Frykter ekstremvær på Vestlandet i julehelga

Store mengder nedbør, stengte fjelloverganger og mulig ekstremvær preger Vestlandet i opptakten til jula. Det er stor fare for snøskred flere steder.

Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Et høytrykk ved Biscaya og et lavtrykk i Norskehavet vil kunne gi storm og ekstremvær langs kysten på Vestlandet i opptakten til julehelga, sier meteorologene.

Meteorologisk institutt har derfor sendt ut et såkalt A-varsel. Et slikt varsel er noe høyere enn et obs-varsel og innebærer at fylkesmennene får direkte beskjed for å kunne iverksette tiltak, ifølge NRK.

Verst blir været i julehelgen i Sunnhordland og nord i Rogaland, der det kan komme opp mot 150 millimeter nedbør på 18 til 24 timer fra lille julaften.

Ifølge meteorologene slipper Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal unna det verste regnet, men det er likevel sendt ut obs-varsel for disse fylkene.

Pålandsvinden i høyden er kraftig. Meteorologene opplyser at værsituasjonen nå er under økt overvåking og ber publikum følge med på værvarslingen.

Kolonnekjøring og kraftig vind

Uværet på Vestlandet fører også til kolonnekjøring og stengte veier på flere fjelloverganger i Sør-Norge. Statsmeteorolog ved værvarslinga på Vestlandet, Kristin Sæther, sier til NRK at det er sendt ut obs-varsel for vanskelige kjøreforhold i fjellet.

Statens vegvesen råder folk som skal over fjellet, til å reise fredag eller vente til julaften.

Ifølge Veitrafikksentralen vest er veien over Hardangervidda nå stengt og vil trolig ikke åpne for trafikk før lille julaften. Også fylkesvei 53 fra Årdal til Tyin og riksvei 15 over Strynefjellet er stengt. Det er innført kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet og Fylkesvei 50 fra Hol til Aurland.

På Haukelifjell har det vært kolonnekjøring siden midnatt natt til fredag, og veien kan bli stengt på kort varsel, ifølge NRK.

På Helgeland ventes kraftig vind i morgentimene lille julaften. Yr ber folk om å være forsiktig når man ferdes utendørs.

Årets bulkedag

På Østlandet er det i perioder på fredag og lørdag varslet om vanskelige kjøreforhold på grunn av regn som fryser på bakken. Meteorologene ber bilister bruke dekk som passer til forholdene.

Samtidig viser tall fra Gjensidige forsikring at ulykkesfrekvensen på bitte lille og lille julaften øker med nærmere 40 prosent sammenlignet med ellers i året.

Tall fra Tryg Forsikring viser at det forekom 1.912 trafikkulykker 22. desember i fjor, og forsikringsselskapene betalte ut 36.180.000 kroner i skadeserstatning for disse ulykkene.

– De aller fleste bilulykkene skjer mellom 12 og 17 på ettermiddagen, deretter flater kurven ut mot midnatt, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring. Han nøler ikke med å anbefale å la bilen stå.

Stor fare for snøskred

Lørdag har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) satt snøskredvarselet på rødt nivå – stor fare for snøskred – i Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Indre Sogn, Voss og Hardanger.

Yr har sendt ut obs-varsel for disse stedene og melder at strømforsyning og kommunikasjon kan bli rammet.

I tillegg varsles det om betydelig fare for snøskred flere andre steder i landet lille julaften.

Flom- og jordskredvarsel på nest øverste nivå

NVE har også lagt ut flom- og jordskredvarsel på oransje varslingsnivå for deler av Vestlandet på grunn av mye regn og snøsmelting fra fredag ettermiddag til lørdag ettermiddag. Faren for jord-, sørpe- og flomskred øker fra fredag kveld.

Oransje nivå er det nest høyeste nivået og betegnes som en alvorlig situasjon som forekommer sjelden, men som krever beredskapsmessige forberedelser og som kan medføre alvorlige skader.

I Rogaland og Møre og Romsdal er det lagt ut flomvarsel på gult varslingsnivå, som betegnes som en utfordrende situasjon som krever oppfølging og som kan medføre skader lokalt.

I nordlige deler av Vestlandet og i Trøndelag er det lagt ut jordskredvarsel på gult varslingsnivå.

Publisert:
 1. Vær
 2. Vervarslinga på Vestlandet
 3. Statens vegvesen
 4. Kolonnekjøring
 5. Meteorologisk institutt

Mest lest akkurat nå

 1. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 2. TV 2: Planlegger for lettelser: – Kan bli slutten på karantene

 3. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 4. Energisjokket: 7–8 tomatbønder gir opp – andre bytter til fyring med propan

 5. I kveld ble Erling Braut Haaland historisk

 6. Nå skal foreldrene til Vegard få si sin mening