Støre om regjerings­kabalen: – Ingen stiller ulti­matum

Ap-leder Jonas Gahr Støre påpeker at verken Ap, Sp eller SV har stilt noen absolutte krav i diskusjonen om hvordan en ny regjering skal være sammensatt.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er torsdag på valgkampturné i Telemark. Her besøker han Hydro Herøya i Porsgrunn.
  • NTB-Marie De Rosa og Johan Falnes
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vi skal ta ansvar etter at fasiten foreligger. Men å spekulere i hva det kan være, er gal bruk av tid, sier Støre til NTB.

Ap-lederen er torsdag på rundreise i Telemark hvor blant annet industriutvikling og psykisk helse står på programmet.

Men det er regjeringssamarbeidet på rødgrønn side som skaper de største overskriftene.

Holder fast på planen

Støre står fast på at Arbeiderpartiet kun har én plan, nemlig en flertallsregjering bestående av Ap, Sp og SV.

Det skjer etter at både Sp og SV har gått ut og stilt krav til en fremtidig, rødgrønn regjering.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har på inn- og utpust gjentatt at hans ønske er en regjering bestående av Sp og Ap.

Hvis Sp ikke vil regjere med SV, kan det være relevant for Ap å danne regjering alene, bekrefter flere sentralt plasserte kilder i Ap overfor Aftenposten.

En sentralt plassert kilde i Ap har kommet med de samme opplysningene til NTB.

Stiller regjeringskrav

Men for Sp er det ikke aktuelt å støtte en regjering de ikke selv er del av, slår Sp-nestleder Ola Borten Moe fast i et intervju med VG.

SV vil på sin side ikke finne seg i å bli tilsidesatt. Hvis Sp og Ap danner mindretallsregjering uten SV, vil SV kreve gjennomslag i andre saker hvis de skal sikre flertall for regjeringens budsjett, sier SV-leder Audun Lysbakken til VG.

Utelukker ikke andre utfall

– Jeg håper Senterpartiet skal slippe å ta stilling til en regjering de ikke er en del av, men at de med entusiasme kan gå inn i en regjering som de er en del av, sier Støre til Borten Moes regjeringskrav.

Selv om Ap-lederen står fast på sin plan A med Ap, Sp og SV i regjering, vil ikke Støre utelukke at noe annet kan bli resultatet.

– Så langt jeg hører, er det ingen av de tre partiene som stiller ultimatum i noen retning, sier Støre.

– Det syns jeg er et godt utgangspunkt. Så er det en grei sak at vi har litt ulik vektlegging.

Tror ikke på alenegang

Leder i LO-forbundet Fellesforbundet, Jørn Eggum, føler seg trygg på at Ap, Sp og SV vil finne sammen etter valget, dersom det blir flertall for et regjeringsskifte.

– Vi hadde det veldig godt med regjeringen som var fra 2005 til 2013, og den erfaringen tilsier at vi ønsker en rødgrønn regjering ledet av Jonas Gahr Støre med SV og Sp, sier Eggum.

På spørsmål om hvordan han vurderer utsiktene til en mindretallsregjering bestående av Ap alene, viser Eggum til at en slik regjering uansett vil være avhengig av å få flertall for budsjettene sine.

– Ting er endret siden den gang Gro Harlem Brundtland kunne styre med mindretall og kjøre slalåm på Stortinget, sier Eggum.

Publisert: