Krever bedre ruter for den nye Ryfylkeferja

Kommunene Suldal og Tysvær har utarbeidet nytt ruteforslag for den nye Ryfylkferja.

Finnøysambandet skal bare betjene øyene i dagens Finnøy. Altså droppes anløp av Nedstrand i Tysvær, samt Hebnes, Foldøy og Jelsa i Suldal, som i stedet skal trafikkeres av Ryfylkeferja. Foto: Pål Christensen

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Fra 2021 blir det helt nye ferjeruter på Ryfylke-fjordene. Det dreier seg i praksis om to ulike samband. Det ene er Finnøysambandet, som i framtiden bare skal betjene øyene i dagens Finnøy. Altså droppes anløpene av Nedstrand i Tysvær, samt Hebnes, Foldøy, Jelsa i Suldal.

Den andre delen av anbudet gjelder kombibåten MS Lysefjord, som i dag har sitt hovedområde i Lysefjorden, men betjener Fisterøyene tre dager i uka. Ruten starter og slutter i Stavanger og har snuhavn i Judaberg. Fra 2021 skal kombibåten erstattes av en ny ferje, som minimum tar 25 personbilenheter og 2 vogntogenheter. Ryfylkeferja skal betjene Fisterøyene, samt Nedstrand, Hebnes og Foldøy, når disse mister Finnøy-sambandet. Alle småøyene i kommunene Finnøy, Rennesøy, Strand og Hjelmeland får daglige ferjeanløp.

Suldal og Tysvær ønsker at Ryfylkeferja skal gå i dette rutenettet.

Ikke fornøyde i indre Ryfylke

Beslutningen er tatt av Rogaland fylkeskommune, og folk i indre Ryfylke er misfornøyd.

– Tysvær og Suldal kommune blir ofret for å sikre et bedre ferjetilbud i søre delen av sambandet. Dette er kort og godt ikke godt nok, uttalte ordfører i Suldal Gerd Helen Bø (Sp) og ordfører i Tysvær Sigmund Lier (Ap) da planene ble presentert i desember.

Både Suldal og Tysvær kommune mener at det nye forslaget, ikke dekker de reisende sitt
behov. I dette ruteopplegget er det ikke mulig for Foldøy å komme seg til Jelsa og det er heller ikke mulig å reise Nedstrand-Foldøy om morgenen. De ønsket lengre åpningstid, for å bedre tilbudet i nordre del. Dette vil koste 1 million kroner ekstra.

Ordførerne hadde møter med fylkespolitikere før jul. Disse ville ikke endret på vedtaket om at Finnøysambandet bare skal betjene øyene i Finnøy, men signaliserte at de var åpne for endringer i ruteopplegget Kolumbus har laget. Kolumbus har lagt opp til åpningstid mellom klokka 07.30 og 18.30.

Kommunene har spilt inn at Ryfylkeferja skal ha disse rutetidene i nordre del av rutenettet.

Fellesforslag fra nord

Kommunene har utarbeidet et felles forslag til ruter. Oppsettet er utarbeidet i samarbeid med Nedstrand Bygdeutval og Foldøy Fastbuarlag. Kommunene har følgende krav til Ryfylkeferja:

 1. Ferja må ha plass til minst 40 personbiler.
 2. Ferja anløper Jelsa.
 3. Start- og endested er Nedstrand.
 4. Ferjeanløp og -tider blir justert etter punkt 2 og 3.
 5. Ferja bør ha salong oppe, og motorkapasitet for å ta inn forsinkelser.
 6. Anløpene må være faste, ikke etter bestilling.

Uavklart

Kommunene i sør, det vil si Hjelmeland, Strand, Rennesøy og Finnøy, har kommet med et felles innspill der rutetidene er justert med noen minutter for å optimalisere anløpene.

Kommunikasjonssjef Grethe Skundberg i Kolumbus opplyser at de i stor grad kommer til å ta hensyn til innspillene fra sør, mens innspillene fra nord legges inn som opsjon i anbudet. Det innebærer at fylkespolitikerne kan ta stilling til om rutene skal utvides i nord når de ser prisen.

– Innspillene fra kommunene i sør er rutetekniske, innenfor rammene og på vegne av alle berørte kommuner, vi kommer derfor i stor grad til å ta hensyn til disse innspillene. Ruteforslaget til kommunene i nord er ikke innenfor rammene til gjeldende fylkestingsvedtak, dette forslaget vil derfor bli lagt inn som en opsjon i anbudet. I tillegg har kommunene i nord kommet med innspill til selve fartøyet, noen av disse forslagene vil bli tatt til følge. Deler av dette kommer an på tilgjengelig materiell og anbudsprosessen generelt, opplyser Skundberg.

Les også

 1. Ny ferjerute mellom Finnøy og Tau

 2. Finnøy vant kampen om bedre ferjeruter - indre Ryfylke tapte

 3. Vann Finnøy kampen om ferjerutene?

 4. Vi vil beholde ferja vår – limet i Ryfylke!

 5. Kampen om ferjene i Ryfylke

 6. Varsler store endringer i Finnøy-rutene

 7. – Heller vei enn tre nye ferjer

 8. Foldøy vant første runde i ferjekampen

Publisert:
 1. Finnøy
 2. Nedstrand
 3. Ryfylke

Mest lest akkurat nå

 1. Kapteinen døde - skip til kai i Randaberg med sju koronasmittede om bord

 2. Kristine (29) har gjort et utradisjonelt karriereskifte

 3. Ett kritisk hensyn stopper Iselin Nybø fra å flytte 140 stat­lige arbeids­plasser fra Oslo til Rogaland

 4. Mutert koronavirus i Klepp var sør-afrikansk

 5. Aktor krever 12 års fengsel: - Han fikk begge guttene til å tro at deres verste mareritt var en drøm

 6. Økt smitte i regionen: - Begrens antall nærkontakter