Ny utdanning ved UiS: Norske tollere skal utdannes i Stavanger

Høsten 2021 starter et nytt bachelorstudium i toll, vareførsel og grensekontroll ved Universitetet i Stavanger. Med dette får Norge en ny utdanningsmodell for tollere.

 • Elisabeth Risa
  Elisabeth Risa
  Journalist
Publisert: Publisert:

Nytt tollstudium i Stavanger fra høsten 2021, med 35 studieplasser. Foto: Jarle Aasland

Studiet blir en bachelorgrad med praksis, som også tilrettelegger for etter- og videreutdanning, skriver UiS i en pressemelding.

Norge er det første landet i Norden som organiserer tollutdanningen på denne måten.

– Vi tar med oss det beste fra dagens utdanning, og går over til en mer moderne og formalisert utdanningsmodell. Bachelorutdanningen i toll, vareførsel og grensekontroll vil være et eksempel på innovasjon og nyskaping i høyere utdanning, sier tolldirektør Øystein Børmer.

Valgte UiS

Utdanningen har fram til nå vært organisert som intern opplæring i Tolletaten. Etaten selv har ønsket å formalisere utdanningen for å møte et stadig mer komplekst samfunnsoppdrag, og for å kunne gi tolletatens medarbeidere bedre muligheter for kompetanse- og karriereutvikling.

Etter å ha vurdert 16 utdanningsinstitusjoner, valgte Tolletaten å samarbeide med Universitetet i Stavanger om den nye utdanningen.

– UiS har et godt fagmiljø på våre områder, og vi ser frem til å bli del av et etablert forsknings- og utdanningsmiljø, sier tolldirektør Øystein Børmer.

I dag undertegnet tolldirektøren og UiS-rektor Klaus Mohn en samarbeidsavtale. Dermed ligger alt til rette for nytt tollstudium i Stavanger fra høsten 2021, med 35 studieplasser.

– Vi utnytter et allerede sterkt fagområde innenfor samfunnssikkerhet og risikostyring, samt handel og jus, til å fylle et konkret behov i samfunnet. Studiet er tverrfaglig og utarbeidet i nært samarbeid med Tolletaten. Dette blir et studium som passer godt inn i vår profil, sier Mohn.

Flere fordeler

Bachelorutdanningen vil gi kompetanse til å bli toller, men samtidig legge bedre til rette for senere avansement til spesialist- eller lederstillinger i Tolletaten.

Som bachelorkandidater åpner det seg også flere muligheter for studentene til å ta fremtidige jobber i annen offentlig virksomhet, eller i næringslivet. De som ønsker mer akademisk påbygning, har dessuten nødvendig grunnlag for å gå videre til master- og doktorgrad.

Publisert:
 1. Utdanning
 2. Universitetet i Stavanger
 3. Toll

Mest lest akkurat nå

 1. Flere dødelige korona­utbrudd har gått under radaren

 2. Hytta så ut som et «forlatt crack-reir». Nå er Bjarte Hjelmeland blitt eksperter på gjenbruk

 3. Korona­smitte på tre nye skoler i Stavanger – 122 må i karantene

 4. Slik viser Bent Høie fram sponsorer til ekte­mannens arbeids­giver

 5. Eldre kvinne med korona­smitte død i Gran – deltok på arrange­ment hos korona­fornekter

 6. Green Mountain vil doble på Rennesøy