Dobling av narkotikasaker blant ungdommer: - Foreldre er naive

STAVANGER: I 2017 ble det registrert 102 narkotikasaker blant ungdommer i Stavanger. Til nå i år er det registrert 113 saker.

Politioverbetjent Kathrine Sæland Rotseth, som er leder for forebyggende avsnitt i Stavanger, mener utviklingen er bekymringsfull.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

- Den voldsomme økningen er bekymringsfull. Ikke minst fordi den først og fremst ser ut til å være blant unge ungdommer. Vi registrerer en holdning som vi må ta tak i. Når vi oppdager narkotikabruk, og tar ungdommen inn på stasjonen, ender vi mange ganger opp med å høre gutten eller jenta legge ut om hvor mye som er positivt med for eksempel å røyke hasj, sier politioverbetjent Kathrine Sæland Rotseth.

LES OGSÅ: Ungdomsvold-trend: Ønsker å straffe de som filmer

Også antallet registrerte voldssaker blant ungdommer i Stavanger går kraftig opp. Til nå i år er det registrert 48 voldsepisoder. Dette er en dobling sammenlignet med fjorårets første seks måneder.

Ikke mitt barn

Torsdag skrev Aftenposten at politiet er overrasket over at enkelte foreldre tar lett på ungdommens hasjrøyking. Rotseth, som er leder for forebyggende avsnitt i Stavanger, har ikke inntrykk av at foreldrene politiet i Sør-Vest politidistrikt er i kontakt med bagatelliserer narkotikabruken.

- Men det er en del foreldre som er naive. Foreldre som har behov for å skylde på andre ungdommer om deres sønn eller datter blir tatt for bruk. De kan ikke tro dette om sine egne barn, sier Rotseth, som oppfordrer foreldre til å snakke med ungdommen om narkotika.

Les også

Ungdomsvold-trend: - Vi foreldre må møtes og snakke om kriminalitet som rammer og begås av våre barn

Les også

- Det finnes en del redde ungdommer i Stavanger

- Vi vet at ungdommer leser seg opp på hasj og marihuana, som er de vanligste rusmidlene blant yngre. Videre registrerer vi at de kun legger vekt på det som er positivt. De ser ikke ut til å bry seg om alt det negative ved narkotikabruk. Her kan foreldre fylle på med informasjon slik at bildet blir mer balansert, sier politioverbetjenten.

Svartmaler ikke

De aller fleste narkotikasakene som er registrert blant ungdommer i Stavanger til nå i år er knyttet til bruk og besittelse. Ifølge Rotseth er det snakk om små mengder narkotika i hvert tilfelle.

LES OGSÅ: Med blodet rennende fra ansiktet blir offeret kommandert til å kysse voldsutøverens sko

Samtidig som hun mener at utviklingen gir grunn til bekymring, tror hun at noe av økningen kan skyldes at politiet nå jobber mer målrettet inn mot ungdomsmiljøene. Det forebyggende avsnittet i Sør-Vest politidistrikt ble opprettet i mars.

- Narkotikasaker er noe politiet produserer. Jo mer vi jobber med dette jo flere forhold vil bli avdekket. Slik sett er det logisk at vi har en økning. At økningen er så stor, sier meg likevel at dette er noe vi må jobbe mye med, sier politioverbetjenten, som mener at tilgangen til narkotika i ungdomsmiljøer har blitt større.

- I undersøkelser svarer ungdommer at de kan skaffe seg narkotika i løpet av minutter, sier Rotseth.

Tilfeldig

Aftenbladet har skrevet flere artikler om det politiet omtaler som en ungdomsvold-trend hvor svært grov vold blir filmet og lagt ut på sosiale medier. Ifølge politiet knyttes ikke volden opp til bestemte grupper. Både voldsutøvere og voldsoffer har alle typer bakgrunner og kommer fra alle sosiale lag.

Til nå i år er det registrert 113 narkotikasaker på ungdom under 18 år i Stavanger. Økningen er størst blant 16-åringer.

- Det samme gjelder ungdommer som blir tatt for narkotikabruk. Det fremstår som mer eller mindre tilfeldig hvem som prøver narkotika, sier Rotseth.

Lisbeth Skibenes, som er avdelingsleder på K46 (se faktaboks) er enig.

- Disse utfordringene finnes i alle typer familier. Det er ikke slik at det bare er ungdommer som sliter som begynner med narkotika. Vi er også i kontakt med ungdommer fra ressurssterke familier, sier Skibenes, som i større grad også ønsker kontakt med foreldre.

Finnes hjelp

At det nå kommer en bølge i denne typen saker overrasker ikke Skibenes. Hun tror at ungdommer bruker avkriminaliserings-debatten og at flere tolker den som et signal om at narkotika ikke er farlig.

LES OGSÅ: Ny grov ungdomsvold-episode i Stavanger

- Det er svært viktig at foreldre snakker med ungdommene om rusmidler, men vi vet at foreldres kunnskaper på feltet ikke alltid strekker til. Samtidig mener ungdommene selv at de har mange gode argumenter. Nå har for eksempel cannabis blitt legalisert i Canada, sier Skibenes og fortsetter:

- Det finnes hjelp. Foreldre kan komme til K46 for å tilegne seg kunnskap om rusmidler.

Publisert:
 1. Cannabis
 2. Narkotika
 3. Sør-Vest politidistrikt
 4. Hasj
 5. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 5. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager

 6. – Benny var oppgitt og holdt på å le seg ihjel av ham