OBS-varsel om mandagsværet

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Rogaland for mandag. Fra mandag morgen ventes mellom 50 og 70 millimeter nedbør.

Noen steder i Rogaland kan få opp mot 100 mm nedbør mandag. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Terese Torgersen
 • Håkon Jonassen Norheim
  Journalist
 • Janne Hagen
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Meteorologisk institutt venter svært mye nedbør i Rogaland fra mandag morgen. I løpet av 24 timer er det ventet mellom 50 og 70 millimeter, lokalt opptil 100 millimeter nedbør på 24 timer.

Meteorologisk institutt har derfor tatt kontakt med Fylkesmannen i Rogaland. De er urolige for at kombinasjonen kjøligere vær og mye nedbør kan føre til at store deler av nedbøren kommer som snø, og Fylkesmannen har valgt å varsle om uværet.

Veimeldingssentralen i Bergen hadde ved 7-tiden mandag morgen ikke fått inn særskilte meldinger om veiforholdene i Rogaland. Det er imidlertid allerede innført kolonnekjøring over Haukeli.

Les også

Stengte fjelloverganger og vanskelige kjøreforhold flere steder

– Ingen tiltak

– Her er det veldig rolig. Det verste været har nok gått forbi oss og nådd Hordaland. Det har ikke kommet inn her, sier vaktleder i Rogaland brann og redning IKS, Stein Arild Egeland.

Det er ikke satt i gang noen vær-relaterte tiltak lokalt.

– Ikke annet enn at vi vet om det som er varslet. Vi har fått obsvarsel fra NVE, sier han.

Bekymret for store snømengder

I OBS-varselet er snøgrensen stipulert til mellom 100 og 300 meter over havet, men snøen kan komme enda lenger ned. Ifølge vakthavende meteorolog er det områdene sør for Boknafjorden som får mest nedbør. Gjerne ikke helt ute langs kysten, men litt inn i landet.

– Fylkesmannen minner om de store snømengdene som falt på Jæren i 2012. Dette været var også bare meldt som OBS-varsel. Det oppfylte ikke kriteriene for ekstremvær fordi det var for lokalt. Det førte likevel til store problem, spesielt med tanke på framkommelighet, skriver Fylkesmannen.

Det kommer i tillegg til å blåse ganske kraftig, og det ligger også ute et OBS-varsel med vind. Fra søndag ettermiddag kan det komme vindkast estimert til mellom 25–30 meter per sekund fra sør/sørøst. Fylkesmannen ber aktuelle kommuner om å forberede seg på at det kan komme mye snø fra mandag morgen.

– Ikke driv uteaktivitet

– Mandag er ikke den dagen du bør drive med uteaktivitet, sier vakthavende meteorolog Tone Christin Thaule ved Meteorologisk Institutt til Aftenbladet.

Frem til tirsdag er det mye dårlig vær i vente, og Thaule forteller at det er viktig å ta hensyn til været de kommende dagene.

– Sterk vind og mye snø er en dårlig kombinasjon for sikten, sier hun.

Sterk vind

Søndag er det ventet sterk vind og mye snø i distriktet.

– Foreløpig blåser det stiv kuling langs kysten, og den vil øke til sterk kuling. Det kan bli en turbulent søndag, sier Thaule.

Det blir lave temperaturer i distriktet. Langs kysten i lavlandet vil det være plussgrader, mellom to og tre, mens i fjellet blir det kuldegrader.

Mye snø

Thaule forteller at det kan komme mye snø fra natt til mandag og natt til tirsdag, men på tirsdag går nedbøren over til bygevær. Da vil også vinden roe seg.

Hun forteller at det er stor sannsynlighet for at det vil komme en del snø i Brekko også.

Les også:

Les også

 1. Skiløpere ble hentet med helikopter ved Gullingen

 2. Stortingsrepresentant tror snø kan bli den nye oljen

 3. Innfører redningsavgift for fjellturister

Publisert:
 1. Vær
 2. Snø
 3. Fjell
 4. Rogaland

Mest lest akkurat nå

 1. Elevar frå Finnøy byter til kristen privatskule på grunn av mistrivsel

 2. Norge-rival sendte varsku

 3. OL-sølv til Borch: – Et rotterace

 4. Laget fikk tung beskjed. Like etter smalt det igjen: – En sjokkopplevelse

 5. Fire nye smittetilfeller i Sandnes, to i Stavanger

 6. Bilfører var ruset på narkotika og alkohol