåka lettet?

– Det er en vurdering som ble tatt av kapteinen. Det var tett tåke på Sola på tidspunktet flygningen skulle gått, og kapteinen har vurdert det slik at han ikke ønsket å fly dit. Det er alltid kapteinen som har siste ordet og da settes sikkerheten alltid først, sier Hjørnholm og legger til:

– Hvis vi står overfor eventuelle forsinkelser og ikke vet hvor stor forsinkelsen blir, som i dette tilfellet, vil vi i sjeldne tilfeller kansellere for ikke å skape ytterligere forsinkelser på andre flygninger, sier Hjørnholm og påpeker at han ikke kan svare for hvilke vurderinger andre selskaper gjør.

Dra i streken på bildet og se hvordan tåka kommer sigende!

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Lærere med hovedfag klarer ikke løse nye eksamensoppgaver for videregående-elever i matematikk

 2. Hytta er 15 minutter hjemmefra: – Veien er kort, men jeg har følelsen av å være langt til fjells

 3. Dette må du vite om busstreiken

 4. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

 5. Amerikanske medier: Trump har valgt Barrett til Høyesterett

 6. Flere voldsepisoder, knust busskur og ruskjøring i natt

 1. Fly
 2. Stavanger lufthavn, Sola
 3. Norwegian