«Wyvern» har sunket

Colin Archer-skøyten «Wyvern» begynte tidlig torsdag morgen å ta inn vann mellom Öland og Gotland i Sverige. Klokken 09.45 var hele skøyten under vann. Besetningen er reddet og ingen av dens medlemmer er fysisk skadet. En person som gikk om bord for å redde båten, er savnet.

Her er «Wyvern» i ferd med å synke. Skøyten er svært baktung idet dette bildet blir tatt. Klokken 09.45 var hele fartøyet under vann.
 • Janne Hagen
  Journalist
Publisert: Publisert:
«Wyvern» tar inn vann.
«Wyvern» fotografert ved en tidligere anledning.
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Sjö- och flygräddningstjänesten har gjort den vurderingen at det ikke er verdt å forsøke å redde den synkende båten, meldte den svenske nettavisen helagotland.se ved 08.30-tiden.

Klokken 09.37 melder det svenske Sjöfartsverket at «Wyvern» sank.

Artikkelen fortsetter under illustrasjonen.

Kartet viser «Wylde Swan»s posisjon ved 10.00-tiden torsdag (rød ring). Her lå også «Wyvern» da den gikk ned et kvarter tidligere. (Illustrasjon: Skjermdump fra Vesseltracker.com)

Lars Olof Jöcert fra Sjö— och flygräddningstjänesten i Sverige, opplyser at den fikk en mayday-melding fra stavangerskøyten «Wyvern» i dag morges. Redningstjenesten sendte da to helikoptre som hadde med seg pumper og flåter, til posisjonen. Sammen med den norske kapteinen om bord, bestemte redningshelikopter-kapteinen seg for å evakuere åtte personer av besetningen på ti. De evakuverte ble fløyet til Kalmar, hvor politi og ambulanse ventet.- De er alle i god behold, men litt sjokkert over hva som har skjedd, forteller Jöcert. Etterpå skal helikopteret ha reist tilbake til båten, og redningsmannskapene bestemte seg da for å hente kapteinen og den andre fra besetningen som var igjen. Ingen av besetningsmedlemmene var om bord da Colin Archer-skøyten gikk ned.

Den nederlandske skonnerten «Wylde Swan» var i området. Denne samt et helikopter kom raskt til stedet for å bistå.

— Nå ligger båten i vannlinjen, mens «Wylde Swan» prøver å pumpe vann ut av båten. De to redningsfartøyene som er på stedet har vurdert det slik at båten er for tung til å flytte den, opplyste Jöckert før skøyten forsvant.

Les også

- Håper å kunne slepe båten til land

Det skal ha vært seks ungdommer i Colin Archer-skøyten, samt den faste besetningen. De fleste skal være fra Stavanger-regionen. «Wyvern» deltok i regattaen Tall Ships' race og skal ha vært på vei mot Helsingfors.Jakob Meling fra Stavanger har vært i kontakt med sønnen Tor Edwin som har reist med «Wyvern» i racet.

— Jeg har fått en melding fra sønnen min, som går ut på at det står bra til med alle, forteller Meling.

— Båten tar inn vann og har behov for umiddelbar assistanse, meldte det svenske Sjöfartsverket på nettstedet sitt klokken 06.05 torsdag morgen.

Stavangerbåten befant seg da mellom Ölands södra udde og Hoburgen, Gotlands södra udde.

Flere handelsfartøy i området samt helikoptre satte kurs for «Wyvern».

I tidsrommet mellom klokken 06.42 og klokken 08.06 ble de ombordværende heist opp i helikopter.

Meldingen om at «Wyvern» gikk ned tidlig torsdag blir mottatt med sorg og beklagelse blant folk som brenner for Stavangers kultur, historie og skipsfartsmiljø:

— Det er vondt å høre at «Wyveren» har forlist og at en av hjelperne er savnet. «Wyveren» representerer det fremste av norsk skipsbyggerkompentanse og er et unikt kulturminne. Hun har representert Stavanger ved mange anledninger og var en av byens aller beste ambassadører. «Wyveren», og hennes mannskap, spilte en avgjørende rolle når Stavanger for første gang fikk være vert for Tall Ship Race i 1997, sier tidligere ordfører Leif Johan Sevland på Facebook.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Savnet etter redningsaksjon

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen

 5. «Det er klart du ikke tror på kjærligheten. Du vokste jo opp med din mor og meg»

 6. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»