Bombegruppen forbereder større operasjon på Sele

Forsvaret vil gjennomføre en større ryddejobb etter minefunnet på Sele. Også nabostrender vil bli undersøkt.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Vi er nå i full gang med å sy sammen et program for den jobben som skal gjøres opplyser Elisabeth Eikeland, major og talskvinne for Forsvarets operative hovedkontor.

Bombegruppa ved Minedykkerkommandoen (MDK) ved Håkonsvern i Bergen skal utføre oppdraget.

– Da de første minene ble oppdaget etter uværet i romjula, ble det bare sendt ned en operatør fra MDK for å uskadeliggjøre det som var funnet. Nå er mange tilbake fra ferie, og det er bestemt at det skal settes inn et større team for å undersøke Selestranda, opplyser Eikeland.

Forsvaret lar minene ligge til over nyttårHan fant 21 miner på Selestranda: - Har aldri sett så mange før

Fordi Minedykkekommandoen overtok beredskapen for slike funn fra 1. januar i år, da fra Ørlandet ved Trondheim, har det tatt noe ekstra tid å få alt på plass.

– Vi kommer til å utføre et utvidet søk. Hvor stort området blir, avgjøres på plassen. Stranda skal undersøkes med metalldetektor. Men det vil også bli vurdert å bruke dykkere, opplyser talskvinnen fra Forsvarets operative hovedkontor.

Ikke vanlige miner for Jæren

Mandagen ble også brukt til å innhente fakta. Og ekspertene synes det er litt spesielle minetyper som nå kommer fram. Det var miner som var vanlige i Finnmark under krigen, ikke så langt sør som på Jæren.

Forsvaret vil også ta kontakt med lokale kjentfolk.

Dette er området der minene ble funnet.

Først ble det funnet 22 miner onsdag. Lokalkjente ga raskt beskjed at dette nok bare var toppen av et isfjell. Og fredag fant en turgåer ytterligere 8–10 miner ved hjelp av metalldetektor.

Stor jobb venter

– Dette var ikke uventet etter en slik storm, sier Klepp-lensmann Hans Kyllingstad.

Stormen dro hytta av sanddyna og flyttet terrassen 300 meter

Lokalkjente har fortalt at kjerrelass med miner ble begravd i området etter krigen. De dukker jevnlig opp igjen med vind og vær.

– Vi gir da beskjed til Forsvaret som tar seg sprengningen. Men det er en stor jobb som venter hvis de skal gå gjennom hele området, mener Kyllingstad.

Foreløpig er det uklart om det også vil bli satt inn større maskiner i arbeidet.

– Det er slik som må avklares på plassen. Her må også Fylkesmannen inn i bildet fordi minene er funnet i verneområdet for Jærstrendene, opplyser Forsvarets talskvinne Elisabeth Eikeland.

Mandag ettermiddag er et team på fem bombeeksperter på vei til Jæren. De starter trolig arbeidet tirsdag morgen.

Publisert: