Færre omkomne i trafikken - med ett unntak: Elsparke­sykkelen

I september omkom det to syklister og to bilførere. Alle tre var eneulykker hvor det ikke var andreinvolverte. Samtidig har v fått vår første dødsulykke på el-sparkesykkel denne måneden.

Foto: Terje Pedersen

 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:

Det var en mann i 40-årene fra Finnfjordbotn i Troms som omkom i en sparkesykkelulykke i september i år.

Mannen i 40-årene ble kritisk i ei ulykke på en gang- og sykkelvei i Finnfjordbotn. Dett er den første elsparkesykkel-ulykken i Norge med dødelig utfall. Mannen ble funnet bevisstløs like etter klokken 02.00 om natta av forbipasserende på gang- og sykkelveien. Han døde senere på Universitetssykehuset i Nord-Norge.

- Vi ser nå en liten nedgang i antall som har mistet livet i år. September har som regel vært preget av et høyt antall omkomne, så i år har vi det laveste antallet omkomne vi har sett i en september-måned på mange år. Det er en positiv utvikling. Likevel er vi lei oss for at det også nå er fire familier som har mistet noen de er glade i, sier Jan Johansen direktør i Trygg Trafikk i en melding.

I Rogaland omkom ingen i trafikken i september måned. Men ser vi på hele 2020 har fire personer omkommet i trafikken i Rogaland. I fjor var tallet en person i samme periode.

Færre kvinner omkommer i trafikken

I år er det 11 kvinner og 60 menn som har mistet livet i trafikken. I snitt har det omkommet 27 kvinner i året per september mellom 2010 og 2019.

- Det er kvinnene som bidrar til at vi har en nedgang i antall drepte i år sammenlignet med de siste årene. Vi ser derimot en økning i antall omkomne menn sett opp mot fjoråret. Menn har høyere risiko for å bli drept i trafikken enn kvinner. Grunnen til dette er trolig at menn kjører mer på landevei og motorvei enn kvinner og dermed også oftere i høyere hastigheter. Ulykker i høy fart blir som regel mer alvorlige, sier Johansen.

Husk dekkene

I mange deler av landet har høsten gjort sin ankomst for lengst og nå står vinteren for tur. Trygg Trafikk oppfordrer alle til å skifte dekkene før det er for sent.

- Kvaliteten på dekkene dine avgjør om hvor godt grep du har på veien. Det er litt ulikt fra sted til sted når det lønner seg å skifte til vinterdekk, men sørg i hvert fall for at du gjør det i god tid før det blir glatt. Samtidig så er det lurt å sjekke mønsterdybden, alder og kvalitet på dekkene. For gamle eller slitte dekk kan føre til farlige situasjoner på veien, advarer Johansen.

Publisert:
 1. Trafikk
 2. Bil
 3. Trygg Trafikk
 4. El-sparkesykkel

Mest lest akkurat nå

 1. Hanne Sørvaag har fått ny jobb

 2. Større leteaksjon etter savnet mann i Sokndal

 3. Banksjef ble hytteutbygger på heltid i Sirdal

 4. Jostein Sørstrønen (58) og Arne Bernt Paulsen (64) har ikke vært i stand til å ta opp kampen for de drepte døtrene. Før nå.

 5. Her planlegges det 50 nye hytter i havgapet - men ingen eiendomsskatt

 6. Bevæpnet politi søkte etter truende mann