Wirak vil kutte ut sosiale medier

En heftig Facebook-debatt om kvelden er gjerne slettet morgenen etter. Ordfører Stanley Wirak vil nå droppe sosiale medier, men tar ikke på seg ansvaret for det dårlige debattklimaet.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak mener det er best å holde seg borte fra sosiale medier, etter at flere diskusjoner har tatt av.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Fredag kveld la Sandnes-ordfører Stanley Wirak ut et innlegg på Facebook, der han kritiserte idrettslederne for å si nei til ishall og nysatsing for barn og unge. Kommentarfeltet tok raskt av. Flere tok til orde for at Sandnes trenger idrettshall og svømmehall før ishall. Og de oppfattet at Wirak stilte et ultimatum: Ishall eller ingenting.

Wirak skrev blant annet:«Jeg gremmes». Da en innbygger etterlyste flerbrukshall i Skaarlia, svarte Wirak: «Kommer så snart som mulig. Ikke grin før du kjenner vondt!»

Etter en stund valgte ordføreren å slette innlegget.

Wirak la ut dette fredag kveld, men etter at diskusjonen tok av i sosiale medier, er det nå fjernet.

– Mitt poeng var at nå foreslår vi en ishall, ikke en annen hall. Jeg tok innlegget bort fordi kommentarene tok feil vending. Jeg syns imidlertid vi politikere har en god tone i bystyret og overalt, sier Wirak.

– Må ha lov til å ha meninger

Sosial medier vil han nå likevel kutte ut å bruke.

– Det nytter ikke å legge ut meninger selv, det er det ikke klima for. Det er like greit å holde seg borte fra sosiale medier. Det tar fort litt av, sier han.

– Men vi må heller ikke komme dit at vi ikke tør å delta i debatten fordi noen kan bli støtt. Da må noen politikere tåle å få noe tilbake.

– Har du noe ansvar for at debatten tok feil vending?

– Nei. Vi må nesten få lov til å få frem våre meninger, men når det tar litt av, må vi avslutte det, sier Wirak.

Osorio mener posisjonen den siste tiden har lagt ut overskrifter fra aviser, i stedet for å gå inn i selve saken. Wirak la også ut et innlegg Aftenbladet skrev i forrige uke, om kulturbyen i Sandnes som har falt over 200 plasser på Norsk kulturindeks de siste 7 årene.

– Debattklimaet er skarpere

Ap-politiker Arne Buchholdt Espedal mener at det er en generell trend at debattklimaet har en skarpere tone enn før.

– Før fikk du ikke nyheter 24/7. Du hadde mer tid til å tenke deg om før du sa noe. Nå er vi kjappere i avtrekkeren. Det er kamp om å få oppmerksomhet.

– Enkelte i kommentarfeltet mener dere krangler i sosiale medier. Er det greit?

– Det blir nok oppfattet som at vi krangler mer enn vi faktisk gjør, sier han.

– Legger dere ut ytringer som dere ikke burde ha lagt ut?

– Ja, men det må være lov å ha en diskusjon som går i dybden og vi må gjerne være litt spissformulert for å få frem poengene. Det er imidlertid forskjell på å være spissformulert og å snakke usant og slenge dritt, mener Espedal.

– Halvsannheter

Julian Francisco Osorio, toppkandidat for Venstre, var en av dem som hev seg på i kommentarfeltet til Wirak fredag. Han spurte om Wirak stilte et ultimatum om at dersom det ikke blir ishall, så blir det ingenting.

Wirak svarte: «Nå satser vi på ishall. Hvis du vil satse på noe annet, så versågod»

– Jeg syns ikke noe om denne måten å kommunisere på. Når posisjons-politikerne bare legger ut overskrifter, blir det halvsannheter som ikke tjener debatten på noen måte. Det er ikke noe konstruktivt debattklima nå, mener Osorio.

– Uhell

Wiraks innlegg om ishall fikk også Høyres ordførerkandidat, Inger Klippen, til å reagere. Ved en feil publiserte hun et innlegg der skrev «dust» på «min historie» i Facebook-messenger ved siden av ordførerens innlegg.

Høyres ordførerkandidat, Inger Klippen la ut dette innlegget ved en feiltakelse. Hun har beklaget seg.

Innlegget var egentlig ment til en kollega, som en utblåsning. Ordføreren og andre Ap-politikere fikk med seg tabben, og begynte å dele den på Facebook.

Klippen er klar på at hun gjorde en feil, hun har beklaget.

– Uttalelsen min er ikke grei. Jeg har beklaget meg. Det var en teknisk feil. Det var utsagnet til ordføreren jeg refererte til, på samme måte som jeg ville sagt «tåpelig kommentar». Jeg vil ikke at vi kaster dritt til hverandre. Vi må kunne diskutere sak på en ordentlig måte og ikke bare kaste ut halvsannheter og direkte usannheter, sier hun.

Går over stokk og stein

Thor Magne Seland (H) mener det har gått over stokk og stein lenge.

– Det er greit å være uenige, men når gruppeledere, ordførere går til angrep på enkeltpersoner, har det gått for langt. Politikerne bør gå foran som gode eksempler når vi skal lære barn og unge hvordan det offentlige ordskiftet skal være, mener han.

En av postene han reagerer mest på, er da Aftenbladet skrev at «disse er for eiendomsskatt», med bilde av Seland. Dette ble delt av Ap-politiker Annelin Tangen, med teksten: «Høyre reagerer på at Ap, Frp og Sp vil bygge ishall i Sandnes, men har ingen betenkeligheter med å innføre eiendomsskatt».

Seland har tidligere gjort det klart at de ikke ønsker eiendomsskatt, men en såkalt naturressursskatt, som er skatt på ledninger, kraftanlegg og trafostasjoner. En post som i dag Forsand kommune får 40 millioner kroner årlig på, og som vil gi Sandnes kommune 11 millioner i året.

Har slettet

Annelin Tangen har slettet sitt innlegg sitt om eiendomsskatt.

– Jeg ser at innlegget mitt kan ha blitt misforstått, med bakgrunn i at det etter hvert gikk mer på person enn på sak, sier Tangen.

– Føler politikere et ansvar for det de legger ut?

– Ja. Jeg syns ikke noe om de kommentarene som kom. Jeg prøver hele veien å tenke over hva jeg legger ut.

– Hvordan syns du debattklimaet mellom Sandnes-politikerne er?

– Det går ganske fint, men jeg håper ikke at vi skal gå på personer. Det skal være debatt, og det skal være ulikheter.

– Kan dere bli bedre på sosiale medier?

– Ja, vi skal alltid tenke oss om og være greie. Det gjelder både politikere og andre folk. Vi skal behandle hverandre med respekt.

Publisert: