Avgiftssjokk for nye Tesla-eiere

Regjeringen vil ta bort fritaket for engangsavgift for de tyngste elbilene, de over to tonn, og ha en egen avgift for elbiler. Dette rammer Tesla-eiere. Elbiler under to tonn vil fortsatt være fritatt for engangsavgift.

Elbiler over to tonn rammes av ny avgift. De største Tesla-modellene blir dermed dyrere.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Avgiften vil ramme eiere som kjøper bilen neste år. Den dyreste Teslaen, Model X, får en kraftig avgiftsøkning på mellom 70.000 og 80.000 kroner. Model S-eiere må ut med noen tusen kroner. Model 3 rammes ikke.

– I dag er det bare Tesla-modellene som vil rammes av den nye avgiften her i landet, men flere av de store bilprodusentene har varslet at det kommer tyngre elbiler neste år som kan bli rammet av den nye engangsavgiften, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu til Aftenbladet.

Flere tusen på venteliste

Flere tusen nordmenn står nå på venteliste for å få kjøpe nye store elbiler fra merker som Jaguar, Audi, Mercedes og Volkswagen. Om avgiftssjokket fører til at mange vil trekke seg, gjenstår å se.

Ifølge Motorvognregisteret var det 11.550 elbiler i Rogaland ved utgangen av september, som utgjør 8,9 prosent av elbil-parken i hele landet.

– I Rogaland er det registrert 915 Tesla S-modell, og 245 Tesla X-modell, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening til Aftenbladet.

Det betyr at hver tiende elbil i Rogaland er en Tesla. På landsbasis er tallet mellom 14 og 15 prosent, ifølge Frydenlund.

Mister fordelene

– Hvorfor innfører dere denne «Tesla-avgiften», samferdselsminister Ketil Solvik Olsen?

– Det er ytterst få biler over to tonn som blir rammet, men vi ser at dette er biler som sliter mer på veiene. Avgiften er et signal om at over tid vil elbiler bli behandlet som alle andre biler. Som bilinteressert fyr selv ser jeg jo hva som er i markedet og ikke minst hva som er på veien, og det er en stor portefølje av andre elbiler tilgjengelig som også har lang rekkevidde, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til Aftenbladet.

I forslag til statsbudsjett vil el-biler under 2000 kilogram fortsatt være fritatt for engangsavgift. El-biler på 2250 kilogram får en engansavgift på 35.900 kroner og el-biler over 2500 kilogram får en avgiftsøkning på 82.800 kroner.

Firmabiler mister rabatt

Samtidig vil regjeringen oppheve den særskilte rabatten for alle som har elbil som firmabil, uansett størrelse, og legge om firmabilbeskatningen fra 2018. Fordelen ved å bruke arbeidsgivers bil til private formål er i utgangspunktet skattepliktig inntekt. Den skattepliktige fordelen ved privat bruk av firmabil er 30 prosent av bilens listepris som ny inntil 299.100 kroner og 20 prosent av det overskytende. For biler som er eldre enn tre år, reduseres listeprisen med 25 prosent ved fordelsberegningen. Alle elbiler har til nå fått en særskilt rabatt i firmabilbeskatningen ved at listeprisen halveres.

I proposisjonen til Stortinget skriver regjeringen:

«Fordelsskatten på en gjennomsnittlig elfirmabil (for eksempel e-Golf) vil øke med om lag 20.000 kroner. Brukeren av en kostbar firmaelbil (eksempelvis Tesla S) får økt skatten med om lag 40 000 kroner, avhengig av modell. I 2016 hadde skattytere med elfirmabil en gjennomsnittlig bruttoinntekt på om lag 950 000 kroner.»

Nå vil alle elbiler miste denne rabatten hvis regjeringen får Stortinget med på denne endringen.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/sa/multimedias/9d76dc41365f303f534b0f5200bdd97b/Statsbudsjettet-spelt

Publisert: