Tore på sporet av makt i Stavanger

Tore B. Kallevig (37) blir gjerne Stavangers nye Sevland. Og det ikke bare dialekten «nordante» han har felles med ordføreren.

Tore B. Kallevig (37) er en travel mann og reiser gjerne privat med venner og familie og i Avinor-jobben sin. – Er jeg brun? Det må være etter at jeg var i Paris. Der var det 20 grader og vi kunne sitte på uterestaurant, sier Kallevig.
 • Elisabeth Seglem
  Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Mandag kveld meldte Tore B. Kallevig seg på kampen om å bli ordfører Leif Johan Sevlands (H) etterfølger i Stavanger. Nå vil den 37-årige tobarnsfaren bosatt på Madlasandnes ha makt i Stavanger.

Og kanskje har han lært av Sevlands evne til å bygge seg opp ved hjelp av bredt politisk samarbeid.

– Høyre og sentrumspartiene sier de vil fortsette budsjettsamarbeidet med Ap etter valget. Hvordan skal Frp komme i posisjon?

– Jeg vil ikke ekskludere noen partier fra et samarbeid med oss. Det må være valgresultatet som danner grunnlaget for hvem vi skal samarbeide med.

– Kan det være Ap og?

– Som sagt, jeg vil ikke ekskludere noen. Jeg stiller meg helt åpen. –Hvor står du politisk og i Frp?

– Allerede på skolen var det ganske tydelig hvor jeg sto politisk. Jeg skrev stil og klarte aldri å være balansert. Det var ikke til overraskelse for noen at jeg i ung alder ble medlem i FpU i Haugesund. Samtidig er jeg opptatt av at vi i lokalpolitikken må ha en stor grad av pragmatikk. Selvfølgelig har vi en ideologisk plattform, men uten en pragmatisk tilnærming så får vi ikke de gode løsningene for byen vår og de menneskene som bor her.

– Hva skiller deg fra en høyremann?

– Høyre har veldig mye bra på programmet. Og Høyre her i byen er jo pragmatiske.

– Og lyseblå. Du vil farge Stavanger litt mer mørkeblå?

– La oss si litt tydeligere blå.

– Er de store bevilgningen til konserthus og kultur som skiller deg fra Høyre?

– Nei, se på møteprotokollene. Det er mange saker. Og så er det ikke slik at vi er imot et konserthus. Det som reiser seg i Bjergsted nå er jo fantastisk. Men så er det prislappen da som er bekymringsfull. Vi mener dette ikke bør gå på bekostninger av kjernevirksomheten i kommunen, som skole og helse. Lovpålagte oppgaver er hovedansvaret vårt.

– Men du skal gå i konserthuset selv?

– Ja, jeg gleder meg!

– Hva vil du se i konserthuset da?

– Jeg er ganske allsidig. I fjor så jeg Whitney Houston i Stavanger.

– Da ble du tvunget til å gå?

– Ja, det var en selsom opplevelse. Men det var kjekt også. Ikke skriv noe annet, da får jeg kona på nakken. Nei, jeg er i grunnen altetende.

– Skal alt være traurig med Frp da?

– Nei, men det må være samsvar mellom inntekter og utgifter og vi vil ha skatter og avgifter ned.

– Det var en spesiell situasjon da du fire måneder etter at du trakk deg fra Frps valgliste, måtte ta stilling til om du ville erstatte tidligere ordførerkandidat Trond Birkedal?

– Ja. Engasjementet har vært der hele tiden, det er det ingen tvil om. Men jeg og familien måtte nullstille oss og bestemme oss raskt sist uke. Det var ganske tøft altså.

– Ser du at det fortsatt er plass for Trond Birkedal videre i partiet?

– Det har jeg ikke tenkt så mye på. Jeg tenker først og fremst på at politikken vår ikke endres av Birkedal-saken. Så skal vi skal vise omsorg for alle de som er berørt i denne saken.

– Du har ikke snakket med Birkedal selv ennå?

– Jeg har ikke snakket med Trond, men med familien hans gjentatte ganger. Jeg har fått gratulasjoner og lykkønskninger etter nominasjonsmøtet, og oppmuntringer før jeg hadde bestemt meg for å stille til valg.

– Det må være greit?

– Jeg synes det er beundringsverdig at de med den belastningen de har, i det hele tatt har evnet å tenke på meg og lokallaget. Det er ganske sterkt.

– Kommunevalgkampen står for døra. Hvilke er de viktige sakene?

– Jeg tror byutviklingspolitikk, arealdisponering vil være fremtredende i valgkampen. Vi har to ordførerkandidater med bakgrunn fra kommunalstyret for byutvikling (Kallevig selv og Høyres Christine Sagen Helgø red.anm.).

– Du vil ta høyde for byvekst?

– Ja, og legge til rette for vekst. Og her er også samferdsel og miljø sentralt. Jeg ser at trafikken hoper seg opp. Jeg kjører selv fra Madla inn hit til rådhuset. Skal jeg arbeide her i sentrum som må jeg kanskje få med busskort eller motorsykkel. Du leter etter alternative løsninger som enkeltindivid. Som politikere gjør du det samme. Andelen kollektivreisende i denne regionen er altfor lav.

– Frp må vel ta sin del av ansvaret som veiparti nummer en?

– Ja, veitrafikken har økt, men samtidig har utslippene faktisk blitt litt redusert. I framtiden vil bilprodusent ha fokus på å få ned utslippene ytterligere, og forbrukerne er bevisst dette. Det må være åpenbart at vi må vurdere å utvide en vei som ikke tåler mer trafikk. Men det er ikke politisk korrekt å si det.

Les også

 1. Etterlyser varslingskultur

 2. «Vi kan bli bedre på varsling»

 3. Birkedal: - Vil ta en eventuell straff og komme meg videre med et nytt liv

 4. Frp tilbake <br/>på mars-<br/>målingene

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Dette sier advokater om Inger-Tone sin sak

 2. Alvorlig ATV-ulykke mellom Ålgård og Kverneland

 3. Mette må beskytte seg mot vind, og dusjing er som piske­slag: – Smerter styrer livet mitt

 4. Trond Giske innlagt på sykehus

 5. Legevikar skal ha vaksinert folk på parkerings­plass og tatt med seg brukte vaksine­glass hjem

 6. Stadig flere kvinner gjør som henne