Kristenleder bagatelliserer nakenfilming

— Dette synes jeg faktisk ikke er noen big deal, sier kirketopp Anders Torvill Bjorvand.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Bjorvand er i lederskapet i Oase, som er en kristen stiftelse som arrangerer store konferanser over hele Norge.

Han sier han har stor sympati for Trond Birkedal. Det skriver Vårt Land.

«Ikke big deal»

«Synes synd på Trond Birkedal. Må være rimelig grusomt å bli hengt ut i alle landets aviser med krigstyper, navn og bilde for en sak som i mine øyne er forholdsvis liten. Det er et stort ansvar redaktørene påtar seg ved å sette ham så kraftig i gapestokk», skriver han.

I kommentarfeltet forklarer han hva han mener.

«I fare for å bli angrepet her, så synes jeg faktisk ikke at dette er noen «big deal».

«Om noen hadde filmet meg i dusjen så er det klart jeg også mener at det burde blitt en politisak, og forhåpentligvis en bot, men neppe noe mer enn for å kjøre litt fort.»

Bjorvand legger til at når man har gjort noe galt skal man «få en rettferdig dom». Han sier også at «dersom noen har posisjoner med tillit, skal disse opp til vurdering»:

«Det er når disse funksjonene ikke håndheves at pressen har en viktig og gravende rolle. Når alt er ute i det åpne blir gapestokk-funksjonen til pressen helt meningsløs og ytterst umoralsk», skriver han.

Overfor Vårt Land presiserer han videre:

Det er rett at han trekker seg. Men tillitsbruddet går ikke i og for seg på utøvelsen av embetet. Når det gjør det skal pressen helt klart sparke oppover. Men det er ikke det som er tillitsbruddet her. Dette er en dypt personlig skambefengt tragedie.

– Frp har vært opptatt av strenge straffer for seksuelle forbrytere. Er det ikke da ekstra aktuelt å skrive om en slik sak?

– Nei, jeg synes ikke det. Det beviser bare at de er mennesker som alle andre. Om de taler for strengere straffer regner jeg med at de mener det når de bryter loven selv også.

– Du brukter uttrykk som «dette er ikke noen big deal»?

– Ja, slik det er fremstilt høres det ut som en mindre forseelse som vil resultere i et forelegg. Det er stor forskjell på det og ting som gir en fengselsdom. Men her rulles det opp nye ting, blant annet om alderen på gutten, som gjør at saken kan få en litt annen vending.

— Uansvarlig og slumsete

Gro Skartveit, fylkestingsmedlem for Venstre i Rogaland, sier til avisen at hun reagerer sterkt.

– Dette er forferdelig for Oases del. Dette kunne jo skjedd i Oase-sammenheng også. Er dette måten han ville møtt en som fortalte om slike ting på? spør Skartveit, som er utdannet sosionom og arbeider med terapeutisk virksomhet.

Leder for Kirkens Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep, Elisabeth Torp, sier til Vårt Land at Anders Torvill Bjorvand tar til orde for «en veldig uansvarlig holdning til et menneskes erfaring».

– Jeg synes dette er både uansvarlig og slumsete. Han er utydelig på grenser. Mennesker som har posisjoner er nødt til å være tydelige når vi uttaler oss om kropp og seksualitet, legger hun til.

Publisert: