Neppe høyblokk oppå apoteket i Olav Vs gate

Utbyggerne har foreløpig ikke funnet resepten som skal til for å få bygge et høyhus oppå Vaktapoteket i Olav Vs gate.

Forslaget om å bygge ytterligere seks etasjer oppå bygget som i dag rommer Vaktapoteket i Olav Vs gate faller foreløpig på politisk steingrunn i utvalg for by- og samfunnsutvikling.
 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det hjelper ikke at prosjektet styrker sentrum med fortetting nær byens kollektivknutepunkt, at det bygges en liten park i bakkant eller at arealbruken anses å være i tråd med den nye sentrumsplanen.

Anbefaler kutt

Kommunedirektøren mener at bygningens plassering, volum og høyde får for store konsekvenser for naboers uteoppholdsarealer, innsyn til oppholdsrom, lys- og utsynsforhold og bokvaliteter.

Les også

Dette går Stavanger glipp av i Paradis

Les også

Base Property vil kjøpe ut misfornøyde beboere i St. Olavs gate

Han anbefaler derfor at prosjektet reduseres i høyde og i utstrekning, med om lag 950 kvadratmeter.

Forslaget innebærer at høyblokken forkortes mot vest og at sidebygget mot nord tas ut av forslaget.

Tiltakshaver og forslagsstiller er Olav V. gt. AS, som er et selskap eid 50/50 av Øgreid Eiendom AS og Høgevold AS. Forslaget nå er å bygge et kontorbygg, med plass for 3–400 arbeidsplasser.

Kjetil Borgersen, administrerende direktør i Øgreid Eiendom, orienterte politikerne i utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS) tirsdag ettermiddag. Han ga der klart uttrykk for at det ikke er noe alternativ å kutte prosjektet både i høyde og i bredde.

– Halvparten blir borte

– Problemet blir at det da blir for lite areal igjen til at dette kan bære seg økonomisk, sier Borgersen.

«Ved nøyaktig utregning av kommunens kutt utgjør dette arealet 1200 kvadratmeter noe som reduserer prosjektet med 1/3. I tillegg må heiser og trapperom flyttes inn i volumet, slik at effektivt næringsareal vil bli omkring halvparten av tiltenkt», skriver MAD Arkitekter i en kommentar til kommunedirektørens innstilling.

– Er dere overrasket over den negative innstillingen fra administrasjonen?

– Ja. Vi har jobbet lenge med dette prosjektet. Vi har vært i dialog med kommunen. Vi har holdt oss innenfor de rammer og de overordnede planer som både stat, fylkeskommune og staten har utarbeidet. Da undrer det oss litt at vi får en såpass negativ mottakelse. Vi håper på et annet resultat fra politisk behandling, sier Borgersen til Aftenbladet.

Avvises

Det er ingen grunn til å tro at han får juleønsket oppfylt når utvalget møtes torsdag ettermiddag. Etter møtet i kommunen tirsdag, gikk flere politikere videre på befaring hos berørte naboer.

Aftenbladet har vært i kontakt med en rekke partier, og kan konstatere at det er politisk flertall for å avvise planen.

– Vi er enig med administrasjonen her. Det er tatt for lite hensyn til nabobebyggelsen. Slik jeg ser det, er det ikke høyden som er problemet, mer tilleggsdelen til hovedbygget som kommer for tett på naboene, sier Frode Myrhol (FNB), leder for utvalget.

– Vi kommer nok til å følge kommunedirektøren. Volumet er for stort og problematisk, sier Anders Fjelland Bentsen (Ap).

– Dette er ikke noe vi kan si ja til slik det ligger. Vi var også på befaring i nabolaget i går og vil gå inn for å avvise planen, mest av hensyn til nabobebyggelsen, sier Sara Mauland (Rødt), som også får støtte av Kjartan Alexander Lunde (V):

– Vi stemte jo imot dette bygget også i sentrumsplanen fordi vi mente det var for dårlig tilpasset omgivelsene. Det viser seg å stemme. Dette blir altfor tett, sier Lunde.

– En utmerket plan

Mats Danielsen (Frp) har et helt annet syn på saken.

– Vi vil absolutt legge ut denne planen til offentlig ettersyn. Vi håper også at den vil bli vedtatt. Det er en utmerket plan som imøtekommer alt vi har etterspurt i sentrumsplanen, med nye arbeidsplasser kloss i et kollektivknutepunkt, sier Danielsen.

Også Høyre er mer positive til planen enn hva flertallet er:

– Vi tar sentrumsplanen på alvor og vil legge saken ut. Vi avventer selvsagt debatten i utvalget før endelig konklusjon, skriver gruppeleder John Peter Hernes i en melding til Aftenbladet.

Les også

 1. Investerer 250 millioner kroner i nytt høyhus i Stavanger

Publisert:
 1. Byutvikling
 2. Øgreid
 3. Sara Mauland
 4. Frode Myrhol
 5. Kjartan Alexander Lunde

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 5. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

 6. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager