– Villaksen var vårt varemerke, regjeringsvedtak tvinger oss til å legge ned

Michelin-resturanten Renaa serverte villaksen deres. Fiskehandlere i Stavanger og Oslo ga den topp karakter. Nå er lakseeventyret slutt for de to gründer-kvinnene.

Karine Nærem og Karoline Mong Omdal i Mong der villaksen deres blir tatt i land.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Aftenbladet har fulgt saken helt siden Miljødirektoratet foreslo en fem års pause i fisket etter villaks langs kysten. Vi har vært med fiskere på sjøen og hørt dem argumentere med at de drev et tradisjonelt og bærekraftig fiske. Til og med lederen i elve-eierlaget i Bjerkreim, Toril Gjedrem, har støttet dem.

I 2018 var det rundt 900 kilenøter i Norge. Disse fisket rundt 250 tonn fisk. De rundt 60 fiskerne som holder stand i Rogaland fisket i 2019 rundt 15 tonn. Tilsvarende fiske i fylkets elver var rundt 43 tonn.

Fiskerne har argumentert med at kilenotfisket kun er lov i 16 døgn og at noen av disse alltid faller bort på grunn av dårlig vær.

Oldefars nøter

Mong er ei liten bygd mellom Hauge i Dalane og Egersund. Her har rettigheten til laksefisket fulgt gårdene. Den ble regnet som så verdifull at den hadde eget gards og bruksnummer. Slekta til Karoline Mong Omdal er fra skjærgårdsidyllen. Det var oldefar som fikk laget kilenøtene de bruker i dag.

Sammen med Karine Nærem startet hun for et par år siden bedriften Fiskby-K. Ideen var å levere produkter med villaks fra Mong som den viktigste merkevaren. I dag har de både butikk og produksjonslokale i Egersund sentrum.

– Vi kan ikke drive videre, villaksen er ideen, grunnlaget og merkevaren vår, sier hun etter vedtaket i regjeringen og legger til. - Villaksen er det restaurant- og delikatessemarkedet etterspør, samt den unike historien, kulturen og fortellingen rundt kilenotfisket og oldefars nøter.

Hun trekker historien helt tilbake til Peder Claussøn Friis. På slutten av 1500-tallet skrev han om villaksstammene rundt Egersund. Peder Claussøn Friis er ikke hvem som helst. Han er en av dem som har flest gater oppkalt etter seg i Norge. Slike gater finnes både i Egersund og Stavanger.

– Linja fra Peder Claussøn Friis blir nå brutt. Villaksen forsvinner ikke, men mulighetene blir tatt fra oss, sier Karoline Mong Omdal.

Renaa

Hun mener miljøperspektivene snus på hodet.

– Her fisker vi på naturens premisser, prisgitt vær og vind, vi fisker for hånd, fullstendig i ett med elementene. Vi bygger opp respekt og kunnskap for en lokal råvare. Er ikke det miljøvennlig, spør hun og svarer selv.

– Vi har siden 2018 forsøkt å formidle kystkultur, stolthet over byen og mulighetene som ligger i havet rett utenfor oss. Den ville laksen fra Mong har vært vårt orienteringspunkt hele veien. Vi skrev høringssvar med attester fra anerkjente og erfarne fiskehandlere i Stavanger og Oslo, og ikke minst fikk vi attest fra Sven Erik Renaa, som har servert villaksen på Norges eneste restaurant med to Michelinstjerner. En super råvare blir nå ikke lenger tilgjengelig. Det synes vi er trist, sier Karoline Mong Omdal.

En del av livsgrunnlaget til gårdene i den skrinne landskapet rundt Mong var rettigheter knyttet til laksefisket.

Ministeren svarer

Klima og miljøminister fra Venstre, Sveinung Rotevatn, argumenterer med at de 400 villaksstammene i Norge er truet og står i fare for å bli beskattet for hardt.

– Derfor gjør vi nå innstramminger i sjølaksefisket for å gi villaksen bedre vern, sier han.

Departementet begrunner avgjørelsen med at til lenger bort en kommer fra et vassdrag, til flere laksestammer er det som vandrer i det samme området. I kystområdene er det flere titalls bestander som blander seg. Da er det liten kontroll på om det blir fisket på en bærekraftig bestand eller på en sårbar bestand.

– Det er ikke lett å avgrense en aktivitet som har lange tradisjoner i kystkulturen. Jeg forstår laksefiskernes skuffelse. Samtidig er dette nødvendig for å ivareta de nasjonale og internasjonale forpliktelsene våre til å ivareta naturmangfoldet i sjøen, sier Sveinung Rotevatn.

Vedtaket skal evalueres etter ett år. Det vil fremdeles være lov å fiske i fjordområder.

Les også

 1. Camilla Fredriksens skotske landsbyliv: – Det er ikke bare lett å flytte utenlands når du er 40 år

 2. Denne laksen var en av de største som ble fanget i Rogaland i 2020

 3. Drømmer om å drive en fiskebedrift med hjerte og sjel

Publisert:
 1. Fisker
 2. Fisk
 3. Egersund
 4. Sveinung Rotevatn
 5. Restaurant

Mest lest akkurat nå

 1. Overskridelser skaper trøbbel for byggingen av nye SUS: – Ikke en veldig kjekk dag

 2. Flertall for å fjerne bompenger om natten og søndagen

 3. Kafe i Solakrossen stenger dørene

 4. Mange båtglade er innom denne gjestehavnen i Ryfylke hver sommer. Nå er den kåret til Norges beste

 5. 18 fikk fartsbot i Sola

 6. Stor­skole på denne tomta det beste for bydelen