Erna Solberg på valgkampturné i Rogaland: – Klima handler om mer enn olje og gass

Statsminister Erna Solberg mener at å kutte leting etter olje og gass for fort vil føre til vedvarende tilbakegang over lang tid i Rogaland. Hun er opptatt av at klima dreier seg om mer enn olje.

Den tre måneder gamle mopsen Anton var en av flere hunder som fikk hilse på statsminister Erna Solberg ved Mosvatnet søndag. Eier er Andrea Håkonsen (11) som er på campingtur til Mosvatnet.
 • Hilde Moi Østbø
  Hilde Moi Østbø
  Journalist
Publisert: Publisert:

– For oss er det viktig å si at vi både skal få ned utslippene og få mer utvikling. Veldig mye av det MDG står for i sin næringspolitikk vil bety at en ikke har rom for det grønne skiftet, fordi bedriftene vil gå dårligere. Å få til klimakutt i Norge handler om å føre en ansvarlig økonomisk politikk for næringslivet som gjør at bedriftene sitter igjen med overskudd, sier statsminister Erna Solberg til Aftenbladet.

Søndag besøkte hun Stavanger og Mosvatnet. Både partifeller, campingturister og folk på søndagstur hadde møtt opp for å sikre seg en selfie med statsministeren.

– Det er veldig fint å være på et kort stopp innom Stavanger. Sånn blir det en søndag, du er rundt og besøker mange, sier statsministeren som har flere stopp på vei sørover mot Kristiansand.

Les også

Regjeringsharselas med MDG: – Etter olje skal vi leve på Nav

– Ikke bare olje

Til nå har valgkampen handlet mye om klima, men Solberg mener debatten er for smal.

– Klimadebatten har bare dreid seg om for eller imot olje, men det er bare er en liten del av diskusjonen om klima. Så lenge dette er hovedtemaet, skygger det for alle de andre sakene som virkelig vil gjøre noe med Norges utslipp, sier hun.

– Hvor lenge skal Norge lete etter olje og gass?

– Vi skal fortsette å lete etter olje og gass blant annet fordi vi vet at det ikke vil bli så høye olje- og gasspriser framover, det vil være lavere aktivitet i virksomheten. Å lukke boken for det vil være å skyve flere arbeidsplasser ut. Det vil være å stoppe arbeidsplasser som man er avhengig av for det grønne skiftet.

– Men hvor lenge skal man fortsette?

– Du kan ikke sette en dato for det. Det som fungerer, er å stimulere til ny aktivitet. Under oljeprisfallet så man at mange bedrifter snudde rundt til å drive med annen aktivitet sånn at de fikk flere bein å stå på enn bare olje. Det er utrolig viktig for Rogaland. Kutter du dette for fort, risikerer du at tilbakegangen starter i Rogaland og kommer til å vedvare over lang tid, sier Solberg.

– Er klima den viktigste valgkampsaken i år?

– Jeg mener at å skape flere arbeidsplasser, få ned utslippene og inkludere flere folk i arbeidslivet er like viktig og de henger sammen.

– Så klima er ikke den viktigste saken?

– En jevnbyrdig viktig sak til å skape flere arbeidsplasser og å inkludere flere folk i arbeidslivet. Du får ikke klimaløsninger hvis du ikke skaper jobber samtidig, å bare se på én sak betyr kanskje at du risikerer å svekke den saken også. Hvis det ikke blir flere jobber klarer vi verken nå klimamålene eller skape flere jobber.

Les også

Nå har butikker og spise­steder kuttet ut plasten, men kundene liker ikke altern­ativene

– Nedbygging

– Hvordan vil det bli for Rogaland hvis MDG kommer i posisjon?

– Det kommer til å bety en raskere nedbygging av en næring før man har klart å omstille arbeidsplassene. De som virkelig skaper de store nye jobbene i det grønne, er de samme selskapene de vil stoppe jobbene til. Deres mulighet til å skape grønne jobber kommer til å bli svekket.

– Er du enig i at vi skal slutte å utdanne folk innen olje og gass?

– Nei, fordi de som er utdannet innen olje og gass har en grunnleggende utdanning i teknologifag du kan trenge i alt annet. Hvis du slutter med den utdanningen, slutter du å ta teknologiløftet for Norge. Da løser vi heller ikke klimautfordringene.

– Så hva vil dere gjøre for klima?

– Opptrapping av co₂-prisen kommer til å bety at å forurense blir dyrere, å ta klimavennlige valg blir billigere. Det blir mer lønnsomt å jobbe med for eksempel vindkraftprosjekter. Vi skal også ha fossilfrie byggeplasser, nullutslipp på ferjer og hurtigbåter i løpet av de neste to årene og standardkrav på offentlige innkjøp bidrar til å løfte teknologien.

Les også

FN-rapport: Klimaendringer setter en milliard barn i fare

Statsminister Erna Solberg på valgkampturné innom Mosvatnet søndag 29. august.

På gjerdet

Høyres oppslutning har falt både i Rogaland og nasjonalt på de siste målingene.

– Vi vet at vi har mange velgere på gjerdet. Vår jobb er å jobbe intenst og hardt for å vise hvorfor folk skal stemme på Høyre, sier hun.

– Ved forrige kommunevalg mistet dere flere ordførere i Rogaland. Hva har skjedd?

– Når man har hatt makt lenge, vil det være en årsak at man vi ha et skifte og prøve noen andre. Så er det alltid en kamp om å komme tilbake. Jeg tror at Rogaland kommer til å forbli et blått fylke også etter dette valget og neste kommunevalg.

Les også

Parti­ledere be­krefter: FNs klima­rapport endrer ikke kursen

Les også

Trøbbel i sikte uansett hvem som vinner valget. Her er problem­sakene på begge sider

Ulrikke Torgesern, MDGs førstekandidat i Rogaland.

– Utdatert politikk

Ulrikke Torgersen, førstekandidat for MDG i Rogaland er uenig i det Solberg sier om MDGs klimapolitikk.

– Hun står for en politikk som er utdatert. FN sier vi skal slutte å lete etter olje. Det er farlig både for økonomien vår, arbeidsplassene våre og for klimaet, mener Torgersen, som ikke er redd for en økonomisk tilbakegang dersom Norge slutter med leting etter olje og gass.

– Klimaendringene koster dyrt, både i liv og i kroner og øre. Nå handler det om å ta inn over seg virkeligheten. Å fortsette som før er direkte uansvarlig. Erna Solberg må gå i seg selv og lytte til FN.

Hun mener næringslivet er klare for omstillingen.

– De mangler bare tydelige signaler fra politikerne, og de ønsker forutsigbarhet. Hvis vi fortsetter å subsidiere oljenæringen, fortsetter vi å subsidiere en næring vi skal omstille. Vi må heller bruke pengene på grønn industri, sier Torgersen

Publisert:

Stortingsvalget 2021

 1. Miljø­partienes gode olje­plan 2025

 2. Lekkasjene tyder på tynn suppe

 3. Mellom barken og Vedum – fiasko for Støre?

 4. Unio ut med kravliste til regjeringsmakkerne Støre og Vedum

 5. Sonderingene fortsetter med forsterket mannskap

 6. Har kristelighet, mangler folke­lig­het

 1. Stortingsvalget 2021
 2. Politikk
 3. Klima
 4. Erna Solberg
 5. Mosvatnet