75 år siden 14 soldater ble skutt på Slettebø ved Egersund

Tre måneder før heltene fra Telemark sprengte tungtvannsanlegget på Vemork, ble 14 engelske soldater skutt utenfor Slettebøleiren i Egersund. Søndag ble det markert at det er 75 år siden hendelsen.

Publisert: Publisert:
Æresvakt ved minnetavla der 14 britiske soldater ble skutt.
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

To britiske bombefly står klar på rullebanen i Skottland. Det er 19. november 1942. De har lange slepetau bak til to glidefly. I dem sitter det 48 menn. De skal til Vemork for å ødelegge tungtvannsanlegget.

Sambandet mellom flyene var det første som sviktet. Kommunikasjonen foregikk via lyssignal. Soldatene var frivillige. De hadde fått vite at de skulle ut på et svært viktig oppdrag som kunne være avgjørende for krigen.

Et glidefly som dette var det som havnet i fjellsiden på Helleland.

Det første bombeflyet ankom norskekysten, men klare ikke å navigere korrekt og ville returnere. Det førte til at glideflyet styrtet i Fyljesdalen ved Lysefjorden. Bombeflyet klarte å lande trygt i Skottland. Ni overlevde styrten og ble seinere drept.

Slettebø

De to neste flyene styrtet på Helleland. Alle ombord i bombeflyet omkom. I glideflyet overlevde 14. Tyskerne tok dem med til Slettebøleiren som lå en kort biltur fra der de hadde styrtet.

Engelskmennene ble gravd opp igjen i sanden på Brusand etter krigen.

Undertegnede, den gang ansatt i Radio Aktiv, intervjuet på 1980-tallet Kurt Hagedorn. Han hadde vært tysk soldat i Slettebøleiren. Han fortalte om en helt spesielle stemning i leiren denne dagen. Det var tydelig at et eller annet var på gang. Han fortalte at fangene ble ført ut av leiren og han fulgte etter. Han gjemte seg bak en stein og ble vitne til at engelskmennene ble henrettet.

Andre kilder har fortalt at det sto hundrevis av tyske soldater langs Burmaveien og så på det som skjedde.

– For å rettferdiggjøre henrettelsene overfor soldatene i leiren, fikk de vite at de britiske soldatene hadde hatt som mål å forurense drikkevannet i Slettebøleiren, forteller Jostein Berglyd.

Jostein Berglyd holder tale ved minnetavla der 14 britiske soldater ble skutt.

Berglyd var naturlig som hovedtaler i heia ved henrettelsesstedet søndag.

– Etter at soldatene var skutt, ble de kastet i myra. Seinere ble likene hentet opp og fraktet til Brusand. Der ble de begravd i sanddynene, forteller Berglyd. Det var tydelig at alle spor skulle slettes.

De britiske soldatene ble liggende på Brusand til krigens slutt. Da ble lokale nazister kommandert ut for å grave dem opp av sanden. De ble kjørt til Stavanger der de fikk sitt endelige hvilested på Eiganes.

Gjester

Etter krigen var det lenge usikkert hvor eksakt henrettelsene hadde funnet sted. I dag er Berglyd sikker på at han vet hvor det skjedde. Han har hatt med seg tre tyske vitner som har pekt ut stedet. Det ligger på en gresslette rundt 80 meter fra der minnetavla står.

Berglyd holdt sin tale på engelsk av hensyn til de engelske gjestene.

– For noen år siden hadde jeg med bror tíl en av de omkomne inn i heia. Det var et sterkt møte med historien. Han fortalte at familien visste lite og ingenting om hendelsen. Det lå lenge et hemmelig slør over det hele. Det var først da han leste boka mi om Operasjon Freshman på engelsk at han fikk vite hele historien, sier Berglyd.

Tyskerne hadde dårlig tid ettermiddagen for 75 år siden. Ugjerningen skjedde seint på dagen og mørket var allerede på vei da skuddene falt.

– Det var derfor vi la arrangementet til klokka 16.00, forteller Johan Aakre, en av initiativtakerne.

14 faner, fakler og ikke minst sekkepipen til Ole Iversen, gjorde markeringen ved den tidligere Slettebøleiren til en sterk opplevelse for de mange fremmøtte.

Publisert: