Siv Jensen trekker seg: Vil ha Sylvi Listhaug som ny leder og Ketil Solvik-Olsen som nestleder

Partileder Siv Jensen i Fremskrittspartiet (Frp) går av mens partiet er i krise. – De dårlige målingene er ikke årsaken til at jeg gir meg, sier hun.

 • Ole Alexander Saue
  Journalist
 • Solveig Ruud
  Journalist
 • Alf Ole Ask
  Journalist
 • Odd Inge Aas
  Journalist
Publisert: Publisert:
Partileder Siv Jensen i Frp går av. Det varslet hun på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Siv Jensen gir seg som Frp-leder og tar ikke gjenvalg til Stortinget. Det meldte hun på en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Hun sitter på Stortinget frem til oktober.

– Dette overrasker nok mange. Valget har ikke vært lett, sa Jensen på pressekonferansen.

Siden Frp gikk ut av regjering i fjor, har partiet slitt kraftig på målingene. I februar har partiet ligget på rundt 7 prosent oppslutning. Jensen har tidligere kalt resultatene «skikkelig ræva dårlig» overfor VG.

– De dårlige målingene er ikke årsaken til at jeg gir meg, sier hun.

Jensen ønsker mer tid til familie og sine nærmeste venner, forklarer hun. Avgjørelsen har hun kvernet på lenge, legger hun til.

– Dette handler ikke om å velge mellom politikk og familien, men om meg. Jeg trenger å gjøre noe annet. Jeg trenger mer tid til meg selv. Jeg må få brukt arbeidskapasiteten min og engasjementet mitt på noe annet enn det jeg har holdt på med de siste 24 årene.

Hun aner ikke hva hun skal gjøre når hun er ferdig i Frp, forteller hun.

Vil ha Listhaug som ny leder

Ny leder skal partiet velge på landsmøtet i mai. Selv peker Jensen på nåværende nestleder Sylvi Listhaug som ny leder. Videre håper hun på Ketil Solvik-Olsen som ny første nestleder.

– Listhaug er en dame med bein i nesa og er ikke konfliktsky. Hun brenner for de svakeste i samfunnet, familien og barns oppvekstvilkår. Men også for et levedyktig næringsliv, sier Jensen.

– Utpeker du selv nye ledere for å unngå intern strid i partiet?

– Jeg peker på de to fordi jeg mener det er det beste for partiet. De gir bredde og stabilitet. Men jeg er ydmyk om at det ikke er jeg som bestemmer dette. Jeg har gitt et råd.

Avgjørelsen om å peke ut nye ledere er ikke forankret i landsstyret, svarer Jensen på spørsmål om dette. Landsstyret skulle hatt et strategimøte torsdag, men dette ble avlyst som følge av nyhetene fra partilederen.

– Hvilken forfatning etterlater du partiet i?

– Et parti som er i ferd med å finne tilbake til seg selv etter lang tid i regjering.

På spørsmål om hun mener Frp også i fremtiden bør inngå i en borgerlig regjering, svarer Jensen:

– Det er nok ingen i Frp som ønsker at vi skal støtte en sosialistisk støttet statsminister. Så skal vi komme tilbake til mange av disse spørsmålene etter et strategimøte på landsstyremøte neste uke.

Tror ikke på ny retning

– Tror du din avgang vil føre til en ny politisk retning i partiet?

– Nei, det tror jeg ikke. Frp står veldig trygt på den retningen vi har. Men jeg tror det kan gi partiet en kickstart å få på en ledelse som har enda mer energi enn det jeg har, sier Jensen.

– Hvordan skal det hjelpe?

– Det er klart at det hjelper.

Jensen utdyper ikke hvorfor hun tror skiftet vil hjelpe partiet når hun går av i mai. På spørsmål om det er naturlig at Ketil Solvik-Olsen vil ta over hennes plass på Stortinget, viser hun til fredagens pressekonferanse. Da møter Olsen og Listhaug pressen.

– Kan dere ha en første nestleder som ikke sitter på Stortinget?

– Det er klart vi kan det. Mange partier har en sammensatt ledelse. Men vi kan ikke ha en partileder som ikke sitter der, sier Jensen.

Pressekonferansen torsdag var hasteinnkalt.

– Riktig å forlate regjeringen

Jensen trekker frem en rekke politiske triumfer i sin avskjedstale. Blant annet:

 • «Tidenes strengeste» asyl- og innvandringspolitikk.
 • Reduksjon i skatter og avgifter.
 • Fjerning av ulike forbud.
 • Veibygging.
 • Styrking av eldreomsorgen.
 • Styrking av politiet.
 • Ny pensjonsordning.

– Jeg er stolt over det vi har fått til i og utenfor regjering, sier hun.

Det var riktig å forlate regjeringen for drøyt et år siden, mener Jensen.

– Men det tar tid å gjenvinne troverdighet overfor velgerne på primærpolitikk. Nettopp derfor skal vi være stolt over all primærpolitikken vi har levert, og som blir stående etter oss, sier Jensen.

Hun understreker at hun ikke tok partiet ut av regjering alene.

– Jeg tvang det ikke frem. Dette var en beslutning vi tok i partiets organer. Så må vi ikke glemme at dråpen som fikk begeret til å renne over var de andre partienes beslutning om å hente hjem IS-kvinnen.

Overtok etter Hagen i 2006

Jensen har vært leder av Fremskrittspartiet siden 2006. Hun overtok som partileder etter Carl I. Hagen, som mange omtalte som en slags «partieier». Jensen var den første kvinnen i Frps ledertrøye. Før hun ble leder hadde hun blant annet vært nestleder i Frp.

Det var knyttet stor spenning til hvorvidt Jensen ville klare å løftet Frp til samme nivå som Hagen hadde klart. Det gjorde hun. Frp gjorde sitt beste valg noensinne i 2009. Med Jensen i ledervervet fikk Frp 22,9 prosent oppslutning.

Finansminister fra 2013 til 2020

Jensen kom inn på Stortinget i 1997 og gikk da rett inn i Stortingets finanskomité. Allerede fra 2001 fikk hun det prestisjetunge vervet som leder av denne komiteen.

Erfaringene fra dette arbeidet kom godt med da hun i 2013 ble finansminister i Erna Solbergs regjering. Hun styrte Finansdepartementet frem til januar i fjor, da Frp valgte å forlate regjeringen.

– Jeg tok Frp inn i regjering, og nå tar jeg Frp ut av regjering. Det er det eneste riktige å gjøre, sa hun da hun for drøyt et år siden mente det var best for partiet å gå i opposisjon.

Den utløsende årsaken var at regjeringen ville hjelpe hjem en IS-siktet kvinne. Men bakgrunnen var misnøye med regjeringens samlede politikk. Mange i Frp var misfornøyd med regjeringens profil etter at først Venstre og så KrF gikk inn i regjeringen.

Intriger og sexskandaler

I sin tid som partileder har Jensen fått en rekke vanskelige interne saker i fanget. I tillegg til en rekke sexskandaler har Jensen slitt med lokallag med mye indre uro. Sist ute var hennes eget fylkeslag, Oslo. Her ble fylkeslederen nylig ekskludert, og et nytt styre ble satt til å lede Oslo-partiet

Les også

Å hoppe fra et synkende skip

Les også

Roy Steffensen (Frp) overrasket og trist over partilederens avgang

Fakta om Sylvi Listhaug

Siv Jensen peker på Sylvi Listhaug som ny Frp-leder.

* Listhaug ble valgt til første nestleder i Frp på landsmøtet 2019. Hun var konstituert i vervet siden september 2018 etter at Per Sandberg trakk seg.

* Utnevnt til olje- og energiminister 18. desember 2019.

* Utnevnt til eldre- og folkehelseminister 3. mai 2019. Overtok etter partifelle Åse Michaelsen.

* Justis- og beredskapsminister fra 17. januar 2018. Gikk av 20. mars samme år etter en strid som startet med at Listhaug la ut et bilde på Facebook der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

* Landbruks- og matminister 2013-2015, senere innvandrings- og integreringsminister 2015–2018.

* Stortingsrepresentant for Møre og Romsdal fra 2017.

* Seniorrådgiver i PR-byrået First House i Oslo i 2012.

* Født 15. desember 1977 i Ålesund og er utdannet adjunkt med fordypning i samfunnskunnskap, historie og spesialpedagogikk fra Høgskulen i Volda fra 2000.

(Kilde: Stortinget, Wikipedia, NTB)

Les også

 1. Nina Jensen hyller søsteren

 2. Støre: – Lett å anerkjenne Siv Jensens innsats

 3. Solberg om Jensen-avgang: – Vemodig

Publisert:
 1. Fremskrittspartiet (Frp)
 2. Siv Jensen
 3. Sylvi Listhaug
 4. Leder

Mest lest akkurat nå

 1. Mandag morgen går strømprisen til værs

 2. Da PST varslet helsevesenet på Kongsberg i 2018, var det en helt annen sak som vakte mest bekymring

 3. Charlotte Østborg (30) har begynt å skjule ansiktet til datteren på sosiale medier. Hun er ikke den eneste

 4. Slik spredte smitten seg fra tv-kanalen til Sødal bedehus

 5. Seks timer i buss som belønning for «tåblæser-seier»: – Nå dropper vi søvnen

 6. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft.