Religionsprofessor: Ikke hørt om noe lignende

Skolen gjør ikke noe galt, for den har plikt til å informere godt overfor foreldrene hva skolen finner på, sier professor i religion, Geir Skeie til Aftenbladet.

Professor i religion, Geir Skeie.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Men det virker jo vel mye, det som er sendt ut til foreldrene fra Nylund skole, sier han.

– Kan man tenke seg en tilsvarende grundig prosess på andre områder, undrer professoren som tror skolen gjør dette for ikke å støte noen og derfor vil være så forsiktig som mulig.

Kan ikke være forsiktig nok

– Hvis noen kom til å reagere i etterkant, uten dette grundige opplegget, så kunne skolen fått kritikk fra noen av foreldrene. Dette er en måte å informere så mye at skolen unngår kritikk, sier professoren.

Geir Skeie minner om at foreldre som ikke ønsker å delta på en julegudstjeneste har reservasjonsrett. Så skolen er i sin fulle rett til å handle slik den gjør.

– Neste skritt er kanskje å lage en felles samling som alle kan være med på ved neste korsvei. Det vil også være interessant å høre hvordan svarene på skjemaene som foreldrene får, kommer ut.

I Sverige har man gått et skritt lenger når skoleelever deltar på gudstjenester i skole-regi. Der er ikke forkynnelse og ikke salmer eller bønner. Så kan vi stille spørsmål ved hva som er igjen av det som naturlig hører med i en gudstjeneste, sier han.

I et religiøst rom

– Uansett, så er det jo slik at når man er i kirken, så er man i et religiøst rom, sier han.

Det er også foreldre som ikke vil at barna deres skal delta på en julegudstjeneste, men som heller ikke vil at de skal synge om nisser.

– Nisser finnes jo ikke, sier de gjerne, og vil ikke at barna skal synge om julenissen. De vil ikke at det synges om vesener som de ikke tror på. Da krysser de nok et nei på spørsmålene om «nisse-sangene».

Han tror at skolen gjør klokt i en grundig evaluering etter årets juleavslutninger, og tror årets opplegg ikke blir gjentatt seinere.

– Her må skolen leite etter andre løsninger, sier han.

Også religionsviter Jørg Arne Jørgensen mener skolen lager mye arbeid for seg selv når den skal gå gjennom svarene fra foreldrene.

Heller ikke kan har hørt om noe lignende før, og sier til Aftenbladet at han tror at dette er måte å opprettholde den kristne kulturarven på, samtidig som det tas hensyn til alle med ulike syn.

Så kan vi stille spørsmål ved å la elever som ikke synger på noen sanger i kirken fordi foreldrene ikke ønsker det, likevel deltar når mange andre synger, og de er til stede og hører sangen, sier han.

Publisert: