Over 126.000 pasienter rammet i sykehusdata-saken

Datatilsynet mener det er en alvorlig sak og vil trolig pålegge GE Healthcare om å ta kontakt med alle pasientene som er rammet.

Publisert: Publisert:

Ved Stavanger Universitetssjukehus kan det dreie seg om pasientdata i forbindelse med brystundersøkelse med mammografi og undersøkelser i en av sykehusets magnettomografer.

  • Odd Rune Askeland
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— I løpet av de siste ti årene er dette den største saken som vi har fått til behanding fra helsesektoren i Norge. Det dreier seg om persondata fra i alt 126344 pasienter fra ti forskjellige helseforetak i Norge, sier avdelingsdirektør Helge Veum i tilsyn og sikkerhet hos Data tilsynet til Aftenbladet.no.

GE Healthcare, som har levert bildediagnostisk utstyr til mange norske sykehus, har som en del av sin serviceavtale at hatt tilgang til opplysninger hos de pasientene som får gjennomført en diagnostisk undersøkelse.

Dette var data som bare skulle brukes ved justering av «maskinene». Ved Stavanger Universitetssjukehus kan det dreie seg om pasientdata i forbindelse med brystundersøkelse med mammografi og undersøkelser i en av sykehusets magnettomografer.

Informasjon om personnummer, høyde, vekt, medisinsk informasjon om behovet for undersøkelsen og i noen tilfeller også bilder som er tatt, har firmaet senere lagret på sin server i USA.

Dette er brudd på norsk pasientlovgivning.

— Vi har bedt firmaet om snarest å rydde opp i disse forholdene og avklare hvilke enkeltpersoner som er rammet av avviket og hvilke opplysninger om den enkelte som er på avveier.

— Dessuten har vi bedt firmaet slette de opplysningene som er på avveier og gjennomføre tiltak for å hindre gjentakelse, sier Veum.

Han understreker at det er for tidlig å si noe om hvilke ytterligere forføyninger i form av bøter eller andre sanksjoner som kan komme på tale.

Veum er ikke kjent med om firmaet har et internasjonalt problem, slik at pasientdata fra firmaets utstyr i andre land er blitt lagret på serveren i USA.

Publisert:

Les også

  1. Lekket navn, vekt og personnummer

  2. Fikk ut pasientdata som de ikke skulle tatt ut

Mest lest akkurat nå

  1. Stavanger-politiker søker om fritak fra sine politiske verv: - Livet sier «stopp litt nå» til meg

  2. 13 fikk bot på E39

  3. Lærere med hovedfag klarer ikke løse nye eksamensoppgaver for matematikk i videregående: - Vi føler oss maktesløse

  4. Streikende bussjåfører: - Vi står her til vi får et skikkelig tilbud på bordet

  5. Hytta er 15 minutter hjemmefra: – Veien er kort, men jeg har følelsen av å være langt til fjells

  6. Hundretusener har tatt koronavaksine i Kina utenom kliniske tester

  1. Politikk