FHI: Koronainnleggelsene går ned – influensainnleggelsene går opp

Antall nye koronainnleggelser falt betraktelig i forrige uke, og vinterens smittebølge er på retur. Samtidig blir stadig flere innlagt med influensa.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier at vinterbølgen av covidsmitte nå er på retur i Norge.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 241 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

De siste to ukene har antall nye koronainnleggelser per uke falt fra en topp på 545 til 345 i forrige uke, skriver FHI i en ny risikovurdering.

– Slik situasjonen ser ut nå, kan samfunnet fortsette med normal hverdag uten særlige smitteverntiltak mot covid-19, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

I tillegg har antallet innleggelser per uke på intensivavdelingene falt fra 56 til 29 pasienter i samme periode.

– Vi har samtidig grunn til å vente en ny bølge med covid-19, trolig til høsten eller vinteren, og det kan også hende vi ser en ny bølge av en ny variant allerede i sommerhalvåret. Det er også mulig at epidemien vil fortsette på et mellomlavt nivå gjennom sommeren, sier Stoltenberg.

– Må overvåke nøye

Det er nå en stadig mindre belastning på helsevesenet og samfunnet ved at stadig færre må ha hjemmekontor. Færre blir også smittet, påpeker FHI-direktøren, som likevel understreker at situasjonen fremover er uforutsigbar.

– En helt ny variant kan endre bildet betydelig, men befolkningens grunnimmunitet vil sannsynligvis beskytte godt mot alvorlig sykdom, uansett variant.

Epidemien må overvåkes nøye slik at en eventuell endring i smittesituasjonen blir fanget opp tidlig for å kunne håndteres raskt, riktig og kostnadseffektivt, påpeker Stoltenberg. Kommunene må ha beredskap for å kunne trappe opp smittesporing, testing og vaksinasjon.

Influensa på frammarsj

Samtidig er influensasesongen i full gang i Norge. Den siste tiden har antall influensainnleggelser økt betraktelig. I influensasesongen har hittil 409 personer blitt innlagt, ti av dem på intensivavdeling.

Og sykehusene bør forberede seg på at antall influensainnleggelser vil øke i april. Risikoen for alvorlig sykdom er høyest hos de eldste, de yngste og dem med underliggende sykdom.

– Immuniteten i befolkningen antas å være lavere enn normalt grunnet lite eller ingen influensasirkulasjon de siste sesongene. Det er nå flere barn som aldri har møtt influensavirus før.

Publisert: