Spiller gjerne solo

Er du på konsert med Stavanger Symfoniorkester, titt etter mannen bak de store heksegrytene, paukene. Tror du han bare står der og slår, tråkker du en ambisiøs musiker med lang utdannelse på tærne.

Publisert: Publisert:
  • Helene Andreassen Tekst Pål Christensen Foto
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Odd Børge Saglands lidenskap er slagverk. Ikke på grunn av rytmen, men klangen.

36 år gamle Sagland fra Sandnes fikk sitt første slagverk som femåring. Godt brukt, men det hindret ham ikke å dælje løs slik at søsterens pianoøvelser ble fullstendig marginalisert.

Foreldrene hadde imidlertid klokskap nok til å isolere veggene til junior istedenfor å løfte pekefingeren. Slik kunne lidenskapen for trommene få fri utfoldelse.

Resultatet av det, ble at Odd Børge Sagland var den yngste fulltidsstudenten ved Norges musikkhøgskole, bare 17 år gammel. Da hadde han allerede vært hospitant i symfoniorkesteret ett år og mangeårig elev ved Sandnes musikkskole under kyndig ledelse av Barna Palko.

Stikker framfor snop — En lp-plate med trommeslageren Gene Krupa gjorde sitt i valget av yrke, sier Odd Børge Sagland, som sprenger inn et intervju mellom intense øvinger med symfoniorkesterets slagverksgruppe foran konserten på Sting Nere i helgen.

— Krupa imponerte med lyden, klangene han klarte å få ut av trommene. Jeg gjorde alt for å etterlikne han. Øvde og øvde og øvde. Når de andre barna fikk lørdagsgodt, fikk jeg nye trommestikker. Jeg slet ut et par i uka, ler han.

Han skrev også til store studiesteder i utlandet og fikk opptakskrav med pensumlister. Han kjøpte notene og strevde seg gjennom dem. Det var tromme han ville.

Gikk av seg skoene Slik gikk det til at tenåringen ikke gikk i farens fotspor som hadde ført til skoforretningen Sagland Sko i Langgata, men flyttet til Oslo med trommene.

Der ble han nødt til å ha et biinstrument. Det ble piano, men klaverlæreren på Musikkhøgskolen, Kåre Ørnung, synes ikke det var videre stas med biinstrumentstudentene.

— Mye tid gikk med til å stemme pianoet istedenfor å spille, ler Odd Børge.

Etter kandidateksamen fortsatte han studiene ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. I 1991 avsluttet han to års soliststudium hos professor Bent Lylloff med en offentlig debutkonsert. For denne konserten fikk han strålende kritikker, og ord som «slagverktalent av internasjonalt format», «virtuost» og «uttrykksfullt» ble flittig brukt i omtalene.

Aktiv i Europa I 1992 ble han medlem av Berliner Filharmoniens Herbert von Karajan-Akademie og har siden da hatt et tett samarbeid med Berlinerfilharmonikerne på flere turneer og cd-innspillinger.

I årene etter får Odd Børge Sagland et imponerende rulleblad med engasjement i forskjellige orkestre, som solopaukist i Danmark Radios Symfoniorkester, som slagverker i Berliner Sinfonic Orchester og fra 1996 1. solopaukist i Thüringen Philharmonic. I 2002 vender han nesen hjem til Norge og Rogaland og jobben som solopaukist i Stavanger Symfoniorkester.

Innimellom alt dette har han i årene fra 1988 og framover hatt en rekke studieopphold i Würzburg, Wien og New York og har som kammermusiker og solist gjestet prestisjetunge festivaler i Tyskland, Sveits, Amerika og Asia.

Viktig medspiller Odd Børge Sagland komponerer også musikk selv, og han har samarbeidet med flere samtidskomponister, blant andre Arne Nordheim. I 1990 spilte Odd Børge Sagland inn en solo-cd «Respons.»

— Arne Nordheim er det mennesket som har betydd mest for meg. Han har lært meg en ærbødighet for musikk. Jeg ble kjent med han på Black Box på Aker Brygge som 17-åring, og har samarbeidet med ham atskillige ganger. Nå gleder jeg meg til en ny konsert med Nordheims musikk i januar, sier Odd Børge Sagland.

helene.andreassen@aftenbladet.no

Publisert: